Συνεργασία ΥΠΑΑΤ-ΑΠΘ-ΕΛΓΟ Δήμητρα

01 September 2023

Συνεργασία ΥΠΑΑΤ-ΑΠΘ-ΕΛΓΟ Δήμητρα

Με στόχο την ενίσχυση της γνώσης, που αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για τους αγρότες μας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την ενίσχυση της συνεργασίας του ΥπΑΑΤ με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα της Σχολής Γεωπονίας – Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Μετά τη συνάντηση με τον πρύτανη και τη διοίκηση της σχολής, χθες, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε:

«Το ισχυρότερο όπλο για καλύτερα ενημερωμένους αγρότες είναι η γνώση. Γι’ αυτό νωρίς σήμερα συναντηθήκαμε με τον πρύτανη και στελέχη του ΑΠΘ. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στενά, με σφιχτό χρονοδιάγραμμα να ξεκινήσουμε συνεργασίες στο πλαίσιο της κατάρτισης, αλλά και της εκπαίδευσης των αγροτών και κυρίως των νέων που αποφασίζουν συνειδητά να ασχοληθούν με τη γη.

΄Εχουμε  ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, έτσι ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, όπου και μέσω αυτών θα διοχετεύσουμε γνώση που είναι απολύτως απαραίτητη για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Και τέλος  ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ είναι μια μεγάλη υπερδύναμη του ΥΠΑΑΤ και της χώρας μας συνολικά και η δουλειά η οποία γίνεται είναι εξαιρετική. Θέλουμε με κάθε τρόπο να την ενδυναμώσουμε και κυρίως να τη φέρουμε ακόμη πιο κοντά στην παραγωγή και στον ιδιωτικό τομέα. Για μας είναι απολύτως απαραίτητη η σύνδεση , όλων αυτών των ερευνητικών καινοτόμων πρωτοβουλιών με την παραγωγή , με τον ιδιωτικό τομέα, με την αγορά, έτσι ώστε μαζί να πάμε πολύ καλύτερα και ψηλότερα τη χώρα μας  σε επίπεδο πρωτογενή τομέα. … Όσα χρήματα και να δώσουμε στους αγρότες, ιδιαίτερα στους νέους, σημασία έχει η γνώση. … Σημασία δεν έχουν οι παχυλές επιδοτήσεις, αλλά η γνώση».

Στόχος της ενίσχυσης της συνεργασίας είναι η εντατικοποίησης της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της έρευνας αλλά και η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα και της δημιουργίας Αγροτικών Τμημάτων εντός των Επιμελητηρίων για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Χατζηνικολάου και η αντιπρόεδρος Σταυρούλα Πετρή, ενημέρωσαν την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για το έργο που επιτελείται στα Ινστιτούτα του Οργανισμού,  τόσο σε επίπεδο καινοτόμων καλλιεργειών και κτηνιατρικών ερευνών, όσο και στα επίπεδα της γενετικής βελτίωσης, της διατήρησης παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών, της μοριακής βιολογίας και της διαχείρισης αποβλήτων. Στα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ στη Θέρμη εργάζονται 200 άτομα, εκ των οποίων οι 150 είναι ερευνητές. Επίσης, στα Ινστιτούτα περί τους 100 Έλληνες και 15 αλλοδαπούς φοιτητές κάνουν τις πτυχιακές τους εργασίες. Τα εδαφολογικά τμήματα των Ινστιτούτων εξυπηρετούν περί τους 5.000 αγρότες ετησίως.

01 September 2023
Banner
Banner