Μεταξύ σταθεροποίησης και ανάκαμψης η αγορά χοιρινού

26 November 2014

Μεταξύ σταθεροποίησης και ανάκαμψης η αγορά χοιρινού

Μείωση κατά 6,2% στον αριθμό των χοίρων που εκτρέφονται στην Ελλάδα, όπως και μείωση 0,9% των εκμεταλλεύσεων με χοίρους, δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σωρευτικά τη διετία 2012-2013 είχαμε 8% μείωση των χοίρων και 5,8% μείωση των εκμεταλλεύσεων. Με μια εμπειρική προσέγγιση των στοιχείων, η εκτίμηση είναι ότι το ελληνικό χοιρινό κρέας σε όγκο αντιστοιχεί σε λιγότερο από 40% της εγχώριας κατανάλωσης. Παρόλα αυτά το ρεπορτάζ του Meat News καταγράφει και θετικά σημάδια, όπως την επάνοδο σε φυσιολογικές τιμές των δημητριακών που οδήγησε σε σταθεροποίηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στη χώρα μας.
Όσο αφορά τις τιμές τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία χοιρινού κρέατος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα οι τιμές τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 8,3% κάτω σε σχέση με τον Οκτώβριο 2013. Στην Ε.Ε. τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα, αφού κατά μέσο όρο το ίδιο διάστημα οι τιμές κατρακύλησαν 20,5%.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία μαζί με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς περιέχονται σε ένα εκτενές αφιέρωμα στην αγορά χοιρινού, το οποίο θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Meat News.

26 November 2014
Banner