Βορίδης: Αυστηρές κυρώσεις, και ποινικές, για ελληνοποιήσεις

26 May 2020

Βορίδης: Αυστηρές κυρώσεις, και ποινικές, για ελληνοποιήσεις

Στη διάταξη για τις ελληνοποιήσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός μάλιστα πρόσθεσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτό «είναι ζήτημα που σήμερα απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας και στα πλαίσια της απάτης των τροφίμων». Σημείωσε πως «για πρώτη φορά νομοθετούμε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών που κάνουν αυτές τις πράξεις, την ανάκληση της αδείας τους κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις».

Υπογράμμισε ότι ο μιμητισμός των προϊόντων αποτελεί «πρόβλημα στο εισόδημα του παραγωγού».

Σημειώνουμε ότι το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Απριλίου.

Στο ΑΡΤΕΜΙΣ και τα αβγά

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων είπε πως μέσω του νομοσχεδίου επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ θα ενταχθούν στην ενιαία βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» οι επιχειρήσεις παραγωγής αλλά και εμπορίας αβγών. «Προβλέπεται επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την εμπορία και διακίνηση των αβγών με τη δημιουργία ισοζυγίων» σημείωσε. Επίσης, ο βουλευτής Πέλλας στάθηκε στη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης υποβολής της αίτησης για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά ή εντός κατοικημένων περιοχών έως τις 31/12/2020.

Υπενθυμίζουμε ότι στο «ερανιστικό» λεγόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, εντάσσεται η αυστηροποίηση των μέτρων εναντίον των ελληνοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι σκοπός είναι η αποτελεσματική καταπολέμηση, δίωξη και τιμωρία των παράνομων συμπεριφορών που αφορούν στην παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων. Πλέον θα προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Μέχρι τώρα, διαβάζουμε στην Έκθεση, η πρακτική των ελληνοποιήσεων «ουσιαστικά δεν τιμωρείτο ποινικά, οι δε σχετικές διοικητικές κυρώσεις ήταν αποσπασματικές και ιδιαίτερα επιεικείς, πράγμα που, κατά την κοινή αντίληψη των Ελλήνων παραγωγών αλλά και εμπόρων, συνέβαλλε στη μεγέθυνση του φαινομένου ιδίως των παράνομων «ελληνοποιήσεων» -και όχι μόνον- προϊόντων, με αποτέλεσμα τη βλάβη των πραγματικών παραγωγών ή μεταποιητών αντιστοίχων προϊόντων και την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού».

26 May 2020
Banner
Banner