Ξεσηκωμός ελεγκτικών υπηρεσιών κατά της νέας υγειονομικής διάταξης – Αντίθετη και η ΠΟΚΚ

28 June 2017

Ξεσηκωμός ελεγκτικών υπηρεσιών κατά της νέας υγειονομικής διάταξης – Αντίθετη και η ΠΟΚΚ

Το σύνολο των ελεγκτικών αρχών και των σχετικών επιστημόνων φαίνεται ότι ξεσηκώνει η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός σχετικά με τη νέα Υγειονομική Διάταξη. Οι διευρυμένες αρμοδιότητες που δίνει αυτή η απόφαση σε μια κατηγορία υπαλλήλων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες επιστημόνων σχετικά με τον έλεγχο εφαρμογής όλης της υγειονομικής νομοθεσίας, δημιουργούν νέες προστριβές αντί να λύνουν ζητήματα αλληλοεπικαλύψεων.
Οι διαφωνίες των υπόλοιπων ελεγκτικών αρχών είχαν γίνει γνωστές από πέρσι την άνοιξη όταν το Υπουργείο Υγείας είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο απόφασης. Δεν φαίνεται όμως να πτόησαν την ηγεσία του Υπουργείου, αφού ένα χρόνο μετά εκδόθηκε μια Υπουργική Απόφαση, η οποία προσπαθεί να υποκαταστήσει νόμους και κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Ήδη η Ομοσπονδία των γεωτεχνικών (ΠΟΓΕΔΥ) έχει δώσει εντολή στους νομικούς της να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Απόφασης. Σε δηλώσεις που έκανε στο Meat News ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, θεωρεί σίγουρη την έκπτωση αυτής της απόφασης: "Μετά τις απλοποιήσεις των διαδικασιών αδειοδότησης κάποιοι που ο παρεμβατικός ρόλος τους περιορίζεται, προσπαθούν να ανακαλύψουν γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αποκτήσουν ξανά ρόλο. Όλο αυτό το σύστημα στηρίζεται σε ένα σάπιο καθεστώς με αλληλοεπικαλύψεις που δεν βοηθούν τον πολίτη, αλλά συγκεκριμένες ομάδες", μας λέει.
Την αντίθεσή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκφράσει και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και του ΕΦΕΤ. Ένα χαρακτηριστικό σημείο, το οποίο επιβεβαιώνει την εκτίμηση του προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ, είναι η αναφορά σε υπογραφή Υγιεινολόγου Τ.Ε. στο διάγραμμα ροής των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αντιδρούν και οι κρεοπώλες
Την αντίδρασή τους στη νέα υγειονομική απόφαση εκφράζουν και οι εκπρόσωποι του κλάδου των κρεοπωλών. Ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σταύρος Πέρρος, μιλώντας στο Meat News διατύπωσε την έντονη διαφωνία του κλάδου σε διαδικασίες που επιφέρουν κόστος, όπως το διάγραμμα ροής, αλλά και στην πρόσθεση μιας ακόμη ελεγκτικής υπηρεσίας στις τόσες που εμπλέκονται με τους ελέγχους των κρεοπωλείων. Όπως μας είπε ο κ. Πέρρος, σύντομα η ΠΟΚΚ θα διατυπώσει πλήρη θέση, αφού μελετήσει την απόφαση, ενώ βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και του ΕΦΕΤ, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι καθ΄ύλη αρμόδιοι για το κρέας.

28 June 2017
Banner
Banner