Αναγνωρίστηκε η ΕΔΟΤΟΚΚ ως αντιπροσωπευτική διεπαγγελματική στο αιγοπρόβειο κρέας

12 April 2023

Αναγνωρίστηκε η ΕΔΟΤΟΚΚ ως αντιπροσωπευτική διεπαγγελματική στο αιγοπρόβειο κρέας

Με απόφαση που εκδόθηκε σήμερα 12/4/2023 αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Τομέα Κτηνοτροφίας με τον διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος. Σύμφωνα με την απόφαση «Αναγνωρίζεται ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 17,36% της συνολικής παραγωγής (μ.ο. τριετίας) και το 32,27% της μεταποίησης (μ.ο. τριετίας), στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος».

Με την απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει επίσημα το τοπίο της εκπροσώπησης, το οποίο έχει ταλαιπωρήσει εδώ και χρόνια τον τομέα του κρέατος, με αντιδικίες μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους επιμέρους κλάδους (παραγωγούς, σφαγεία, εμπόριο, μεταποίηση).

Η απόφαση φέρει αριθμό 901/113813 και υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ Β. Μιχαλόπουλο (μπορείτε να δείτε την απόφαση ΕΔΩ).

Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες είχε υπογραφεί η απόφαση ανάκλησης της αναγνώρισης της προϋπάρχουσας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης ΕΔΟΚ. Η ΕΔΟΤΟΚΚ είχε ιδρυθεί πριν από ένα χρόνο με τη συμμετοχή των οργανώσεων ΣΕΒΕΚ (βιομηχανία), ΣΕΚ (κτηνοτροφία), Ένωση Σφαγείων Ελλάδος και ΠΟΚΚ (κρεοπώλες).

Διαβάστε εδώ:

Νέα Διεπαγγελματική Κρέατος, το όνομα αυτής ΕΔΟΤΟΚΚ

Απόρριψη της αναγνώρισης για τους τομείς βόειου και χοίρειου κρέατος

Με άλλη απόφαση (902/113822) που υπογράφτηκε επίσης σήμερα από την ίδια διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ απορρίφθηκε ωστόσο η αναγνώριση της ΕΔΟΤΟΚΚ για τους τομείς του βόειου και του χοίρειου κρέατος, με το σκεπτικό ότι ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στον πρωτογενή τομέα «δεν πληροί το κριτήριο του 15% του πρώτου εδαφίου του άρθρου 55 του ν.4647/2019, το οποίο πρέπει να τηρείται κατ’ ελάχιστον για κάθε οικονομική δραστηριότητα».

Σημειώνουμε ότι η διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων αντιπροσωπευτικότητας, ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα, είναι μια ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, αφού τα στοιχεία πρέπει να αντληθούν από πολλές και διαφορετικές πηγές, οι οποίες συχνά δεν συμφωνούν.

Σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση της ΕΔΟΤΟΚΚ για τον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος, όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής κρέατος, ανοίγει μια νέα σελίδα συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων.

Το meatnews εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο της νέας διεπαγγελματικής οργάνωσης.

12 April 2023
Banner
Banner