Έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποκαλύπτει διευρυμένες μολύνσεις σε τρόφιμα – κοτόπουλα και σαλάτες σε υψηλό κίνδυνο

27 December 2023

Έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποκαλύπτει διευρυμένες μολύνσεις σε τρόφιμα – κοτόπουλα και σαλάτες σε υψηλό κίνδυνο

Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και από τους ερευνητές Δ. Κώστογλου, Μ. Σιμώνη, Γ. Βαφειάδη, Ν. Καυτατζή και Ε. Γιαούρη προκειμένου να διερευνήσουν την παρουσία ή μη παθογόνων μικροοργανισμών, σε κρέας και σαλάτες που πωλούνται σε ελληνικά σουπερμάρκετ και καταστήματα λιανικής, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods του MDPI στο ειδικό τεύχος Τροφιμογενή Παθογόνα Βακτήρια: Επιπολασμός και Έλεγχος.

Για τους σκοπούς της μελέτης αγοράστηκαν 60 δείγματα παγωμένου ωμού κρέατος κοτόπουλου και 40 δείγματα συσκευασμένων έτοιμων προς κατανάλωση (RTE) φρέσκων φυλλωδών σαλατών, δημοφιλή τρόφιμα για τους Έλληνες, που πωλούνται σε υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και σε καταστήματα λιανικής, στη Λήμνο. Ειδικότερα,  τα 20 δείγματα κρέατος κοτόπουλου συλλέχθηκαν από τρία κρεοπωλεία και τα άλλα 40 δείγματα από τρία σούπερ μάρκετ. Όλα τα δείγματα σαλάτας συλλέχθηκαν από  σούπερ μάρκετ τα οποία ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων στην Ελλάδα. Επίσης, τα δείγματα κοτόπουλου που αγοράστηκαν από κρεοπωλεία προέρχονταν από γνωστές πτηνοπαραγωγικές εταιρείες των οποίων τα προϊόντα κυκλοφορούν επίσης σε ολόκληρη τη χώρα. Τα δείγματα μεταφέρθηκαν, με τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στο εργαστήριο εντός μίας ώρας από την αγορά σε ψυχρά κουτιά και η ανάλυσή τους γινόταν πάντα την ίδια ημέρα (δοκιμάζοντας πέντε δείγματα κάθε φορά).

Τα δείγματα αναλύθηκαν για την παρουσία σημαντικών τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων: Campylobacter spp., Salmonella spp., και Listeria monocytogenes , καθώς και Enterobacteriaceae, ολικά κολοβακτηρίδια, Escherichia coli και σταφυλόκοκκοι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ανίχνευσης του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). Τα σημειώσουμε πως τα Campylobacter spp., Salmonella spp. και L. monocytogenes είναι σημαντικά ζωονοσογόνα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις που μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες για ευαίσθητα άτομα.

Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν από τις αναλύσεις αναφέρουν πως το 95% (n=57) των δειγμάτων κοτόπουλου βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% ( n = 35) να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% ( n = 3 ) και από τα τρία παθογόνα.

Σχετικά με το ωμό κοτόπουλο, βακτήρια Campylobacter spp. ανακτήθηκαν από 54 δείγματα (90,0%) και Salmonella spp. ανακτήθηκαν από 9 δείγματα (15,0%), ενώ η L. monocytogenes ήταν παρούσα σε 35 δείγματα (58,3%).

Κανένα Campylobacter δεν ανακτήθηκε από σαλάτες και η Salmonella ήταν παρούσα μόνο σε ένα δείγμα (2,5%), ενώ τρεις σαλάτες βρέθηκαν να ήταν μολυσμένες με L. monocytogenes (7,5%). Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το APC (συνολικός αριθμός αερόβιων πλακών) ήταν ίσο ή μεγαλύτερο από 10 6 CFU/g στο 53,3% και στο 95,0% των δειγμάτων κοτόπουλου και σαλάτας, αντίστοιχα, ενώ οι πληθυσμοί ορισμένων από τους άλλους δείκτες ασφάλειας ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης υψηλοί.

Με τα απογοητευτικά αυτά συμπεράσματα να «τρέχουν» οι ερευνητές, με επισημαίνουν πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πιο εκτεταμένους μικροβιολογικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής αυτών των προϊόντων (από το αγρόκτημα μέχρι την αγορά). Παράλληλα, προτείνουν προληπτικά μέτρα όπως καλές συνθήκες εκτροφής σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο αυστηρή εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κινδύνου των κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) κυρίως σε επίπεδο βιομηχανίας και λιανικής και εκπαίδευση των καταναλωτών για τον σωστό χειρισμό. Παρ’ όλο που και τα τρία παθογόνα που αναλύθηκαν ( Campylobacter spp., Salmonella spp. και L. monocytogenes ) βρέθηκαν να παρουσιάζουν χαμηλότερους επιπολασμούς στα δείγματα σαλάτας (0,0%, 2,5% και 7,5% αντίστοιχα), οι υψηλές μετρήσεις για το συνολικό APC, τα Enterobacteriaceae και τους σταφυλόκοκκους που βρέθηκαν σε αρκετά από αυτά τα δείγματα γίνεται βέβαιο πια πως απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής τους.

Πηγή: cibum.gr

27 December 2023
Banner
Banner