Ευοίωνες προοπτικές για την αγορά πουλερικών

10 October 2022

Ευοίωνες προοπτικές για την αγορά πουλερικών

H Rabobank κυκλοφόρησε τις προοπτικές για την παγκόσμια βιομηχανία πουλερικών το 4ο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, σύμφωνα με τις οποίες παραμένουν ισχυρές, παρά τις μεγάλες προκλήσεις.

Από την σκοπιά της αγοράς, η πίεση στην καταναλωτική δύναμη θα οδηγήσει τους καταναλωτές να ψωνίζουν με βάση τις τιμές, επομένως η κατανάλωση πουλερικών θα αυξηθεί, καθώς είναι η φθηνότερη επιλογή πρωτεΐνης κρέατος.

Η απόδοση της αγοράς θα εξαρτηθεί επίσης από την εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από το εμπόριο ενέργειας. Γενικά, η Νότια/Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη, τη Βορειοανατολική Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Οι κίνδυνοι Covid-19 εξακολουθούν να είναι παρόντες και ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα αναστάτωση τον χειμώνα του βορείου ημισφαιρίου και έμμεσα στο διεθνές εμπόριο.

Οι μεγαλύτερες λειτουργικές προκλήσεις αφορούν τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των ζωοτροφών, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, το υψηλό κόστος διανομής, το αυξανόμενο κόστος εργασίας και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη γρίπη των πτηνών (AI). Η Rabobank αναμένει ότι οι τιμές των ζωοτροφών θα κινηθούν περίπου στα επίπεδα του 1ου τριμήνου για το υπόλοιπο του 2022 και στις αρχές του 2023, που είναι 10%-15% κάτω από το επίπεδο αιχμής του δεύτερου τριμήνου.

Ο σημαντικός πληθωρισμός των τιμών κόστους, μεταξύ άλλων εισροών, σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος για χαμηλότερες τιμές κοτόπουλου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου οι μελλοντικές τιμές ενέργειας για τον χειμώνα φτάνουν έως και 10 φορές υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προσφοράς και τιμών οδήγησε σε υψηλούς όγκους συναλλαγών 3,5 εκατομμυρίων τόνων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και αναμένουμε ότι το εμπόριο το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι ακόμη ισχυρότερο. Περισσότερες χώρες ανοίγουν τις αγορές στις εισαγωγές για να περιορίσουν τον τοπικό πληθωρισμό τιμών.

Είναι επίσης σημαντικό να προσφέρουμε επαρκείς προσιτές λύσεις για να διατηρηθεί το κοτόπουλο στο μενού για τους καταναλωτές που διαπραγματεύονται προς τα κάτω.

Πηγή: euromeatnews.com

10 October 2022
Banner
Banner