Στη Βουλή η τροπολογία για την απογραφή αποθεμάτων αιγοπρόβειου – Ποιοι είναι υπόχρεοι (upd)
Related Articles
Στο νομοσχέδιο του Υπουργειου Υγείας με το οποίο κυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει την απογραφή αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών.
Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε αποφασιστεί σε τηλεδιάσκεψη συναρμόδιων Υπουργείων προ τριών ημερών, προκειμένου να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις ενόψει εορτών του Πάσχα και να εξασφαλιστεί επάρκεια στην αγορά.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, εντάσσονται οι επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών, λιανικού εμπορίου κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών και αποθηκών (ψυκτικών και μη) κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών στην υποχρεωτική διαδικασία απογραφής αποθεμάτων με στόχο την εξασφάλιση της επάρκειας αποθεμάτων των πραναφερθέντων προϊόντων.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, στον ιστότοπο του Υπ. Ανάπτυξης, εντός προθεσμίας δύο ημερών από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, στοιχεία αποθεμάτων σε κρέας αιγοπροβάτων και αυγά.
Τα στοιχεία που υποβάλλονται είναι:
- Ποσότητα αποθεμάτων σε κιλά για το κρέας και σε τεμάχια για τα αυγά
- Τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων, με διεύθυνση και ταχυδρομικό κώδικα
- Στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης, με επωνυμία, διακριτικό τίτλο, έδρα, αριθμό τηλεφώνου, e-mail και στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου.
Δείτε εδώ την τροπολογία.
[Νεότερη ενημέρωση]
Αραμπατζή: Αφήνουμε τα λόγια και περνάμε στις πράξεις
Για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα διευκολύνει τις αρχές να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αθέμιτες, εμπορικές πρακτικές, έκανε λόγο η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, στη διάρκεια της ομιλίας της στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την τροπολογία.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Αραμπατζή:
«Τι λέει η τροπολογία;
Ότι εντός δύο ημερών από την ψήφιση του Νόμου όλες οι επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών θα πρέπει να δηλώσουν στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης τα αποθέματά τους και πού αυτά είναι αποθηκευμένα.
Και στο εξής, κάθε τρεις ημέρες θα πρέπει να τα επικαιροποιούν.
Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία, που με επιτυχία ακολουθήθηκε όσον αφορά στα αντισηπτικά μαντηλάκια και τις χειρουργικές μάσκες.
Γιατί το κάνουμε αυτό;
Είναι γνωστό ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ελληνική αγροτική παραγωγή και σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι οι ελληνοποιήσεις.
Το φαινόμενο δηλαδή, κάποιοι επιτήδειοι να εισάγουν προϊόντα από άλλες χώρες, με πολύ χαμηλότερο κόστος, να τα «βαφτίζουν» ελληνικά να τα πωλούν ως ελληνικά, πολύ πιο ακριβά δηλαδή, αισχροκερδώντας, ποντάροντας ακριβώς στο ότι οι έλληνες καταναλωτές προτιμούν –και σωστά– τα τοπικά μας προϊόντα ακριβώς λόγω της ποιότητας, της διατροφικής ασφάλειας και της γεύσης τους.
Το φαινόμενο αυτό πλήττει
- την ελληνική παραγωγή, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας,
- την εθνική οικονομία
- τους καταναλωτές
- και φυσικά τον υγιή ανταγωνισμό.
Όλα αυτά βεβαίως τα συζητάμε χρόνια και σ’ αυτήν την αίθουσα και γενικότερα στον δημόσιο διάλογο.
Η διαφορά είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού που θέτει την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αφήνει τα λόγια και περνά στις πράξεις.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία λοιπόν, οι ελεγκτικές αρχές του Κράτους, γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, που προανέφερα, αποκτούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αθέμιτες, εμπορικές πρακτικές.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Φέτος, για πρώτη φορά, θέτουμε σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο συνδυαστικών ελέγχων ώστε για κάθε αμνοερίφιο και αυγό, που εισάγεται στη χώρα μας, να καταγράφεται η «διαδρομή» του από την πύλη εισόδου στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας μέχρι τον τελικό παραλήπτη.
Για πρώτη φορά πέντε Υπουργεία:
- Οικονομικών με την γενική διεύθυνση τελωνείων, το ΣΔΟΕ και φυσικά την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ),
- Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή,
- Προστασίας του Πολίτη με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως την Οικονομική Αστυνομία,
- Εσωτερικών ως εποπτεύον Υπουργείο των Περιφερειών που έχουν τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
και φυσικά το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνεργασία με τους δύο εποπτευόμενους οργανισμούς, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ΕΦΕΤ, ενώνουμε δυνάμεις και συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Είπαμε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό αφού δεν θα υπάρχει η καθιερωμένη έξοδος στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, όμως στόχος μας είναι το «μένουμε σπίτι» να συνδυαστεί με το «αγοράζουμε και τρώμε ελληνικό αρνί και κατσίκι».
Γι’ αυτό είναι δέσμευσή μας, να προχωρήσουμε στους πλέον αυστηρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους Και φέτος και –το τονίζω- τα επόμενα χρόνια ώστε οι έλεγχοι αυτοί να αποτελέσουν τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα.
Διότι, ας μην νομίσουν κάποιοι, ότι επειδή φέτος πιθανόν να μην γίνουν ιδιαίτερες εισαγωγές λόγω της μεγάλης προσφοράς ελληνικών αμνοεριφίων και των δυσχερειών στο διεθνές εμπόριο, ότι του χρόνου οι έλεγχοι θα χαλαρώσουν.
Ακριβώς το αντίθετο.
Άλλωστε, όπως έχει προαναγγείλει ο Υπουργός, ο κ. Μάκης Βορίδης έρχεται ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για τις ελληνοποιήσεις με αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, επιβολή προστίμων και ενιαιοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού».