Βρετανία: Προσωρινή βίζα και για εργάτες κρέατος ζητά ο χοιροτροφικός κλάδος

29 September 2021

Βρετανία: Προσωρινή βίζα και για εργάτες κρέατος ζητά ο χοιροτροφικός κλάδος

Εκρηκτικό απειλεί να γίνει το έλλειμμα εργατικού δυναμικού στη Βρετανία. Μετά την κυβερνητική απόφαση να δώσει προσωρινή βίζα σε 5.000 οδηγούς φορτηγών για να μεταφέρουν τρόφιμα και καύσιμα ενόψει των Χριστουγέννων, ακολούθησε μια όμοια απόφαση για 5.500 εργαζόμενους στον κλάδο των πουλερικών.

Τα σχετικά προβλήματα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, όπως προέκυψαν μετά το Brexit και την φυγή μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων εργαζομένων, εικάζεται ότι δεν θα επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα.

Σε αυτό το φόντο όμως ήλθε και ο κλάδος της χοιροτροφίας να προβάλει παρόμοιες αξιώσεις προκειμένου να επιλυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα που απειλεί και τον κλάδο αυτό.

Έτσι, η Εθνική Ένωση Χοιροτροφίας (ΝΡΑ) ζήτησε από την κυβέρνηση να επεκτείνει το της προσωρινής βίζας και σε εργάτες επεξεργασίας κρέατος για να αποτρέψει την κατάρρευση της βρετανικής χοιροτροφίας.

Μετά τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία και το Brexit, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο εν αναμονή απόθεμα περισσότερων από 100.000 χοίρων προς σφαγή – μάλιστα μερικές εκμεταλλεύσεις έχουν ξεμείνει από χώρο και πολλές ακόμη βρίσκονται στο όριο. Ο αντίκτυπος που αυτή η κατάσταση επιφυλάσσει για τον κλάδο είναι πολύ μεγάλος και οι χοιροτρόφοι μιλούν για επικείμενη κατάρρευση. «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα τη βίζα για εργάτες, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να απαλλαγούμε από το απόθεμα. Δεν είναι μόνο για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των Χριστουγέννων, αλλά και για την προστασία της ευζωίας των χοίρων και για να αποφευχθεί μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή», λένε τα στελέχη της ΝΡΑ, που επίσης μιλούν τη συρρίκνωση της βρετανικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Η NPA ζητά επίσης από το οργανωμένο λιανεμπόριο να δώσει προτεραιότητα στα βρετανικά προϊόντα στις μονάδες επεξεργασίας αντί να βασίζεται όλο και περισσότερο στις εισαγωγές, καθώς αυτό θα αυξήσει πολύ περισσότερο τους αριθμούς των χοίρων που κρατούν σε αναμονή οι εκμεταλλεύσεις.

29 September 2021
Banner
Banner