«Ετοιμοπόλεμη» η Δημοτική Αγορά Κομοτηνής, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό να παραμονεύει…

06 December 2022

«Ετοιμοπόλεμη» η Δημοτική Αγορά Κομοτηνής, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό να παραμονεύει…

Oι κρεοπώλες της Κομοτηνής δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν τους καταναλωτές, μια που όπως εκτιμούν το μεγάλο κύμα των αγοραστών δεν έχει φτάσει ακόμα, τουλάχιστον στη Δημοτική Αγορά της Κομοτηνής.

«Εντάξει, ξέρουμε ότι οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής. Υπάρχουν κάποιες παραγγελίες για γαλοπούλες, αλλά η κίνηση θα αυξηθεί μάλλον στα μέσα της επόμενης εβδομάδας», λέει ο Περικλής Δογραματζής, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ροδόπης και αναφερόμενος στη συγκρατημένη αγοραστική κίνηση των ημερών παρατηρεί: «Τι να πρωτοπληρώσει ο πολίτης; ΕΝΦΙΑ, φόρους, φροντιστήρια… κι εμείς σπίτια έχουμε και καταλαβαίνουμε».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος των κρεοπωλών, τόνισε πώς όλα τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς είναι πλήρως προετοιμασμένα να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. «Δουλεύουμε ντόπια κρέατα, σφαγμένα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τις σφραγίδες τους και τους ελέγχους και όλα» υπογραμμίζει ο κ. Δογραματζής στιγματίζοντας ταυτόχρονα τις λαθροσφαγές που, σύμφωνα με την εκτίμησή του, φέτος θα είναι περισσότερες από πέρυσι, αφού «κάποιοι από εκεί που είχαν τρία-τέσσερα γουρουνάκια, φέτος τα έκαναν 5-6 με σκοπό να τα σφάξουν και να τα πουλήσουν».

Οι κρεοπώλες δεν σταματούν να ενημερώνουν τους καταναλωτές, πως η αγορά μιας τέτοιας κατηγορίας κρέατος εκτός από φορο-παράνομη, είναι κυρίως επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων, αφού ούτε η υγεία του ζώου είναι πιστοποιημένη από κάποιον φορέα, ούτε και ο τρόπος της σφαγής και της διάθεσής του είναι ο ενδεδειγμένος. Να υπενθυμίσουμε πως στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι κρεοπώλες έρχεται να προστεθεί και η αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας.

Οι τιμές πάντως θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τόσο στο χοιρινό κρέας, όσο και στη γαλοπούλα. Έτσι, η γαλοπούλα θα πωλείται στα €7 το κιλό, ενώ οι τιμές στο χοιρινό κρέας ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του κρέατος. Έτσι, για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι μπορεί κανείς να βρει χοιρινές μπριζόλες προς €6.20 το κιλό, μπούτι χωρίς κόκκαλο προς €7.50 το κιλό, σπάλα προς €4 το κιλό κ.ά.

Οδηγίες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΑΜ-Θ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το κρέας που πρόκειται να αγοράσουν, ενόψει της αυξημένης κίνησης των Χριστουγέννων:

1. Τα ζώα που προορίζονται για σφαγή και παραγωγή κρέατος, υπόκεινται υποχρεωτικά σε πολλαπλούς  κτηνιατρικούς ελέγχους, σχετικούς με  την υγεία  και  την ευζωία τους, πριν την σφαγή  και  κατά  της διαδικασία  αυτής.

2. Τα ζώα σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπό την επίβλεψη επίσημων κτηνιάτρων και τα σφάγια  πρέπει να φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος μπλε  για τα εντός Ε.Ε. και καστανό για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.

3. Επίσης πρέπει να φέρουν παραλληλόγραμμη σφραγίδα της χώρας προέλευσης και  του είδους του ζώου (π.χ. Ελλάδα και  αμνός ή ερίφιο κ.λπ.).

4. Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δεν φέρει σήμανση καταλληλότητας (ζώα που σφάγηκαν μέσα σε  κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την εμπορία  τους).

Επιπλέον, οι καταναλωτές που πρόκειται  να αγοράσουν κρέας, πρέπει να ξέρουν ότι τα προϊόντα που θα προμηθευτούν πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

α. Όλα τα θηράματα, εκτρεφόμενα ή άγρια (ημιάγριοι χοίροι, λαγοί, κουνέλια κ.λπ.) θα πρέπει να έχουν  υποστεί πλήρη εκδορά δίχως να υπάρχουν τεμάχια δέρματος σε αυτά και να φέρουν σήμα καταλληλότητας της εγκατάστασης παραγωγής,  ωοειδούς σχήματος.

β. Στα σφάγια γαλοπούλας δεν πρέπει να υπάρχουν φτερά, πούπουλα και εντόσθια και πρέπει να φέρουν σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης παραγωγής ωοειδούς σχήματος σε καρτελάκι ή ετικέτα.

γ. Όλα τα κρέατα διατίθενται στον καταναλωτή υπό ψύξη (2ο-4ο C)  ή πωλούνται κατεψυγμένα, συντηρούμενα  σε θερμοκρασία μικρότερη των -18ο C

δ. Τα σπλάχνα (έντερα, συκώτια) διατίθενται στην αγορά ως νωπά ή κατεψυγμένα, τα έντερα επιπλέον διατίθενται και ως αλατισμένα. Όλα τα παραπάνω προϊόντα πρέπει να διατίθενται προς πώληση  υπό ψύξη (2ο – 3ο C) ή και κατάψυξη (-18οC).

Τα κατεψυγμένα πρέπει να διατίθενται σε κλειστή άθικτη  συσκευασία, η οποία φέρει τον  κωδικό  του εργαστηρίου επεξεργασίας και της  χώρας προέλευσης.

ε. Τα αβγά πρέπει να έχουν  τις παρακάτω πληροφορίες (στη συσκευασία ή σε πινακίδα): κωδικό Παραγωγού, μέθοδο εκτροφής, ελάχιστος χρόνος διατήρησης, ποιότητα και βάρος. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αβγά με μη φυσιολογικό κέλυφος (σπασμένο, λερωμένο κλπ.). Δεν καταναλώνουμε αβγά τα οποία παρουσιάζουν στο εσωτερικό αλλοιώσεις όπως αιμορραγικές κηλίδες, οσμές, αλλαγή χρώματος κλπ.

Για τα τυποποιημένα τρόφιμα προσέχουμε την ακεραιότητα της συσκευασίας, η οποία δεν πρέπει να φέρει ρύπους ή οξειδώσεις.

Οι κυνηγοί

Οι επαγγελματίες κρεοπώλες (από φορολογία μέχρι μειωμένη πελατεία κ.λπ.) φέτος ειδικά καλούνται να αντιμετωπίσουν και έναν ακόμα αθέμιτο ανταγωνισμό: τους κυνηγούς. Με δεδομένο πως υπάρχουν πολλά αγριογούρουνα στην ευρύτερη περιοχή φέρεται πως κυνηγοί αφού τα σκοτώσουν, τα πωλούν και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με όσα λένε οι κρεοπώλες, μπορεί κανείς να βρει στη «μαύρη» αγορά κρέατος αγριογούρουνο έως και με 4 ευρώ το κιλό! Πάντως, οι ίδιοι ζητούν την πάταξη του φαινομένου – δηλαδή της πώλησης του θηρευμένου κρέατος και μάλιστα έχουν καταθέσει και αναφορά προς τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης.

Πηγή: xronos.gr

06 December 2022
Banner
Banner