Τουρκία: Προς συμφωνία με Ιρλανδία για εισαγωγή 100.000 ζώντων βοοειδών ετησίως

16 October 2017

Τουρκία: Προς συμφωνία με Ιρλανδία για εισαγωγή 100.000 ζώντων βοοειδών ετησίως

Μισό εκατομμύριο ζώντα βοοειδή σκοπεύει να εισάγει ετησίως η Τουρκία για τα επόμενα χρόνια, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του κοπαδιού της. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει προχωρημένες συνομιλίες με την Ιρλανδία, η οποία υπολογίζει ότι μπορεί να καλύψει μέρος των αναγκών της Τουρκίας.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, εκπρόσωποι του Ιρλανδικού Συνδέσμου Αγροτών και του Συμβουλίου Τροφίμων της Ιρλανδίας συζήτησαν τα σχετικά ζητήματα με αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας, όπως αναφέρουν διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Από τις συζητήσεις και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, προκύπτει ότι η Ιρλανδία μπορεί να καλύψει το ένα πέμπτο της τουρκικής ζήτησης, δηλαδή 100.000 κεφάλια ετησίως. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο άλμα, καθώς η Ιρλανδία φέτος έχει στείλει στην Τουρκία περίπου 17.000 ζώντα βοοειδή, ενώ περί τα 20.000 είχαν πωληθεί το προηγούμενο έτος. Τα βοοειδή που εξάγει η Ιρλανδία στην Τουρκία είναι κυρίως νεαροί ταύροι, μέχρι 300 κιλά και μικρότεροι του ενός έτους. Εκείνο που σχεδιάζουν τώρα οι Ιρλανδοί είναι να αντιστοιχίσουν την παραγωγή τους με τις ειδικές τουρκικές απαιτήσεις.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί οι εισαγωγές ζώντων βοοειδών από την Ιρλανδία αντιπροσωπεύουν ένα μόνο μέρος των ζώντων βοοειδών που εισάγει η Τουρκία. Συγκεκριμένα, 6 στα 10 βοοειδή που εισάγονται στην Τουρκία προέρχονται είτε από τη Βραζιλία ή από την Ουρουγουάη, ενώ το υπόλοιπο 40% προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες - στις οποίες όμως δεν συγκαταλέγεται η Γαλλία, μια μεγάλη χώρα προέλευσης ζώντων βοοειδών, εξαιτίας των περιορισμών που έχει επιβάλει η Τουρκία λόγω της νόσου του καταρροϊκού πυρετού.

16 October 2017
Banner
Banner