Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβερνητική πρωτοβουλία για ελληνοποιήσεις σε γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος

19 March 2017

Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβερνητική πρωτοβουλία για ελληνοποιήσεις σε γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος

Για τους… γαστροναύτες μιας νέας γευσιγνωστικής, πολιτισμικής, επιχειρηματικής και οικονομικής περιπέτειας, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Food Expo 2017. Με τον νεολογισμό εννοούσε όλους εκείνους που με τη δράση τους υποστηρίζουν το γαστρονομικό ταξίδι των ελληνικών ποτών και τροφίμων, ταξίδι που δεν πρέπει να «περιοριστεί στην Ελλάδα αλλά να συνεχίσει και να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».

Στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα της ελληνικής υπαίθρου και στην επίμονη δουλειά αλλά και τη συνέργεια παραγωγών, επιχειρηματιών, θεσμών και φορέων. «Δεν είναι τυχαίο –ανέφερε– που έχουμε εδώ συμμετέχουσες δυο Περιφέρειες ισχυρές στον αγροδιατροφικό τομέα, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία».

Μιώντας για την ποιότητα στη διατροφή, ο υπουργός σημείωσε ότι «θα περίμενε κανείς ότι, εν μέσω της γενικότερης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σχεδόν και στο σύνολο της Ευρώπης, η αναζήτηση της διατροφικής ποιότητας θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε είναι μια αυξημένη κίνηση στους δρόμους της γαστρονομίας, που οφείλεται στην αναπτυσσόμενη κουλτούρα προσοχής της υγείας μέσα από την σωστή διατροφή και ταυτόχρονα την κατανόηση ότι η γαστρονομία έχει ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στην λειτουργία της οικονομίας, έχει αποκτήσει, ως αξιακή αναφορά, οικονομικά στοιχεία μεγάλης σημασίας. Ο πρωτογενής τομέας και η διατροφή, ίσως να είναι  τα μόνα που κρατούν πάντα σταθερές αξίες.

Και η ελληνική γη παράγει γεύσεις και αρώματα  με μνήμες χιλιάδων χρόνων και μπορούν να αξιοποιηθούν και να βοηθήσουν για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ευημερία της πατρίδας μας.

Την διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς μπορεί να υποστηρίξετε με ποικίλους τρόπους, όπως και με τούτη την έκθεση, και το γαστρονομικό αυτό ταξίδι, με τα ελληνικά ποτά και τα τρόφιμα, να μην περιοριστεί στην Ελλάδα αλλά να συνεχίσει και να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Ως εκθέτες λοιπόν, παραγωγοί και επιχειρηματίες, μπορείτε να γίνετε γαστροναύτες μιας νέας γευσιγνωστικής, πολιτισμικής, επιχειρηματικής και οικονομικής περιπέτειας».

Πρόγραμμα Μεταποίηση, ελληνοποιήσεις και έγκαιρες πληρωμές

Στις επόμενες μέρες, είπε ο υπουργός, θα βγει η προκήρυξη του προγράμματος για τη μεταποίηση, όπου θα δοθεί η δυνατότητα σε δεκάδες επιχειρήσεις να το αξιοποιήσουν και να ενισχυθούν στα επενδυτικά τους σχέδια στον αγροδιατροφικό τομέα. Ανακοίνωσε δε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί για διαβούλευση μία από τις πρωτοβουλίες μας για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, που πλήττουν τα ελληνικά τρόφιμα και είναι η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και για τα προϊόντα κρέατος, και μια άλλη για τη ρευστότητα του χώρου. Η έγκαιρη πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων. Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας ο κ. Αποστόλου κάλεσε παραγωγούς και επιχειρηματίες, μαζί με το Υπουργείο, ο καθένας από το χώρο ευθύνης του, «να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε και να δρομολογήσουμε, εκείνα που θα μας επιτρέψουν στο άμεσο μέλλον να αντικρίζουμε την καθημερινή ζωή με αισιοδοξία».

19 March 2017
Banner
Banner