Ασύμφορη η πώληση μοσχαρίσιου κρέατος από τους παραγωγούς

18 November 2022

Ασύμφορη η πώληση μοσχαρίσιου κρέατος από τους παραγωγούς

Καθημερινή σχεδόν η αναφορά στις αυξήσεις των προϊόντων διατροφής που ολοένα και κλιμακώνεται, μια που οι λόγοι που αναφέρονται ως αιτία (ενέργεια) συνεχίζουν αμείωτοι να υπάρχουν, συμπαρασύροντας και άλλες κλάδους.

Οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση που δεν σταματούν να δηλώνουν πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή τους και πολλοί μάλιστα σταματούν να πωλούν κρέας.

Σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι μίλησε κτηνοτρόφος αναφέροντας πως σημειώνεται αύξηση στις πρώτες ύλες κατά 100-150%, ενώ η ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 300% και ως εκ τούτου η αγορά δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον την αύξηση στο γάλα και η αύξηση δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις εταιρείες. Όσον αφορά στα κοστολόγια, ο κτηνοτρόφος λέει ότι μέσα στον μήνα πέρσι χρειάζονταν περίπου 38.000 ευρώ και φέτος περίπου 46.000 ευρώ, σχεδόν 10.000 πάνω. «Οριακά μπορούμε να συντηρήσουμε τις μονάδες μας», τονίζει, ενώ για το κρέας εξήγησε ότι για να φτάσει ένα ζώο να γίνει κρέας πως πώληση χρειάζονται 2 χρόνια, που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να στηρίξουν το κόστος της τροφής και άλλων ειδών. «Είναι ασύμφορο να πουλάμε μοσχαρίσιο κρέας», λέει με έμφαση ο κτηνοτρόφος, δίνοντας το στίγμα της σημερινής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο κλάδος, χωρίς να διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον λύση και ανάκαμψη.

18 November 2022
Banner