Βορίδης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων

07 May 2020

Βορίδης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων

Τη διαβεβαίωση ότι όσοι κλάδοι πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού «θα ενισχυθούν δίκαια και όπως πρέπει» παρείχε εκ νέου από του βήματος της Βουλής την Τετάρτη 6 Μαΐου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Κέλλα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη και μέσα στις επόμενες μέρες θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω το ακριβές ποσό και τη μεθοδολογία με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι».

Συμπλήρωσε δε ότι «έχει γίνει η προπαρασκευαστική δουλειά με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα της ενίσχυσης που έχουν» προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα γίνει και με τους χοιροτρόφους».

Μάλιστα, προς επίρρωση των λεγομένων του ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ενίσχυσης των ανθοπαραγωγών (ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου), μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η ελληνική Κυβέρνηση. «Θα ακολουθήσει η αποζημίωση μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) των αλιέων και με σαφή τεκμηρίωση θα υποβληθεί και το αίτημα για τους αιγοπροβατοτρόφους με βάση τον προσωρινό κανονισμό από την Κομισιόν ο οποίος ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας».

Ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές αλλά θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί που πραγματικά απαιτείται ενίσχυση και υφίστανται και οι προϋποθέσεις. «Το ίδιο θα συμβεί και σε κάθε κλάδο του πρωτογενούς τομέα ο οποίος έχει πληγεί. Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την τομάτα και τη φράουλα. Συζητάμε όλα τα αιτήματα  τα οποία στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία που αφορούν διαταραχή της τιμής ή διαταραχή της ποσότητας και οφείλονται στον κορωνοϊό» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε σκωπτικά ότι: «Ακολουθούμε ευλαβικά μια συγκεκριμένη μεθοδολογία προκειμένου να στηρίξουμε τους τομείς που επλήγησαν ουσιαστικά, πραγματικά, συστηματικά, αποτελεσματικά. Δεν πετάμε κορώνες όπως ορισμένοι οι οποίοι δήθεν κόπτονται για το τι συμβαίνει στους παραγωγούς, αλλά που στην πραγματικότητα το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι να παριστάνουν τους Ηρακλειδείς ανεύθυνα, για να εκμεταλλευτούν την αγωνία των ανθρώπων».

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου οι οποίοι επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό το 2014, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι επιλύεται ένα ζήτημα που σοβούσε επί έξι ολόκληρα χρόνια. 

«Το θέμα δεν ελύθη επί τόσα χρόνια διότι δεν έγιναν οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ζημία και αυτό χωρίς υπαιτιότητα των κτηνοτρόφων» είπε ο Υπουργός για να προσθέσει: «Εμείς λύσαμε τη νομική περιπλοκή που δημιουργήθηκε με διάταξη η οποία έχει συμπεριληφθεί στο περαιωθείσης διαβουλεύσεως νομοσχέδιο το οποίο μόλις λάβει την υπογραφή και του Υπουργού Οικονομικών θα εισαχθεί για συζήτηση στο Σώμα».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του υπεύθυνου επί αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτη ότι φέρνει προς ψήφιση την τροπολογία που εκείνος είχε καταθέσει, ο κ. Βορίδης επεσήμανε: «Η διάταξη αυτή έχει συνταχθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Αφού ήταν τόσο απλό το ζήτημα, γιατί δεν το τελείωσε ο κ. Αραχωβίτης; Δεν φτάνει που έχουν ολιγωρήσει, είναι αμελείς, δεν επέλυσαν βασικά ζητήματα, δεν δέσμευσαν ποσά, τώρα παριστάνουν και τους κήνσορες και τους τιμητές. Η υποκρισία περισσεύει».

07 May 2020
Banner
Banner