Ημερίδα της ΕΘΕΑΣ στην Agrotica 2024: Κίνητρα τους παραγωγούς για να συνεχίσουν το επάγγελμά τους – Προληπτική δράση και σταθερή αγροτική πολιτική
Related Articles
Οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αθανάσιος Μολασιώτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου παραβρέθηκαν στην Agrotica 2024 και σε μίλησαν σε ημερίδα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), τονίζοντας πως «εάν δεν δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το επάγγελμά τους, τότε θα το εγκαταλείψουν».
Επισήμαναν πως αυτός ο κίνδυνος υπάρχει τόσο για τους δεντροκαλλιεργητές όσο και για τους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία μετά το τεράστιο πλήγμα που επέφεραν οι διαδοχικές πλημμύρες των τελευταίων ετών.
«Στη Θεσσαλία υπάρχουν ακόμα και σήμερα πλημμυρισμένες εκτάσεις και μέσα σε αυτές τεράστια κομμάτια ασφάλτου που παρασύρθηκαν. Υπάρχουν κροκάλες συγκεντρωμένες σε διάφορα σημεία, που καθιστούν το έδαφος μη βοσκήσιμο. Ο απολογισμός είναι 7.936 νεκρά βοοειδή, 23.931 νεκροί χοίροι και ένα τέταρτο του εκατομμυρίου πτηνά. Επίσης, χάθηκαν 84.582 αιγοπρόβατα και ανάμεσά τους πάνω από 1000 της καραγκούνικης φυλής. Καταγράφηκε επίσης η μεγαλύτερη καταστροφή της ελληνικής μελισσοκομίας, με 111.971 νεκρές μέλισσες. Είχαμε απώλεια της φθινοπωρινής παραγωγής μελιού, ενώ καταστράφηκε η μελισσοκομική χλωρίδα της περιοχής, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και οι μέλισσες που σώθηκαν δεν έχουν να φάνε» είπε ο κ.Παπαχριστοφόρου, τονίζοντας πως τα ζώα που χάθηκαν ήταν ενεργά παραγωγικά, όπως για παράδειγμα προβατίνες στο τελευταίο στάδιο της κύησης. Ο κ. Παπαχριστοφόρου αναφέρθηκε επίσης και στην καταστροφή των ζωοτροφών αλλά και σ’ αυτές που μολύνθηκαν από μυκοτοξίνες και συνέχισε λέγοντας πως: «...τα κέντρα γενετικής βελτίωσης της χώρας, τα οποία υπολειτουργούν, σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα, ακαδημαϊκά ιδρύματα και συνεταιρισμούς, πρέπει να στηρίξουν τη διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων της χώρας. Επίσης, πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους κτηνοτρόφους για να επιλέξουν αυτόχθονες φυλές και ακόμα θα χρειαστεί κεντρικός σχεδιασμός για την παραγωγή ζώων αναπαραγωγής από επιλεγμένες μονάδες και φυλές, από κτηνοτρόφους που είναι ενταγμένοι στα μητρώα παραγωγών».
Στην ημερίδα έδωσε το «παρών» και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών Σουηδίας (SLU), Κωνσταντίνος Καραντινίνης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει μόνιμα ένας/μία Γενικός Γραμματέας Γεωργίας στην Ελλάδα, η επιλογή και αντικατάσταση του οποίου θα προτείνεται -όταν χρειάζεται- από μια μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή γεωργίας. Κι αυτή η ανάγκη, όπως είπε, προκύπτει καθώς η μέση διάρκεια «ζωής» ενός υπουργού Γεωργίας στην Ελλάδα είναι λιγότερο από 18 μήνες και τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν αλλάξει τέσσερις υπουργοί, οπότε η ύπαρξη μόνιμου γενικού γραμματέα θα διασφάλιζε συνέχεια πολιτικής.
Ο κ. Καραντινίνης πρότεινε επιπλέον τη σύσταση Ελληνικού Διεπαγγελματικού Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων, το οποίο μπορεί να συλλέγει όλες τι απόψεις, να αναλύει και να συνθέτει προτάσεις, καθώς και να διαβουλεύεται επί ίσοις όροις με τις κυβερνήσεις και άλλους εταίρους.
Κάνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατόλιας, επισήμανε πως «η Θεσσαλία χρειάζεται ολιστική λύση, αφού η κλιματική κρίση είναι εδώ», ενώ τόνισε την ανάγκη δράσης προληπτικής και όχι εκ των υστέρων, αναφερόμενος στην ανάγκη ανάπτυξης νέων καλλιεργειών -«είμαστε πρώτοι στην παραγωγοί πρόβειου γάλακτος, αλλά δεν έχουμε πρωτεϊνούχα φυτά για την εκτροφή των προβάτων»-, καθώς και χρήσης της γενετικής βελτίωσης - «αν στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο απόδοση σε γάλα 100 κιλών ανά σεζόν ανά ζώο και αυτό μπορεί να γίνει 150 κιλά μέσω της γενετικής βελτίωσης, θα έχουμε λύσει πολλά από τα προβλήματά μας».
Πηγή: thessaliatv.gr