Βήματα προς την άρση απαγορεύσεων για το ευρωπαϊκό βόειο, από Ιαπωνία και Ταϊβάν

10 October 2017

Βήματα προς την άρση απαγορεύσεων για το ευρωπαϊκό βόειο, από Ιαπωνία και Ταϊβάν

Δεκτό στην αγορά της Ταϊβάν θα γίνει το βόειο κρέας προέλευσης Ολλανδίας και Σουηδίας, ενώ επίσης το αυστριακό βόειο θα επιτραπεί να κυκλοφορήσει στην αγορά της Ιαπωνίας. Αυτά είναι καλά νέα για τους βοοτρόφους των τριών αυτών ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι, όπως και οι περισσότεροι παραγωγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν πληγεί από τις απαγορεύσεις που επέβαλαν μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές της Ασίας μετά την κρίση των «τρελών αγελάδων» στη δεκαετία του 1990. Η ιστορία αυτών των απαγορεύσεων έρχεται λοιπόν από πολύ παλιά.

Όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη 10/10 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το άνοιγμα αυτών των αγορών (με άμεση ισχύ) ήταν το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας που κατέβαλαν οι Αρχές των κρατών μελών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας εμπλακεί εδώ και αρκετά χρόνια σε έναν διάλογο με τις Αρχές της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας προκειμένου να εξηγήσουν τα ολοκληρωμένα και πολυεπίπεδα συστήματα ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να πιστεύει ότι πρέπει να αποκατασταθούν «κανονικές» συνθήκες εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφενός και των Ταϊβάν και Ιαπωνίας αφετέρου. Στόχος είναι να διευρυνθεί το περαιτέρω άνοιγμα των δύο αγορών ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση και σε άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των δύο ασιατικών αγορών είναι προφανώς ένα σημαντικό και θετικό σήμα στις άλλες ασιατικές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να επιτρέψουν στο ευρωπαϊκό βόειο να εισέλθει στις αγορές τους.

10 October 2017
Banner
Banner