Το «καθαρό κρέας» προ των πυλών της μαζικής εστίασης

06 February 2018

Το «καθαρό κρέας» προ των πυλών της μαζικής εστίασης

Είναι τουλάχιστον παρεξηγήσιμο το γιατί ονομάστηκε έτσι, αλλά το «καθαρό κρέας», δηλαδή το κρέας που κατασκευάζεται στο εργαστήριο (μια ιδέα η οποία την τελευταία δεκαετία έχει προωθηθεί πάρα πολύ), ετοιμάζεται να κατακτήσει τη μαζική εστίαση.

Όπως αναφέρουν εξειδικευμένες ευρωπαϊκές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, το κρέας εργαστηρίου θα είναι παρόν στα τραπέζια των εστιατορίων σε λίγο καιρό, και πάντως σίγουρα μέχρι το 2020. Η εκτίμηση έρχεται από ανώτατα στελέχη της ολλανδικής εταιρίας Mosa Meat, η οποία εισήγαγε το πρώτο μπέργκερ από «καθαρό κρέας» πριν από τέσσερα χρόνια. Σε εκείνη την πρώτη απόπειρα βέβαια το μπέργκερ της Mosa Meat κόστιζε 420 δολάρια και δύσκολα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε το άρωμα ή το χρώμα ενός παραδοσιακού μπέργκερ.

Έκτοτε οι δοκιμές εντατικοποιήθηκαν, το προϊόν πλησίασε περισσότερο προς το φυσικό κρέας και τώρα τα στελέχη της Mosa Meat ελπίζουν ότι μέσα στη επόμενη διετία θα είναι σε θέση να σπρώξουν στην κατανάλωση την επόμενη γενιά μπέργκερ.

Επειδή το «καθαρό κρέας» φιλοδοξεί να είναι η εναλλακτική για χορτοφάγους αλλά και για κρεατοφάγους, ίσως δημιουργήσει απώλειες στην παραδοσιακή βιομηχανία κρέατος, και σε μια αγορά η αξία της οποίας εκτιμάται στα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Μέχρι τώρα, η Mosa Meat έχει τρεις ανταγωνιστές (Hampton Creek, Memphis Meats και SuperMeat) που έχουν μπει στον ίδιο αγώνα δρόμου για να κατασκευάσουν «καθαρό κρέας», αλλά όλοι μαζί ξεκινούν από την ίδια αφετηρία: τις αναφορές για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η βιομηχανική κτηνοτροφία και την ανάγκη να τραφεί ο όλο και αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη.

[Με πληροφορίες από euromeatnews.com]

06 February 2018
Banner
Banner