Παρέμβαση της ΕΔΟΦ ενόψει της ψηφοφορίας στις 15/10

12 October 2022

Παρέμβαση της ΕΔΟΦ ενόψει  της ψηφοφορίας στις 15/10

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ) κ. Ιωάννης Βιτάλης, έχει επισημάνει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό τον κίνδυνο που εγκυμονεί σχετικά με το μέλλον του εθνικού προϊόντος μας εξαιτίας της υπέρογκης αύξησης του κόστους ζωοτροφών αλλά και τις συνέπειες του ενεργειακού κόστους γεγονός «που κάνει τους κτηνοτρόφους φτωχότερους και  τους αποτρέπει από τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και την διατήρηση του κοπαδιού τους αφού δεν μπορούν να το ταΐσουν σωστά, και τους μεταποιητές να έχουν από οριακή (στην καλύτερη περίπτωση) έως μηδενική κερδοφορία, κάτι που σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και στασιμότητα στον κλάδο».

Η κατανάλωση φέτας μειώνεται μήνα με τον μήνα, συμπαρασύροντας τη μείωση ζήτησης και στο γάλα. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Βιτάλης: «Δικαιολογημένα απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος, σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.

Με βάση την ψηφοφορία που έχει καθοριστεί στις 15 Οκτωβρίου και αφορά την κτηνοτροφία και τη μεταποίηση, η ΕΔΟΦ παραθέτει αιτήματα των παραγωγών που εκπροσωπεί:

  • Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ από μέρος του παρακρατήματος των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συγκεντρωθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (περίπου 60.000.000 ευρώ) που αποδίδονται  στον ΕΛΓΟ για ανταποδοτικό σκοπό. Για να πραγματοποιηθεί η –αυτονόητη– απαίτηση πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον Νέο Νόμο προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και με δεδομένο πως με τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του γάλακτος διπλασιάζεται αυτόματα το ποσό και της ετήσιας εισφοράς κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ.
  • Ενδελεχής έλεγχος στον τρόπο παραγωγής της Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ.
  • Καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών.
  • Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και με την  συμμετοχή πιστοποιημένης ομάδας ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ για τον συνεχή έλεγχο στα εργοστάσια, στα Super Market της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Στο εξωτερικό οι έλεγχοι γίνονται από πιστοποιημένες εταιρείες ελέγχου ή  όπως πχ στην Ιταλία που αυτοελέγχονται οι παραγωγοί από την Διεπαγγελματική των προϊόντων ΠΟΠ με επιτυχία. Από όλα αυτά απέχουμε παρασάγγας.
  • Άμεση εκκαθάριση  όλων των παλιών υποθέσεων (υπερβαίνουν τις 100) που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του υπουργείου. εντατικοποίηση των ελέγχων για τους ενεχόμενους στις εκκρεμούσες κρίσεις της επιτροπής (παρατυπίες καθ’ υποτροπήν).
  • Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.
  • Τοποθέτηση τουλάχιστον 2 μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του Δ.Σ. της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΟ (ΕΛΟΓ τότε)  προβλέπονταν 3 μέλη του κλάδου σε σύνολο 5μελούς Δ.Σ. του οργανισμού.

Πηγή: ot.gr

12 October 2022
Banner
Banner