Οι κτηνοτρόφοι στον ΥπΑΑΤ για τις επιπλοκές στις ενισχύσεις του κλάδου

08 July 2022

Οι κτηνοτρόφοι στον ΥπΑΑΤ για τις επιπλοκές στις ενισχύσεις του κλάδου

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, του Συντονιστικού Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και του Α.Κ.Σ. Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής, συναντήθηκαν στις 7/7/22 με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο συζήτησης ζωτικά θέματα του κλάδου του κρέατος, όπως:

1) Νέα ενίσχυση κτηνοτρόφων (αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων, βοοτρόφων, χοιροτρόφων), σύμφωνα με την πρόταση των πιο πάνω φορέων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΣΕΚ, να δοθεί η όποια νέα ενίσχυση ανά κεφαλή παραγωγικού ζώου (αιγοπρόβατα, βοοειδή χοιρομητέρες). Επίσης τέθηκαν και τα κριτήρια για τα παραγωγικά ζώα, διαφορετικά  στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα μικρά νησιά.

2) Συζητήθηκαν ακόμη η συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών για την ΚΑΠ 2023-2027, όπου ο υπουργός δεσμεύτηκε να γίνει και νέα συνάντηση πριν, τελικά, καταλήξει.  Η αντιπροσωπεία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος.

Τέθηκαν στον υπουργό τα ζητήματα της απόδοσης στους αιγοπροβατοτρόφους των €4 ανά ζώο που δεν δόθηκαν το 2020 με ευθύνη του υπουργείου, όπως και η απόδοση του κορωνοεπίδοματος σε χοιροτρόφους (30-35 χοιροτρόφοι ) που άδικα εξαιρέθηκαν.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που επίσης συζητήθηκε ήταν αυτό των νέων κτηνοτρόφων που είχαν ενταχθεί το 2014-2016 και δεν μπόρεσαν να βγάλουν άδειες λειτουργίας  των στάβλων τους όχι με δική τους ευθύνη.

08 July 2022
Banner