ΥΠΑΑΤ: Πρώτο μέλημά μας η προστασία των ελληνικών προϊόντων – Στήριξη στους αγρότες αξιοποιώντας όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα

12 April 2024

ΥΠΑΑΤ: Πρώτο μέλημά μας η προστασία των ελληνικών προϊόντων – Στήριξη στους αγρότες αξιοποιώντας όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Για τις ελληνοποιήσεις, τις ελληνικές προτάσεις για την ΚΑΠ αλλά και για όλα όσα απασχολούν τους Έλληνες αγρότες μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως ανέφερε ο υπουργός με τους έκτακτους ελέγχους που ξεκίνησε το ΥΠΑΤΤ στην αγορά «καταφέραμε να περιορίσουμε τις εισαγωγές στο γάλα και να προστατεύσουμε την εγχώρια παραγωγή». Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Προειδοποίησε μάλιστα όσους παρανομούν να μη επιχειρήσουν οποιαδήποτε παρέμβαση: «Θα το πάμε μέχρι τέλους. Μη διανοηθεί κάποιος να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Δεν κάνουμε πίσω. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν. Και στα οπωροκηπευτικά που έχουμε απίστευτα ευρήματα, κάτι που δεν το περιμέναμε. Και σε λαϊκές αγορές βιολογικών οπωροκηπευτικών, που επίσης δεν το περιμέναμε. Επίσης γίνεται στοχευμένη δουλειά και στο μέλι».

Όπως είπε ο υπουργός, εν όψει του Πάσχα οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και θα ενταθούν στα αυγά και στο κρέας. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη νομίσει κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια εύκολη αγορά, που μπορεί να βαφτίσει ελληνικά προϊόντα, από άλλες χώρες».

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε, ότι εξονυχιστικοί έλεγχοι γίνονται και στα ΠΟΠ προϊόντα, όπως η «φέτα».

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός και για την τύχη 167 «ξεχασμένων» περιπτώσεων που δεν είχαν προωθηθεί, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Και για τις περιπτώσεις αυτές προχωράει η διαδικασία και θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος».

Παράλληλα εκσυγχρονίζουμε το κυρωτικό πλαίσιο και ενσωματώνουμε κοινοτική νομοθεσία στην ελληνική.

Αγροτική διπλωματία

Δεν περιμέναμε τις κινητοποιήσεις για να ζητήσουμε αλλαγές στην ΚΑΠ, είπε ο υπουργός. «Αντίθετα αξιοποιήσαμε τη φωνή των αγροτών για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ευρώπη πρέπει να κινητοποιηθεί και να προχωρήσει στις αλλαγές γρηγορότερα. Αρχές Δεκεμβρίου καταθέσαμε έξι τεχνικές αλλαγές, όπως είχαμε δικαίωμα ως χώρα, οι οποίες έγιναν δεκτές». Όπως είπε σε συνεργασία με τη Γαλλία η χώρα μας κατάφερε να περάσει την εξαίρεση και για εφέτος του μέτρου της αγρανάπαυσης, από το οποίο ωφελούνται 127.000 αγρότες, οι οποίοι και την επιδότηση του μέτρου θα λάβουν και θα έχουν έσοδα από τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν

Θύμισε ακόμη ότι πετύχαμε την απλοποίηση της διαδικασίας των ελέγχων σε γεωργούς με καλλιεργούμενη έκταση κάτω των 100 στρεμμάτων. Αυτό, όπως εξήγησε, αποφορτίζει αγρότες και υπηρεσίες από μεγάλο διοικητικό βάρος.

Ωστόσο, τόνισε, η Ελλάδα  στη συνέχεια κατέθεσε 19 προτάσεις τις οποίες με ψήφισμά του το ΕΛΚ στηρίζει, ενώ και η ομάδα των μεσογειακών χωρών, η EUMED-9, τις έχει υιοθετήσει. Παράλληλα η Ελλάδα συνεχίζει να  αγωνίζεται για να προωθήσει τουλάχιστον τρεις ακόμα σημαντικές αλλαγές:

  1. Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
  2. Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
  3. Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται. 

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα για τις Παρακάρλιες

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, τόνισε ότι η ΕΕ ενέκρινε το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 42 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν τέλος Μαΐου.

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή του μέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορά στην δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων.

Επί πλέον 15 εκατ. ευρώ διατίθενται στους ΤΟΕΒ και στον ΓΟΕΒ για αποκατάσταση ζημιών. Τα 10 εξ αυτών πάνε στους ΤΟΕΒ που είναι οργανωμένοι και ανταποκρίθηκαν στην καταγραφή των ζημιών που τους ζητήσαμε και τα υπόλοιπα 5 εκατ. θα πάνε μέσω του ΓΟΕΒ σε συνεργασία με την Περιφέρεια στους ΤΟΕΒ που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Ο υπουργός θύμισε ότι έχουν καταβληθεί προκαταβολές αποζημιώσεων σε όλους τους δικαιούχους, ύψους άνω των 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται η εξόφλησή τους μέχρι τέλος Ιουνίου, όπου αναμένεται να καταβληθούν τουλάχιστον 110 εκατ. ακόμα.

Ταυτόχρονα σε όλους τους αγρότες της χώρας- και στους Θεσσαλούς- καταβλήθηκε το 50% της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, δηλαδή περί τα 41 εκατ. ευρώ.

700 εκατ. πριν από το Πάσχα από ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε ό,τι αφορά στις λοιπές πληρωμές, ο υπουργός είπε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να καταβάλει στους αγρότες μέχρι το Πάσχα ενισχύσεις τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, οικολογικά σχήματα, παλιές οφειλές, 16.500 δεσμευμένα ΑΦΜ που με εντολή του ελέγχονται και σταδιακά πληρώνονται όσα είναι εντάξει.

«Δεσμεύθηκα δημοσίως ότι θα καθαρίσει το τοπίο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα μπει τάξη. Είναι υποχρέωσή μας. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα επί χρόνια. Πρέπει να τακτοποιούμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν νοείται να υπάρχει αγρότης που να νιώθει αδικημένος, που πήγε στα δικαστήρια, δικαιώθηκε και δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Όποιος έχει κάνει παρανομίες στον εισαγγελέα. Αλλά όποιος ελέγχεται και είναι καθαρός πρέπει να πληρώνεται. Αυτά δεν μπορούν να συνεχισθούν. Αν λοιπόν δεν τακτοποιήσουμε αυτά τα πράγματα για ποια ανάπτυξη συζητάμε;».

Αναβάθμιση του τομέα τροφίμων

Πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει αναβάθμιση του τομέα των τροφίμων, είπε ο ΥπΑΑΤ και όπως εξήγησε «αυτό θα γίνει με ρυθμίσεις που προβλέπονται μέσα από το νέο κυρωτικό πλαίσιο που σύντομα θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, μέσα από τη λειτουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, μέσα από τα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια που ήδη συστήνονται. Προωθούμε επίσης την συμβολαιακή γεωργία. Παράλληλα με αφορμή την υπόθεση της Θεσσαλία και τα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση, ξεκινά μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε το σχέδιο που ετοιμάζει η νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ. Συζητάμε λοιπόν για έναν διαφορετικό τομέα με ποιοτικότερα ελληνικά προϊόντα που εκ των πραγμάτων θα βελτιώσουν και την ποιότητα της παραγωγής των τροφίμων της χώρας μας».

12 April 2024
Banner
Banner