Τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές συζητούν… άτυπα οι υπουργοί Γεωργίας στην Μπρατισλάβα

12 September 2016

Τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές συζητούν… άτυπα οι υπουργοί Γεωργίας στην Μπρατισλάβα

Story Highlights

  • Copa & Cogeca: «Οι μεγάλοι του λιανεμπορίου απλώνονται πανευρωπαϊκά, επομένως οι κανόνες σε μία μόνο χώρα δεν αποτρέπουν τη διασυνοριακή κατάχρηση»

Related Articles

Με την ατζέντα να επικεντρώνεται στην «Ενδυνάμωση της θέσης των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων», ολοκληρώνεται αύριο η άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Της συνόδου, η οποία διεξάγεται στην Μπρατισλάβα και στην οποία λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, προεδρεύει η Γκαμπριέλα Ματίτσνα, η Σλοβάκα υπουργός Γεωργίας που είναι γι’ αυτό το εξάμηνο η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Ένα μέρος του προγράμματος που έχουν οι υπουργοί για τις ημέρες αυτές είναι… ψυχαγωγικό, αφού στη διάρκεια της άτυπης συνόδου οι υπουργοί και οι άλλοι προσκεκλημένοι θα επισκεφθούν το ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβας και θα πάρουν μέρος σε μια θεματική επίσκεψη έξω από την πόλη.

Το κυρίως μενού της συνόδου όμως περιλαμβάνει αύριο, Τρίτη, τη συζήτηση για τη θέση και το ρόλο των αγροτών στην αλυσίδα των τροφίμων. Η συζήτηση θα διαρθρωθεί σε τρία μέρη: Η οργάνωση των παραγωγών και η κάθετη συνεργασία στην αλυσίδα των τροφίμων. Η διαφάνεια στην αγορά και η επαρκής κατανομή των περιθωρίων στην αλυσίδα τροφίμων. Οι αθέμιτες πρακτικές στο εμπόριο.

Copa & Cogeca: Ανάγκη πανευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις αθέμιτες πρακτικές

Εν τω μεταξύ, από την προηγούμενη εβδομάδα η Copa & Cogeca είχε δημοσιοποιήσει την οπτική της για το θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο της Μπρατισλάβας. Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Π. Πεσόνεν, «Μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών και λιανεμπορίου, χρειαζόμαστε συμβόλαια που θα διασφαλίζουν ότι οι αγρότες θα λαμβάνουν μια δίκαιη τιμή για την παραγωγή τους και ότι θα πληρώνονται στην ώρα τους. Οι εθελοντικές συμφωνίες από μόνες τους δεν λειτουργούν. Πιστεύουμε ότι οι άδικες εμπορικές πρακτικές μπορούν να συγκρατηθούν μόνο με έναν συνδυασμό εθελοντικών κανόνων που θα ενισχύονται από τη νομοθεσία και θα υποστηρίζονται από ένα δυνατό σύστημα επιβολής προκειμένου οι επιχειρήσεις να τιμωρούνται όταν παραβαίνουν το νόμο. […] Διαφορετικές πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα σήμερα σε εθνικό επίπεδο, αλλά χρειαζόμαστε κανόνες που θα μπορούν να επιβληθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς οι μεγάλοι του λιανεμπορίου απλώνονται πανευρωπαϊκά και οι κανόνες σε μία μόνο χώρα δεν θα αποτρέψουν τη διασυνοριακή κατάχρηση. Η Ισπανία εισήγαγε πρόσφατα σχετική νομοθεσία που λειτουργεί καλά και είναι ένα καλό μοντέλο πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει η Ε.Ε. Η Κομισιόν ξέρει ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να έχει μια πρόταση».

12 September 2016
Banner
Banner