Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των τροφίμων με συμμετοχή του ΕΦΕΤ

31 May 2023

Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των τροφίμων με συμμετοχή του ΕΦΕΤ

Για τρίτη χρονιά ο ΕΦΕΤ συμμετέχει στην ενημερωτική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η οποία έχει τίτλο #EUChooseSafeFood.

Ο σκοπός της εκστρατείας είναι να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σε σχέση με τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Το 2023 η εκστρατεία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς συμπεριλαμβάνει 16 χώρες. Στην Ελλάδα, όπου η εκστρατεία τρέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, την στηρίζει δυναμικά με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης τροφίμων.

Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική σκέψη στις καθημερινές επιλογές που κάνουν σχετικά με τα τρόφιμα. Παρέχει ένα εύρος από πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές, που περιλαμβάνει από τη βοήθεια στην ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων και στην κατανόηση των προσθέτων, μέχρι συμβουλές σχετικά με την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων. Φέτος, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στις συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για να εξασφαλίσουν καλή υγιεινή των τροφίμων στο σπίτι, για το πώς να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων αλλά και να ενημερωθούν για τους επιμολυντές τροφίμων.

«Η EFSA συνεργάζεται με Εθνικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή, υγιεινά και βιώσιμα. Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood συνδέει την επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων με τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν καλές επιλογές τροφίμων και συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των τροφίμων από όλους. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι η εκστρατεία ενισχύεται όλο και περισσότερο, με τη συμμετοχή περισσότερων εθνικών εταίρων από ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url.

Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως σε Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας από 25 έως 45 ετών, με έμφαση σε νέους γονείς και σε άτομα που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων και την επιστήμη. Υπογραμμίζει τον ρόλο των Ευρωπαίων επιστημόνων που συνεργάζονται για την προστασία των καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαιρέτισε την έναρξη της δεύτερης επικοινωνιακής εκστρατείας στην Ελλάδα: «Η πληροφόρηση ενδυναμώνει τους καταναλωτές, έτσι ώστε να αισθάνονται σίγουροι ότι κάνουν υγιεινές επιλογές για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο ΕΦΕΤ συνεργάζεται για 2η φορά με την EFSA σε αυτή την τόσο σημαντική εκστρατεία. Οι προκλήσεις με κοινό παρονομαστή το τρόφιμο είναι σε εθνικό άλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο τεράστιες. Η κυριότερη είναι και θα παραμένει να είναι η ασφάλεια του. Το τρόφιμο όμως πρέπει να είναι και προσβάσιμο, κυρίως στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, πρέπει να προάγει την υγεία αλλά και όλες οι διαδικασίες παραγωγής του να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τέλος η αντιμετώπιση της εξαπάτησης του καταναλωτή για οικονομικό όφελος δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο αλλά και ευρωπαϊκό. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία της EFSA θεωρώ ότι θα τονώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της Ε.Ε., για να γίνει ακόμα περισσότερο αντιληπτό ότι υποστηρίζεται αποκλειστικά από επιστημονικά στοιχεία. Αυτή η συνεχιζόμενη εκστρατεία ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ του ΕΦΕΤ και της EFSA, των καταναλωτικών οργανώσεων, των παραγωγών τροφίμων και της κοινωνίας, βοηθώντας τους πολίτες της Ε.Ε. να εμπιστεύονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη».

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία;

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την εκστρατεία μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο #EUChooseSafeFood , ο οποίος περιέχει πλήθος πληροφοριών, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, σχετικά με διάφορα θέματα ασφάλειας των τροφίμων. Στον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε την εργαλειοθήκη της εκστρατείας, η οποία περιλαμβάνει, σε διάφορες γλώσσες, οπτικά στοιχεία, ταινίες μικρού μήκους και αναρτήσεις για Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι 16 χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία #EUChooseSafeFood 2023 είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία.

Πληροφορίες: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

31 May 2023
Banner