Επίσημη πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ προς τους αγρότες για συνάντηση και διάλογο

07 February 2024

Επίσημη πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ προς τους αγρότες για συνάντηση και διάλογο

Οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις, αφού σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις τους ετοιμάζονται να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα. Σε μια προσπάθεια σύγκλισης και διαλόγου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω τηλεοπτικού σταθμού έκανε επίσημη πρόσκληση προς το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να σχηματίσουν αντιπροσωπεία από 20 άτομα και να έλθουν, ακόμα και σήμερα ή αύριο,  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συζητήσουν μαζί του.

Σε επικοινωνία του με τον αγρότη Βάιο Γκανή από τη Βόρεια Φθιώτιδα η οποία έχει πληγεί από τον Daniel αλλά δεν ισχύει για αυτήν το μέτρο ένταξης των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι όλοι οι επιλαχόντες της συγκεκριμένης περιοχής που αφορά πληγείσες περιοχές, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επίσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημά τους για ρύθμιση των χρεών που έχουν προς τον ΔΕΔΔΗΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Δεν κλοτσάμε το χέρι που μας στηρίζει», περιγράφοντας την τακτική της χώρας μας απέναντι στην Ε.Ε. Διευκρίνισε ότι δεν έχουν χαθεί 236 εκατ. ευρώ από την ΚΑΠ, αλλά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι, που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, στον Πυλώνα ΙΙ που αφορά στις υποδομές στον αγροτικό τομέα. Δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εφαρμογή της ΚΑΠ και για το λόγο αυτό εγκαίρως κατέθεσε εγκαίρως έξι προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει από Βρυξέλλες, έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου  (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ. Και όπως σημείωσε, η από κοινού προώθηση των επιβαλλομένων αλλαγών «ως ισχυρή γροθιά» δίνει μεγαλύτερη ισχύ στο συγκεκριμένο αίτημα. Μεταξύ των 9 χωρών, συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με ατζέντα που θα διαμορφώνεται από κοινού. Εξειδικεύοντας σημεία που πρέπει να αλλάξει η ΚΑΠ αναφέρθηκε στα οικολογικά σχήματα  σημειώνοντας ότι είναι λάθος της ΕΕ να δίνει περισσότερο βάρος στο περιβάλλον και να το διαφοροποιεί από την αγροτική παραγωγή. Προστασία του περιβάλλοντος και πρωτογενής τομέας πάνε μαζί, σημείωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες και συγκεκριμένα:

-          Μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%

-          Μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%

-          Κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ

-          Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα

-          Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024)

Κλείνοντας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να επαναξιολογήσουν το σύνολο του πακέτου των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πακέτο που αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω του προγράμματος «Απόλλων» και επανέλαβε ότι αναμένει ακόμα και σήμερα αντιπροσωπεία αγροτών στο γραφείο του να συζητήσουν για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

07 February 2024
Banner
Banner