Βασίλης Μπούγιας: Οι νέες τάσεις στην αγορά τροφίμων ώθηση στον κλάδο του εξοπλισμού

24 June 2022

Βασίλης Μπούγιας: Οι νέες τάσεις στην αγορά τροφίμων ώθηση στον κλάδο του εξοπλισμού

Ανάπτυξη έχει σημειώσει ο κλάδος των τροφίμων στη χώρα μας, όπως σημειώνει ο Βασίλης Μπούγιας, γενικός διευθυντής MULTIVAC HELLAS στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News. Αυτό έχει δώσει ώθηση και στις επιχειρήσεις εξοπλισμού και ειδικότερα στον τομέα της συσκευασίας, οι οποίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικές. Ο κ. Μπούγιας εκπροσωπώντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως μας δίνει πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο Meat News #105 (Ιούνιος 2022)

Meat News: Κύριε Μπούγια, την τελευταία διετία ζούμε μια ιδιότυπη κατάσταση που έχει επηρεάσει την οικονομική ζωή και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο κλάδος του μηχανολογικού εξοπλισμού πόσο έχει επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση;

Βασίλης Μπούγιας: Είναι γεγονός ότι η πανδημία άλλαξε δραματικά τον τρόπο ζωής μας τα τελευταία δύο χρόνια, ταυτόχρονα άλλαξε και τις μεθόδους εργασίας μας, αλλά και τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων. Στον κλάδο του μηχανολογικού εξοπλισμού, οι επιπτώσεις έχουν δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά τις καθυστερήσεις παραδόσεων που οφείλονται σε έλλειψη προσωπικού λόγω των μαζικών ασθενειών των εργαζομένων, αλλά και σε έλλειψη πρώτων υλών κυρίως των υλικών συσκευασίας, των οποίων οι πρώτες ελλείψεις έφεραν απροσδόκητη άνοδο τιμών που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι και σήμερα, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. 

Το δεύτερο σκέλος αφορά τις ευκαιρίες που εμφανίστηκαν στον κλάδο των προϊόντων μηχανολογικού εξοπλισμού και κυρίως στον κλάδο των μηχανών συσκευασίας, όπου η ανάγκη για συσκευασίες προσανατολισμένες στις νέες συνθήκες υγιεινής, αλλά και σε μικρότερες ποσότητες, δημιούργησαν την ανάγκη προσαρμογής των μικρών παραγωγών με την αγορά νέου εξοπλισμού και των μεγαλύτερων παραγωγών με την αλλαγή του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού.

Εν κατακλείδι η δύσκολη κατάσταση που όλοι βιώσαμε προκάλεσε πολλά προβλήματα σε όλους μας, αλλά δημιούργησε και ευκαιρίες, έτσι κι αλλιώς ουδέν κακόν αμιγές καλού. Σε ότι αφορά την εταιρεία μας τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα εκτοξεύοντας των κύκλο εργασιών, ειδικότερα το προηγούμενο έτος υπήρξε το καλύτερο όλων των εποχών.

Meat News: Η βιομηχανία τροφίμων στη χώρα μας έχει δείξει τα τελευταία χρόνια μια αξιόλογη ανάπτυξη. Ποια είναι η συμβολή του σύγχρονου εξοπλισμού σε αυτή την ανάπτυξη;

Βασίλης Μπούγιας: Σε κάθε κοινωνία η κατανάλωση τροφίμων είναι η πλέον ανελαστική δαπάνη, πόσο μάλλον στην Ελλάδα όπου η κατανάλωση τροφίμων απορροφά περίπου το 50% του εισοδήματος μια μέσης οικογένειας. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο ο κλάδος τροφίμων να δείξει αξιοσημείωτη αντοχή σε κάθε είδους κρίση.

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος τροφίμων στην Ελλάδα όχι μόνο αντεπεξήλθε των δυσκολιών εν μέσω δύο μεγάλων κρίσεων (οικονομική και υγειονομική), αλλά παρουσίασε και σημαντική ανάπτυξη. Νέες εταιρείες μπήκαν στον κλάδο ενώ οι υπάρχουσες αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο. Η άνοδος αυτή προήλθε από την ανάγκη νέων προϊόντων σύμφωνα με τις ζητήσεις της αγοράς (προϊόντα vegan) αλλά και από τις ανάγκες που προέκυψαν σε ζήτηση για μικρότερες ποσότητες και διαφοροποιημένη συσκευασία.

Καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία κάλυψης των νέων αναγκών του κλάδου τροφίμων υπήρξε η προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος βοήθησε τις εταιρείες αυτές να καλύψουν γρήγορα τις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Ειδικότερα οι εταιρείες παραγωγής μηχανών επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων αντέδρασαν άμεσα στις νέες ζητήσεις προσφέροντας καινοτόμες λύσεις. Πολλές εταιρείες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα» της αγοράς και δημιούργησαν νέες λύσεις για τη βιομηχανία τροφίμων.

Η εταιρεία μας συγκεκριμένα παρουσίασε νέα γκάμα μηχανών στο χώρο της επεξεργασίας των τροφίμων και της συσκευασίας. Η Multivac στα τελευταία χρόνια δημιούργησε μέσω της θυγατρικής της εταιρείας TVI νέα μηχανή κοπής κρέατος σε μερίδες σταθερού βάρους, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε το κοπτικό (slicer) για φέτες αλλαντικών και τυριών, με προηγμένη τεχνολογία και παντεταρισμένες καινοτομίες που διευκολύνουν των κοπή διαφορετικών προϊόντων με μέγιστο χρόνο αλλαγής από το ένα προϊόν στο άλλο τα 4 λεπτά. Παράλληλα ως ηγέτης στο χώρο της συσκευασίας παρουσίασε την πρώτη μηχανή flow pack, καθώς και τη νέα γενιά μηχανών tray sealer, με μεγάλες ταχύτητες. Στο τομέα της συσκευασίας σε κενό με μηχανές θερμοδιαμόρφωσης υπήρξαν δύο νέες σειρές μηχανών thermoforming, η σειρά 4Χ με προηγμένες ψηφιακές δυνατότητες και η σειρά 3Χ με δυνατότητα αυξομείωσης του πλάτους των μηχανών ανάλογα με τις ανάγκες συσκευασίας διαφορετικών προϊόντων.

Σήμερα οι βιομηχανίες τροφίμων στη χώρα μας έχουν την ευκαιρία να βρουν την πλέον κατάλληλη λύση στο όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, μπορούν να διαλέξουν μηχανολογικό εξοπλισμό με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, οι μηχανές την Multivac χρησιμοποιούν λιγότερο ενεργοβόρα συστήματα, αντικαθιστώντας τα πνευματικά συστήματα με σερβοκινητήρες για χαμηλότερη κατανάλωση του ακριβού σε παραγωγή πεπιεσμένου αέρα και μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην σταθερότητα και εξέλιξη του κλάδου τροφίμων στην χώρα μας είναι οι συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών του κλάδου παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι συνεργασίες αυτές κατάφεραν να δώσουν συνδυασμένες λύσεις στα προβλήματα παραγωγής τροφίμων με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας προς όφελος των βιομηχανιών παραγωγής τροφίμων. Για παράδειγμα η κεντρική συνεργασία μεταξύ της Multivac και της Handtmann, έδωσε την ευκαιρία στους πελάτες μας να βρουν ολοκληρωμένες λύσεις από μία πηγή και να επωφεληθούν από τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρουμε, όπως συνεργασία των λογισμικών και έλεγχος όλης της γραμμής μέσα από την οθόνη της μηχανής της Multivac καθώς και να έχουν χαμηλότερες τιμές και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Συνεπώς οι νέες τεχνολογίες, οι καινοτόμες λύσεις, το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας των μηχανών και οι συνεργασίες συνέβαλαν ουσιαστικά στο να σταθούν και να αναπτυχθούν οι εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον.

Meat News: Υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε αγορές εξοπλισμού;

Βασίλης Μπούγιας: Όντως την περίοδο αυτή υπάρχουν προγράμματα εν εξελίξει, τα οποία, όπως και τα αντίστοιχα στο παρελθόν, μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, εφόσον έχουν κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό, στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Τα προγράμματα αυτά δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού που θα βοηθήσει την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη βελτίωση του υφιστάμενου μηχανολογικού παραγωγικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη πωλήσεων σε νέες αγορές. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι ο νέος αναπτυξιακός ή κάποια περιφερειακά προγράμματα για μικρότερες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα αυτά προϋποθέτουν αναπτυξιακούς στόχους και μακροχρόνιο σχεδιασμό σε συνδυασμό με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες με οικολογικό προσανατολισμό.

Η Multivac έχει συμβάλει στο παρελθόν στην απορρόφηση τέτοιων προγραμμάτων βοηθώντας τις επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν σε αυτά με τις λύσεις που προσφέρει. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Multivac είναι σε θέση, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει, να βοηθήσει όποια επιχείρηση επιθυμεί να σχεδιάσει το μέλλον της και να αντλήσει κεφάλαια μέσα από αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη βελτίωση του παραγωγικού εξοπλισμού της. Οι μηχανές της Multivac και της Handtmann πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη τους σε αυτά τα προγράμματα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, τις νέες τεχνολογίες, τον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους και τον οικολογικό προσανατολισμό, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα εύκολη την αξιολόγησή τους και την ένταξη τους στα προγράμματα αυτά.

Η ένταξη των επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό θα ωφελήσει πρώτα από όλα τις επιχειρήσεις αυτές καθαυτές, αλλά και την Ελληνική οικονομία γενικότερα, δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες, αύξηση της απασχόλησης και διείσδυση των Ελληνικών επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού.

Meat News: Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις στον βιομηχανικό εξοπλισμό; Υπάρχουν κάποιες τεχνολογικές λύσεις που αντιστοιχούν σε σύγχρονες ανάγκες της αγοράς;

Βασίλης Μπούγιας: Κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες και δημιουργεί τους δικούς της κανόνες. Ο τομέας του βιομηχανικού εξοπλισμού δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα αυτό. Επηρεάζει και επηρεάζεται από τις ανάγκες τις εποχής, τις προσδοκίες των πελατών και τις συνήθειες των καταναλωτών.

Η τάση που κυριαρχεί στην αγορά βιομηχανικού εξοπλισμού είτε αφορά τις βιομηχανίες τροφίμων είτε αφορά τις λοιπές βιομηχανίες είναι η βιωσιμότητα. Ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων η βιωσιμότητα αποκτά βαρύνουσα σημασία αφού αφορά ένα κλάδο που παράγει καθημερινά μεγάλες ποσότητες προϊόντων και επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το περιβάλλον μας.

Οι απαιτήσεις των σύγχρονων βιομηχανιών τροφίμων από τον δικό μας κλάδο είναι μηχανές παραγωγής με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον πλανήτη μας. Στο κάλεσμα αυτό οι βιομηχανίες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού ανταποκρίθηκαν η κάθε μία ανάλογα με τις δυνατότητές της. Η Multivac ως ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της συσκευασίας για τον κλάδο των τροφίμων, έχει αναπτύξει νέες τεχνολογίες στις μηχανές της, ώστε το αποτύπωμα τους να είναι το μικρότερο δυνατόν. Για το λόγο αυτό έχει εφαρμόσει νέα συστήματα παραγωγής στα εργοστάσιά της ώστε η κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί σημαντικά, καταναλώνοντας ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Πρόσφατα η Multivac τοποθέτησε στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στη Γερμανία και Αυστρία, φωτοβολταϊκά συστήματα. Στόχος της εγκατάστασης είναι να μειωθεί το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της εταιρείας κατά περισσότερους από 20.000 τόνους τα επόμενα 3 χρόνια. Παράλληλα οι μηχανές της Multivac χρειάζονται πλέον λιγότερη ενέργεια ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος με τη χρήση λιγότερο ενεργοβόρων συστημάτων.

Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η απόσυρση παλαιών μηχανών και η αντικατάσταση τους με νέας γενιάς μηχανές που ανταποκρίνονται καλύτερα στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η Mutlivac ταυτόχρονα ανακυκλώνει τις μηχανές που αποσύρονται από την παραγωγή, στο εργοστάσιο που έχει για το σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και του μηδενικού αποτυπώματος εντάσσεται και η χρήση οικολογικών υλικών συσκευασίας. Η Multivac στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια αυτή σχεδιάζοντας τις μηχανές της με τρόπο ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας για το παρόν και το μέλλον. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι δυνατό να καθοριστούν διάφοροι τομείς για την ανάπτυξη βιώσιμων συσκευασιών. Πρώτον η μείωση του απαιτούμενου υλικού παίζει κεντρικό ρόλο. Το μέγεθος της συσκευασίας πρέπει να ταιριάζει με τον όγκο του περιεχομένου, και, γενικά, δεν πρέπει να υπάρχει περιττός εσωτερικός όγκος ή επιφάνεια του πακέτου. Δεύτερον η γεωμετρία του πακέτου πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη υλικού σε σχέση με το προϊόν, αλλά και σε σχέση με την επιλογή της κατάλληλης μηχανής συσκευασίας. Γι’ αυτό η Multivac δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή του κατάλληλου τύπου μηχανής συσκευασίας ανάλογα με το προϊόν την παραγωγή του, έτσι ώστε να μην υπάρχει σπατάλη υλικών συσκευασίας που συνεπάγεται επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αύξηση του κόστους παραγωγής.

Meat News: Εκπροσωπώντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξοπλισμού συσκευασίας στον κόσμο, πώς βλέπετε το μέλλον αυτού του κλάδου;

Βασίλης Μπούγιας: Ο κλάδος της συσκευασίας είναι ένας από τους κατεξοχήν δυναμικούς κλάδους της παγκόσμιας αλλά και της εγχώριας οικονομίας. Απόδειξη αυτού είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει σημαντικές μεταβολές στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο μας. Σε τοπικό επίπεδο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία για την Ελληνική οικονομία, να κρατήσουν τη δυναμική τους και να στηρίξουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο.

Οι ελληνικές εταιρείες στον κλάδο της συσκευασίας κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να βγουν αλώβητες από τον κυκεώνα των αλλεπάλληλων κρίσεων των τελευταίων ετών, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και όχι μόνον. Η Multivac Hellas, όλα αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκε σημαντικά αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών με διψήφια ποσοστά κάθε χρόνο, προσφέροντας στους πελάτες της ότι καλύτερο είχε η σύγχρονη τεχνολογία της συσκευασίας, στηρίζοντας τους με το άψογα ενημερωμένο ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος πωλήσεων αλλά και με το καταρτισμένο και έμπειρο τεχνικό προσωπικό. Εδώ θα πρέπει όμως να σημειώσω την μεγάλη αποδοχή των επιχειρήσεων της βιομηχανίας τροφίμων και ειδικότερα του τομέα της επεξεργασίας κρέατος, προς την εταιρεία μας, η οποία μας βοήθησε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο κλάδος της συσκευασίας έχει λαμπρό μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα η συσκευασία έχει δρόμο να διανύσει καθόσον απέχουμε από τις χώρες που εφαρμόζουν ανεπτυγμένες εφαρμογές συσκευασίας, για το λόγο αυτό πιστεύω ότι η συσκευασία στην Ελλάδα θα τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς προς όφελος των εταιρειών που συμμετέχουν στον κάδο αλλά και προς όφελος των πελατών, που θα αξιοποιήσουν τις νέες λύσεις.

Τα «νέα» από την IFFA

Meat News: Γνωρίζοντας ότι η IFFA είναι ένα ορόσημο για την βιομηχανία εξοπλισμού, ποια είναι τα «νέα» που φέρνετε από τη φετινή έκθεση;

Βασίλης Μπούγιας: Μετά από μια παύση δύο και πλέον ετών επανήλθε πανηγυρικά η διοργάνωση εκθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι και η IFFA τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση επανήλθε με τον καλύτερο τρόπο.

Η διοργάνωση της έκθεσης ήταν όπως πάντα υποδειγματική, η προσέλευση μαζική (με εξαίρεση τους επισκέπτες από Ρωσία και Ουκρανία λόγω των τρεχουσών συνθηκών) και η επιτυχία αναπόφευκτη. Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα η IFFA, προσέφερε στους επισκέπτες καλοσχεδιασμένα περίπτερα με πλήρη γκάμα μηχανών, είτε αυτές αφορούσαν μηχανές κάθε μορφής επεξεργασίας κρέατος, είτε αφορούσαν την παρασκευή κρεατοσκευασμάτων είτε τη συσκευασία  τους.

Στο πλαίσιο αυτό αξιοσημείωτη παρουσία είχε η Handtmann, όπου σε ένα λαμπερό περίπτερο υπήρχε όλη η γκάμα των προϊόντων της καθώς και η νέα γραμμή μορφοποίησης (ένα μηχάνημα για τη μορφοποίηση μπιφτεκιών, κεφτέδων, κεμπάπ και άλλων), σε συνεργασία με τη νέα γενιά tray sealer της Multivac.

Στα περίπτερα των εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έκθεση παρουσιάστηκαν όλες οι μηχανές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο κλάδο με έμφαση στη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Το περίπτερο της Multivac υπήρξε εντυπωσιακό, ο χώρος άγγιξε τα 1300 τετραγωνικά μέτρα. Ο σχεδιασμός του περιπτέρου ανταποκρίθηκε πλήρως στη δέσμευση της Multivac για βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα επισήμανε με τον πιο εμφατικό τρόπο την προσήλωση της Multivac στο PEAQ (Productivity, Efficiency, Availability and Quality) προς όφελος της παραγωγικότητας των πελατών της. Οι επισκέπτες μας είχαν τη δυνατότητα να δουν ζωντανά τα νέα μηχανήματα μας, όπως τη νέα συσκευαστική Flowpack, με μείωση του χρησιμοποιούμενου φιλμ, τη νέα γενιά Tray sealer ΤΧ και των θερμοδιαμορφωτικών μηχανών 4Χ και 3Χ. Επίσης στο περίπτερο της Multivac παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το έξυπνο σύστημα ανοίγματος των σακουλιών για τη συσκευασία σε μηχανές κενού (καμπάνες) καθώς και το ολοκληρωμένο σύστημα ζύγισης με επικόλληση αυτοκόλλητης ετικέτας περιμετρικά του περιέκτη (μανίκι) με ταυτόχρονα εκτύπωση στο άνω ή κάτω μέρος της ετικέτας, του βάρους, της αξίας, της ημερομηνίας barcode και άλλων πληροφοριακών δεδομένων. Για ακόμα μια φορά η IFFA υπήρξε η μεγαλύτερη και καλύτερη έκθεση σε παγκόσμιο επίπεδο για το κλάδο του κρέατος. Για τη Multivac, ήταν ακόμα μια άκρως πετυχημένη συμμετοχή με αθρόα προσέλευση επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Έλληνες επισκέπτες που μας τίμησαν με την επίσκεψή τους.

24 June 2022
Banner
Banner