ΣΕΚ προς ΥΠΑΑΤ: Διαμορφώστε την ΚΑΠ στις πραγματικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής και όχι συγκεκριμένων λόμπι

09 January 2024

ΣΕΚ προς ΥΠΑΑΤ: Διαμορφώστε την ΚΑΠ στις πραγματικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής και όχι συγκεκριμένων λόμπι

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε νέα ανακοίνωσή του εκφράζει την απόγνωση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος και εκπέμπει SOS στους αρμόδιους φορείς, αν και όπως αναφέρει «η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη». Ο ΣΕΚ κάνει λόγο για τη μείωση των επιδοτήσεων, για τη νοθεία στο αγελαδινό γάλα αλλά και την αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους να πράξουν το καθήκον τους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του   ΣΕΚ έχει ως εξής:

«Ως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, απαιτούμε επειγόντως από τις βιομηχανίες να σταματήσουν τον εκβιασμό μας, μέσω των τιμών και να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα, καταγγέλλουμε την εμφανή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για ανεξέλεγκτες νοθείες, όπου σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις των εγκληματιών που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν τη Φέτα, οδηγούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο σε υποβάθμιση ποιότητας και τιμών, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουμε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο προστασίας του ΠΟΠ στο συγκεκριμένο προϊόν το οποίο απειλείται πολλά χρόνια τώρα από άλλες χώρες.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεση δράση, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και προωθώντας αυστηρές και πραγματικές κυρώσεις για όσους υποκύπτουν στη διαδικασία των νοθειών.  Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες βιομηχανίες έχουν βρεθεί με νοθείες, όπου σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις, τους δίνουν περιθώριο να συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές εις βάρος των άλλων επιχειρήσεων δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ζητάμε επίσης άμεση ενεργοποίηση του  πετυχημένου πιλοτικού προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2» για  όλη τη χώρα. 

Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να αναθεωρήσει την ΚΑΠ, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες άμεσα, ώστε μαζί να διαμορφώσουμε την ΚΑΠ βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής και όχι συγκεκριμένων λόμπι.

Μόνον έτσι μπορούμε να σταθούμε αντιμέτωποι με αυτήν την κρίση και να διαφυλάξουμε τον τομέα μας και την εγχώρια παραγωγή.

Ενωμένοι για την επιβίωσή μας και την προστασία της ελληνικής γεωργίας, καλούμε όλους σας να σταθούμε αντιμέτωποι με την παραβατικότητα και να δράσουμε άμεσα, σε αντίθετη περίπτωση οι μηχανές των τρακτέρ δεν αργούν να ζεσταθούν».

09 January 2024
Banner
Banner