Έλεγχοι της EFSA για υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων ουσιών σε ζωικά προϊόντα – Η χώρα μας μακριά από τους στόχους τη Ε.Ε.

08 March 2024

Έλεγχοι της EFSA για υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων ουσιών σε  ζωικά προϊόντα – Η χώρα μας μακριά από τους στόχους τη Ε.Ε.

Η ετήσια έκθεση της EFSA για το 2022 που περιλαμβάνει στοιχεία από έρευνα στην Ισλανδία και στη Νορβηγία εξετάζει διάφορες ομάδες ουσιών, συμπεριλαμβανομένων ορμονών, αντιβακτηριακών, περιβαλλοντικών ρύπων, απαγορευμένων ουσιών και άλλων κτηνιατρικών φαρμάκων.

Τα προϊόντα που συμμετέχουν σε αυτό που λέμε εθνικό ζωικό προϊόν είναι το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας, το κρέας από αμνοερίφια, το βρώσιμο κρέας αλόγου, το κρέας πουλερικών, τα ψάρια και θαλασσινά υδατοκαλλιεργειών, το γάλα, τα αυγά, το κρέας κουνελιού, το κρέας από κυνήγι και το μέλι. Τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή, ως χημικοί επιμολυντές, αλλά και δείκτη υπερχρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων με περιβαλλοντικό αντίκτυπο και συμβολή στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών (superbugs) που προκαλούν ζωονόσους. Τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων σε ζώα και τρόφιμα στις χώρες αναφοράς παραμένουν χαμηλά.

Παρ' όλα αυτά, οι ελληνικές Αρχές δεν βρέθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μια και εξέτασαν μόλις 0,58 δειγμάτων κρέατος πουλερικών ανά 200 τόνους παραγόμενου (μίνιμουμ όριο ελέγχων 1 δείγμα/200t) και 0,56 δειγμάτων αυγών ανά 1000 παραγόμενους τόνους (μίνιμουμ όριο ελέγχων 1 δείγμα / 1.000t). Ο αριθμός αυτός μας κατατάσσει τελευταίους και πολύ μακριά από τους ελάχιστους νομοθετημένους στόχους.

Δεύτερη από το τέλος είναι η χώρα μας και στον αριθμό ελέγχων για το μοσχαρίσιο κρέας με δειγματοληψία από το 0,28% των βοοειδών που εσφάγησαν (τελευταία η Ουγγαρία με 0,25) με μίνιμουμ υποχρεωτικό έλεγχο του 0,4% των βοοειδών που εσφάγησαν. Ενώ οι αρχές της χώρας μας είναι στην τρίτη θέση από το τέλος με 0,57 δείγματα ανά 100 τόνους παραγωγής στα είδη υδατοκαλλιέργειας με κατώτατο όριο το 1 δείγμα ανά 100t (τελευταίο στην κατηγορία το Βέλγιο με 0,10 δείγματα ανά 100t).

Όσον αφορά στους ελέγχους για υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων σε γάλα, μέλι, κουνέλια και κυνήγι οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές βρέθηκαν στο μέσο της κατάταξης του αριθμού ελέγχων.

Να σημειώσουμε πως το ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων για την έκθεση, συνολικού ύψους περίπου 13 εκατομμυρίων αναλυτικών αποτελεσμάτων, θα είναι σύντομα διαθέσιμο μέσω του EFSA Knowledge Junction.

Πηγές: efsa.europa.eu, cibum.gr

08 March 2024
Banner
Banner