Για το 2024 μετατίθεται η απόφαση για το Νutri-Score

28 February 2023

Για το 2024 μετατίθεται η απόφαση για το Νutri-Score

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να προσπαθεί να υιοθετήσει μια ενιαία διατροφική ετικέτα για όλα τα τρόφιμα στην Ε.Ε. αν και η ιταλική κυβέρνηση και η βιομηχανία τροφίμων συνεχίζουν να αντιτίθενται σθεναρά σ’ αυτή την κίνηση.

Η αντίθεση της Ιταλίας στο Nutri-Score γίνεται όλο και πιο έντονη, αφού η επιμονή ενάντια στη διατροφική ετικέτα αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Τον περασμένο Νοέμβριο, η ευρωπαϊκή νομοθετική πρόταση στην οποία περιλαμβάνεται το Nutri-Score αναβλήθηκε για το 2024.

Η διατροφική ετικέτα, Nutri-Score, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, έβλεπε πάντα την Ιταλία ανάμεσα στους κύριους αντιπάλους. Ο λόγος είναι ότι πολλά ιταλικά προϊόντα διατροφής θα «τιμωρηθούν» σοβαρά από την εισαγωγή αυτού του συστήματος διατροφικής ταξινόμησης και θα εξαιρεθούν από την αγορά ως ανθυγιεινά. Σύμφωνα με την ένωση Ιταλών αγροτών Coldiretti, το 85% των ιταλικών γεωγραφικών ενδείξεων θα υποστούν σοβαρή ζημιά από το Nutri-Score.

«Η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο δεν θα είναι σε θέση να προτείνουν ή να οριστικοποιήσουν τίποτα σχετικά με τη διατροφική επισήμανση. Στην πραγματικότητα, θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να πείσουμε ότι το Nutri-Score δεν είναι καλό», λέει ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Πάολο Ντε Κάστρο, μετά την παραπομπή. Αυτό θα οδηγήσει στο 2024, λόγω της λήξης της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου στα τέλη του 2023 και των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Η μπίρα της Ιρλανδίας

Ανησυχία σχετικά με το θέμα αυτό εκδηλώθηκε στην Ιταλία, προς το τέλος Ιανουαρίου, από το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ιρλανδία, η οποία σκοπεύει να βάλει μια προειδοποίηση για την υγεία στα μπουκάλια κρασιού και μπίρας παρόμοια με αυτή που βρίσκεται στα πακέτα τσιγάρων. Είναι απλώς το τελευταίο κομμάτι στην προσπάθεια της Επιτροπής να θεσπίσει σαφείς κανόνες για τις ετικέτες των τροφίμων που κυκλοφορούν στα κράτη-μέλη. Πράγματι, στους φόβους των οινοπαραγωγών, οι οποίοι δεν δέχονται να δουν το προϊόν τους να ταυτίζεται με το τσιγάρο, προστέθηκαν και εκείνοι όλων των βιομηχανιών τροφίμων που βλέπουν σε αυτή την απόφαση την πρόβλεψη μιας πιθανής μελλοντικής εισαγωγής του Nutri-Score και της περίφημης κόκκινης ή πράσινης σήμανσής του, με την ποσότητα λίπους, αλατιού και ζάχαρης, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η ποσότητα κατανάλωσης.

Πηγή: news.italianfood.net

28 February 2023
Banner
Banner