Τον Ιούλιο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για Επιμελητήρια και ίδρυση επιχειρήσεων τροφίμων

17 June 2016

Τον Ιούλιο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για Επιμελητήρια και ίδρυση επιχειρήσεων τροφίμων

Story Highlights

  • H κυβέρνηση σχεδιάζει την αναθεώρηση του Ν.4262/2014 για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στους τρεις πρώτους κλάδους: τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στα τρόφιμα και τα ποτά

Related Articles

Θέμα ολίγων εβδομάδων είναι να τεθούν σε διαβούλευση μερικές σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες από αυτές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Για την αναθεώρηση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας και την εύκολη ίδρυση επιχειρήσεων ο λόγος, που αποτελούν κάποια από τα σημεία με τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιδιώξει να αλλάξει το κλίμα και να δώσει ώθηση στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Παραγωγική Ανασυγκρότηση – Δίκαιη Ανάπτυξη».

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναθεώρηση του Ν.4262/2014 για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στους τρεις πρώτους κλάδους: τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στα τρόφιμα και τα ποτά. Ο στόχος είναι η ίδρυση επιχείρησης σε μια ημέρα και αδειοδότηση σε τρεις ημέρες. ««Οι αλλαγές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση εντός του Ιουλίου και, αμέσως μετά, θα προχωρήσουμε με νέους κλάδους» περιέγραψε ο υπουργός».

Στον άμεσο σχεδιασμό εντάσσεται επίσης η αναθεώρηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και η θεσμοθέτηση Υπηρεσιών-μίας-Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, με κεντρική επιλογή την ταχύτερη και ομαλή επαφή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, κάτι που θα επιφέρει σημαντική μείωση κόστους και χρόνου. Ο Ιούλιος είναι και γι’ αυτή την πρωτοβουλία, ο μήνας της δημόσιας διαβούλευσης.

Εκτός των παραπάνω, ο κ. Σταθάκης ανήγγειλε άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν: Την αναθεώρηση του Νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Ένα νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού (δημόσιου και ιδιωτικού) χρέους των βιώσιμων Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών. Τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών. Την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, Την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και το «EnterpriseGreece».

17 June 2016
Banner