Μεγαλύτερη διαφάνεια ζήτησαν οι ευρωβουλευτές για την ΤΤΙΡ

17 July 2014

Μεγαλύτερη διαφάνεια ζήτησαν οι ευρωβουλευτές για την ΤΤΙΡ

Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με τη Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) τόνισαν οι ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες κατά την διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια σχετικά με την πρόοδο στις διατλαντικές εμπορικές συνομιλίες με τον αρμόδιο επίτροπο σε θέματα εμπορίου Karel De Gucht, την περασμένη Τρίτη. Ενώ ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες αναγνώρισαν τα οφέλη που θα μπορούσε να φέρει η συμφωνία στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ, άλλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους υποστηρίζοντας ότι η ΤΤΙΡ θα μπορούσε όχι μόνο να υποβαθμίσει τα υγειονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, αλλά και το δικαίωμα υπαγωγής σε κανόνες, δίνοντας δηλαδή στους επενδυτές το δικαίωμα να μηνύουν τις κυβερνήσεις μέσω της λεγόμενης ρήτρας «επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους».
Ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα εμπορίου Karel De Gucht διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται περισσότερο στη «μείωση της γραφειοκρατίας» και όχι στην υποβάθμιση των ευρωπαϊκών προτύπων. Υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να είναι περισσότερο διαφανής στις συνομιλίες, επιμένοντας ότι το Συμβούλιο οφείλει να δημοσιεύει τις υπό διαπραγμάτευση οδηγίες, πράγμα για το οποίο δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Η συζήτηση αυτή έγινε μετά την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο ειδικού ψηφίσματος τον περασμένο Μάιο, όπου απαιτούσαν ενημέρωση για τις μυστικές συζητήσεις που γίνονται εδώ και ένα χρόνο. Σημειώνουμε ότι την Δευτέρα ξεκίνησε ο 6ος γύρος των αμερικανο-ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις συνομιλίες σχετικά με την ΤΤΙΡ μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Meat News.

17 July 2014
Banner
Banner