Αποκλεισμός σούπερ μάρκετ στην Ιρλανδία από παραγωγούς

05 October 2022

Αποκλεισμός σούπερ μάρκετ στην Ιρλανδία από παραγωγούς

Οι διαρκείς ανατιμήσεις προϊόντων δεν πλήττουν μόνο τους καταναλωτές. Κυρίως επιβαρύνουν τους παραγωγούς κι αυτός ήταν ο λόγος που οι πτηνοτρόφοι οι οποίοι ανήκουν στην Αγροτική Ένωση Ιρλανδίας (IFA) διαδήλωσαν στις 30/9/2022 έξω από τα σούπερ μάρκετ Aldi και Lidl στην πόλη Cavan, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι πτηνοτρόφοι συνέχισαν τις διαμαρτυρίες στα σούπερ μάρκετ όλη τη νύχτα της Πέμπτης και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Παρά τη δυνατή βροχόπτωση, παρέμειναν στις θέσεις τους, εμποδίζοντας τις παραδόσεις αγαθών στο σούπερ μάρκετ και ζητώντας αύξηση κατά 2c στην τιμή που πληρώνονται ανά αβγό (24c/ντουζίνα).

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής πουλερικών της IFA και παραγωγός αβγών Brendan Soden είπε: «Είμαστε ακόμα εδώ και δεν θα φύγουμε μέχρι να υπάρξει δέσμευση για αύξηση της τιμής».

Μετά τον διήμερο αποκλεισμό των συγκεκριμένων σούπερ μάρκετ από τους αγρότες, τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, φρούτα, λαχανικά και γάλα εξαντλήθηκαν, πράγμα που δηλώνει, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, πως χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει φαγητό.

Οι παραγωγοί πουλερικών και χοίρων της Ιρλανδίας υποστηρίζουν πως παρ’ ότι οι τιμές στο καλάθι των καταναλωτών αυξάνονται καθημερινά, αυτές οι αυξήσεις δεν περνούν ποτέ την πύλη του αγροκτήματος.

Ο Β. Soden είπε ότι οι πελάτες τόσο στο Aldi όσο και στο Lidl υποστήριξαν την έκκληση των παραγωγών για αύξηση της τιμής των αβγών, συμφωνώντας πως η υπάρχουσα τιμή είναι πολύ χαμηλή.

05 October 2022
Banner
Banner