Το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει: Αιτίες και λύσεις για το δάγκωμα της ουράς στους χοίρους

30 August 2018

Το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει: Αιτίες και λύσεις για το δάγκωμα της ουράς στους χοίρους

«Μειώνοντας την ανάγκη για κοπή της ουράς – Γιατί οι χοίροι μου δαγκώνουν τις ουρές τους;» είναι ο τίτλος του ενημερωτικού φυλλαδίου της Κομισιόν που μετέφρασαν οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα.

Το δάγκωμα της ουράς αποτελεί μια ένδειξη καταπόνησης. Η καταπόνηση αυτή συνήθως προκαλείται από ανεπαρκείς περιβαλλοντικές συνθήκες και πρακτικές διαχείρισης. Σύμφωνα με το φυλλάδιο, πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα — δεν υπάρχει μια ιδανική λύση. Κάθε χοιροτρόφος, εάν χρειάζεται και σε στενή συνεργασία με έναν κτηνίατρο, πρέπει να διερευνήσει έξι παράγοντες και να βρει τις λύσεις που είναι οι πλέον κατάλληλες για την εκμετάλλευσή του. Οι έξι αυτοί παράγοντες είναι: α) Υλικά απασχόλησης, β) Θερμική άνεση, ποιότητα αέρα και φωτισμός, γ) Υγεία και φυσική κατάσταση, δ) Ανταγωνισμός, ε) Διατροφή, στ) Κατασκευή κελιού / καθαριότητα. Η βελτιστοποίηση αυτών των παραγόντων – κλειδιών θα πρέπει να μειώσει το δάγκωμα της ουράς και να απομακρύνει την ανάγκη για μερική κοπή της ουράς.

Για όλους τους χοιροτρόφους, είναι πολύ σηµαντικό να εντοπιστεί το πρόβληµα έγκαιρα και να δράσουν άµεσα! Τα πρώιµα συµπτώµατα περιλαµβάνουν κρέµασµα / συγκράτηση της ουράς, κούνηµα της ουράς, άτριχες ουρές, ανησυχία και σηµάδια δηγµάτων. Για το τι μπορεί να γίνει, ανατρέξτε εδώ στο φυλλάδιο της Κομισιόν σε μετάφραση του ΥΠΑΑΤ, ενώ για γενικότερες πληροφορίες οδηγηθείτε στη σχετική ιστοσελίδα της Κομισιόν (στα αγγλικά).

30 August 2018
Banner
Banner