Επαναπροσδιορισμός και ενίσχυση στόχων Διεπαγγελματικών-ΥΠΑΑΤ

27 October 2023

Επαναπροσδιορισμός και ενίσχυση στόχων Διεπαγγελματικών-ΥΠΑΑΤ

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγινε στις 26/10 η πρώτη κοινή συνεδρίαση εκπροσώπων από τις οκτώ Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που λειτουργούν στη χώρα μας, υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρου Κελέτσης. Σ’ αυτήν την πρώτη συνάντηση, ο στόχος που τέθηκε είναι η ενίσχυση της καλής συνεργασίας αλλά και των πρακτικών που έχουν ως σκοπό την προώθηση των προϊόντων που εκπροσωπούν καθώς και τη σταθερή και συντονισμένη συνεργασία με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τις υπηρεσίες του.

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε  τακτική συνεργασία μαζί τους και αντιμετώπισε θετικά το αίτημά τους για συμμετοχή εκπροσώπων τους σε όργανα και φορείς του υπουργείου, υπό την προϋπόθεση ότι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 30% του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Κάλεσε, δε, τους εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών να αναπτύξουν και να ενισχύσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς. Παράλληλα, τάχθηκε κατά του προτύπου κρατικών χρηματοδοτήσεων με το οποίο λειτουργούσαν παλαιότερα συνεταιριστικές οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι οι Διεπαγγελματικές πρέπει να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να αξιοποιήσουν χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων για δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων του κλάδου τους στις διεθνείς αγορές.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, κ.κ. Κώστας Μπαγινέτας που είναι καθ΄ ύλην αρμόδιος για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών και Γιώργος Στρατάκος,  ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΤ, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, καθώς και οι επικεφαλής των εξής διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ: Οικονομικών  Ελέγχων Επιθεώρησης και  Συνεργατισμού, Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων και Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομαδικών Δραστηριοτήτων.

Μετείχαν εκπρόσωποι από τις εξής Διεπαγγελματικές:

  1. Βάμβακος, με τον πρόεδρο Ευθύμιο Φωτεινό,
  2. Ρυζιού, με τον πρόεδρο Χρήστο Γκατζάρα και την αντιπρόεδρο, Όλγα Κουρέα
  3. Αβγού και προϊόντων αβγού, με τον πρόεδρο Γιάννη Βλαχάκη και τον γενικό διευθυντή, Γιάννη Λιάρο
  4. Τυριού φέτας, με τον γενικό γραμματέα Αλέξανδρο Μποτό,
  5. Αμπέλου και οίνου, με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Βογιατζή
  6. Πτηνοτροφίας,  με τον πρόεδρο Θανάση Αγγελάκης 
  7. Κρέατος, με τον πρόεδρο Γιάννη Φασουλά 
  8. Επιτραπέζιας ελιάς, με τον πρόεδρο Θεόδωρο Ντούτσια και τον αντιπρόεδρο Κώστα Κοντινό

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η  δημιουργία δύο άτυπων ομάδων εργασίας: Η μία θα αφορά τη ζωική και η άλλη τη φυτική παραγωγή. Σκοπός των ομάδων που θα κάνουν τακτικές συναντήσεις, θα είναι:

  1. Η διατύπωση  προτάσεων για την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Διεπαγγελματικών.
  2. Υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση δράσεων που αναπτύσσουν για την προώθηση των προϊόντων που αντιπροσωπεύουν.
  3. Κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων που θα ενισχύουν τη λειτουργία τους.
  4. Καταγραφή προβλημάτων με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ και αναζήτηση λύσεων.
  5. Συνεργασία με το Enterprise Greece  για την προώθηση των ελληνικών ετικετών και των brand name που εκπροσωπούν.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι Διεπαγγελματικές θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς συνομιλητές του ΥπΑΑΤ στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

27 October 2023
Banner
Banner