Χαράς ευαγγέλια για τη βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ, η εμπορική συμφωνία με Καναδά-Μεξικό

30 January 2020

Χαράς ευαγγέλια για τη βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ, η εμπορική συμφωνία με Καναδά-Μεξικό

Την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού (USMCA) υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ δίνοντας ένα τέλος στην αβεβαιότητα για τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με τους γειτονικούς τους εταίρους.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των τριών εταίρων διατηρεί μηδενικούς δασμούς για την πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων, όπως αναφέρει το meatpoultry.com, ενώ επίσης ανοίγει την καναδική αγορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα των ΗΠΑ, επιβάλλει βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας στο Μεξικό (για να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω χαμηλού εργατικού κόστους) και παρέχει κίνητρα για να ενθαρρύνει την αυξημένη παραγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι οι τρεις χώρες θα την αναθεωρήσουν σε έξι χρόνια. Επιπλέον, ότι θα λήξει 16 χρόνια ύστερα από την απόφαση ενός εκ των εταίρων να την εγκαταλείψει.

Την υπογραφή της USMCA, που είχε επικυρώσει πριν από μερικές εβδομάδες το Μεξικό και αναμένεται και η επικύρωση από τον Καναδά, υποδέχθηκε με πανηγυρισμούς η αμερικανική βιομηχανία κρέατος, θεωρώντας ότι αυτή η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταποίηση κρέατος και πουλερικών και για τα εκατομμύρια Αμερικανών αγροτών, κτηνοτρόφων, και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της συμφωνίας για τις ΗΠΑ, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων και οργανώσεων του κλάδου του αμερικανικού κρέατος είχαν μόνο καλά λόγια να πουν, καθώς το Μεξικό και ο Καναδάς είναι δύο πολύ σημαντικοί προορισμοί για το αμερικανικό κρέας. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι δύο αυτές αγορές απορροφούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών κρέατος των ΗΠΑ. Οι αποστολές προς το Μεξικό και τον Καναδά το 2019 ανήλθαν σε περίπου 1,25 εκατομμύρια τόνους αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τώρα η αμερικανική βιομηχανία κρέατος αναμένει περαιτέρω αύξηση εξαγωγών τα επόμενα χρόνια.

Οι δηλώσεις των ενδιαφερόμενων μερών είναι χαρακτηριστικές των προσδοκιών που έχει η αμερικανική βιομηχανία κρέατος.

Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού (NPPC). «Η USMCA παρέχει στους αμερικανούς παραγωγούς χοιρινού κρέατος σιγουριά για δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές μας. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Τραμπ που έκανε την υπογραφή της συμφωνίας μια κορυφαία προτεραιότητα. Τώρα εστιάζουμε σε μια άλλη κορυφαία προτεραιότητα των παραγωγών χοιρινού, την απρόσκοπτη πρόσβαση στην αγορά της Κίνας. Πιστεύουμε ότι το χοιρινό κρέας θα είναι η μεγάλη δοκιμή για να δείξει η Κίνα ότι συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Φάση 1 της συμφωνίας της με τις ΗΠΑ».

Εθνικός Σύνδεσμος Βοοτρόφων (NCBA). «Η κύρωση της USMCA είναι μια κρίσιμη νίκη για όλους τους Αμερικανούς παραγωγούς βόειου κρέατος και μια διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό βόειο κρέας θα συνεχίσει να έχει απεριόριστη πρόσβαση στον Καναδά και το Μεξικό. Η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και το επιτελείο του, που εισάκουσαν τις ανησυχίες μας και εργάστηκαν μαζί μας για να βρούμε πραγματικές και λογικές λύσεις».

30 January 2020
Banner
Banner