Γερμανία: Η πανώλη εξαφανίζει το μέλλον της χοιροτροφίας;

02 October 2024

Γερμανία: Η πανώλη εξαφανίζει το μέλλον της χοιροτροφίας;

Στην περιοχή της Έσσης στη Γερμανία, ο Thomas Paul Agrar ένας παραγωγός χοίρων, βρέθηκε ξαφνικά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η φάρμα του, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε κανονικά, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF), ασθένεια η οποία μεταφέρει αβεβαιότητα και φόβο για το μέλλον της επιχείρησής του.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2024, όταν η αφρικανική πανώλη εντοπίστηκε σε άγρια γουρούνια στην πολιτεία της Έσσης. Ο Thomas Paul έμαθε ότι η φάρμα του είχε μπει σε περιοριστική ζώνη και αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσε να μεταφέρει τα ζώα του. Λίγες εβδομάδες αργότερα, μια έγκυος γουρούνα πέθανε και έπρεπε να εξεταστεί. Δυστυχώς, η εξέταση αποκάλυψε ότι είχε μολυνθεί από ASF. Αυτή η είδηση ήταν καταστροφική και προκάλεσε σοβαρές συνέπειες.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Thomas χρειάστηκε να θανατώσει όλα τα ζώα στη φάρμα του για προληπτικούς λόγους. Συνολικά, 2.600 ζώα θανατώθηκαν που σημαίνει ότι η φάρμα του έχασε περίπου 125 τόνους χοίρων. Η διαδικασία ήταν επώδυνη και δύσκολη. Τα μικρότερα ζώα θανατώθηκαν με αέριο, ενώ τα μεγαλύτερα ζώα ηλεκτροδοτήθηκαν με ειδικά εργαλεία. Ο κτηνοτρόφος έπρεπε να παρακολουθεί τη διαδικασία για να βεβαιωθεί ότι όλα πήγαν καλά. Περιγράφει την εμπειρία ως «όχι ευχάριστη» και αναφέρει ότι ήταν πολύ δύσκολο να βλέπει τα ζώα του να υποφέρουν.

Προληπτικά μέτρα

Μετά τη θανάτωση των ζώων, οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Φριεντριχ-Λέφλερ, που είναι το κεντρικό εργαστήριο της Γερμανίας για ασθένειες των ζώων, έλαβαν δείγματα αίματος από τα ζώα. Ευτυχώς, δεν βρέθηκαν άλλες μολύνσεις. Για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, η αποθήκη κοπριάς καλύφθηκε με γρήγορο ασβέστη, ώστε να καταστραφούν τυχόν υπόλοιπα ίχνη του ιού.

Ο Thomas έχει κατασκευάσει μια γερή, μεταλλική περίφραξη γύρω από τη φάρμα του ύψους 2 μέτρων, για να αποτρέψει την είσοδο άγριων ζώων. Πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από κάποιο αρπακτικό που άφησε ένα μολυσμένο κομμάτι από ένα άγριο γουρούνι στην περιοχή. Παρά τις προφυλάξεις, τελικά, η ασθένεια κατάφερε να μπει στη φάρμα του.

Οικονομικές επιπτώσεις

Η φάρμα παρήγαγε περίπου 6.000 γουρουνάκια κάθε χρόνο. Ολοκλήρωνε την εκτροφή των μισών και πωλούσε τα άλλα μισά σε τοπικούς αγρότες. Με την απώλεια των ζώων, η επιχείρησή του καταστράφηκε οικονομικά. Η αποζημίωση που έλαβε από το κράτος κάλυψε μόνο το 60% της αξίας των ζώων και δεν υπήρξε καμία ασφάλιση για τις επακόλουθες ζημίες. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες καθαρισμού και απολύμανσης πιθανόν θα επιβαρύνουν τον ίδιο.

Το αβέβαιο μέλλον

Αυτή τη στιγμή, η φάρμα του Thomas δεν έχει ζώα. Όλοι οι στάβλοι και οι εγκαταστάσεις παραμένουν άδειοι και οι τροφές που έχει αποθηκεύσει περιμένουν χωρίς σκοπό. Ανάλογα με την περιοχή του περιορισμού, μπορεί να επιτραπεί η επαναφορά των ζώων του σε τρεις μήνες, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο κτηνοτρόφος ελπίζει ότι σύντομα θα μπορέσει να επαναφέρει τα ζώα του και να ξαναρχίσει την παραγωγή. Άλλωστε για τον ίδιο δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, αφού η εκτροφή χοίρων σε συνδυασμό με τις καλλιέργειες στη συγκεκριμένη περιοχή είναι προσοδοφόρα επιχείρηση και θέλει να συνεχίσει την παράδοση χρόνων.

Η ιστορία του συγκεκριμένου κτηνοτρόφου είναι μια ιστορία που δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα. Οι κίνδυνοι από τις ασθένειες των ζώων μπορούν να πλήξουν σοβαρά την επιχείρησή τους, προκαλώντας οικονομικές ζημίες και συναισθηματική πίεση. Ο Thomas και άλλοι παραγωγοί σαν αυτόν προσπαθούν να βρουν τρόπους να ανακάμψουν και να συνεχίσουν να προμηθεύουν την τοπική κοινωνία με τρόφιμα, αλλά χωρίς τη στήριξη του κράτους δεν υπάρχει μέλλον στη ζωική παραγωγή.
Πηγή: pigprogress.net

02 October 2024