Το γαλλικό βόειο βάζει πλώρη για Κίνα, ευκαιρία ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ

27 June 2018

Το γαλλικό βόειο βάζει πλώρη για Κίνα, ευκαιρία ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ

Η Κίνα είναι ίσως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλλά και η πιο διαφιλονικούμενη αγορά βόειου κρέατος αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι η αμερικανική βιομηχανία αναμένει μείωση των πωλήσεων μόλις ένα χρόνο μετά την επιστροφή της στην αγορά αυτή, την ίδια στιγμή που τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ξαναρχίζουν τις εξαγωγές βόειου στην κινεζική αγορά.

Η αμερικανική βιομηχανία βόειου έχει σημειώσει πρόοδο στην εδραίωση μιας πελατειακής βάσης στην Κίνα, αλλά έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση λίγες ημέρες, καθώς από τις 6 Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ ένας πρόσθετος δασμός 25%, που θα αυξήσει στο 37% τους συνολικούς εισαγωγικούς δασμούς της Κίνας στο αμερικανικό βόειο. Το θέμα φυσικά αφορά τα εμπορικά αντίμετρα που αποφάσισε η Κίνα μετά την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

«Και μόνο η ανακοίνωση των νέων δασμών που επιβλήθηκαν στο αμερικανικό βόειο κρέας έχει επιπτώσεις», αναγνωρίζει ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδίας Εξαγωγέων Κρέατος, Τζόελ Χάγκαρντ: «Η απειλή των δασμών έχει προκαλέσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν ορισμένοι από τους πιστούς συνεργάτες μας σε εστιατόρια και στο λιανεμπόριο», λέει ο Χάγκαρντ. Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι Αμερικανοί εξαγωγείς να μειώσουν την τιμή για να αντισταθμίσουν τους δασμούς στην τελική τιμή, ενώ επίσης αναμένει ότι ο όγκος αμερικανικού βοδινού που εισέρχεται στην Κίνα θα μειωθεί μόλις αρχίσουν να ισχύουν οι υψηλότεροι δασμοί.

Στο μεταξύ, υπάρχουν άλλοι παίκτες που μπορούν να επωφεληθούν. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις συζητήσεις σχετικά με την πρόσβαση του γαλλικού βόειου κρέατος στην αγορά της Κίνας, το οποίο θα επιστρέψει στην κινεζική αγορά μετά από 17 χρόνια απουσίας, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε τον Μάιο η Ιρλανδία. «Έχουμε ήδη επαφές με Κινέζους εισαγωγείς που τελούν σε κατάσταση αναμονής», σχολιάζει ο πρόεδρος της γαλλικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, Ντομινίκ Λανγκλουά, ο οποίος όταν μιλά για τους εξαγωγικούς στόχους στην Κίνα, μιλά 30.000 τόνους βόειου ετησίως.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2017, οι εξαγωγές αμερικανικού βόειου στην Κίνα ανήλθαν σε περίπου 3.000 τόνους αξίας 31 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές ήταν λίγο κάτω από 2.300 τόνους αξίας 21,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, στην Κίνα εξάγουν βοδινό κρέας 14 χώρες από όλο τον κόσμο.

[Πηγή: euromeatnews.com]

27 June 2018
Banner
Banner