Τι επηρεάζει την παγκόσμια αγορά πουλερικών το Δ’ τρίμηνο του 2021

23 September 2021

Τι επηρεάζει την παγκόσμια αγορά πουλερικών το Δ’ τρίμηνο του 2021

Σημαντική βελτίωση είδε το Β’ και το Γ’ τρίμηνο του 2021 η παγκόσμια αγορά κρέατος πουλερικών, με τις περισσότερες αγορές να κινούνται πλέον σε συνθήκες κερδοφορίας. Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση, που δημιούργησε η επαναλειτουργία των οικονομιών στις περισσότερες περιοχές, που ήταν κλειστές λόγω COVID-19. Ρόλο έπαιξε επίσης η περιορισμένη προσφορά προϊόντος.

Σε αυτή την ανάλυση προχωρούν τα στελέχη της αγροτικής τράπεζας Rabobank εξηγώντας παράλληλα ότι οι συνθήκες βελτιωμένης κερδοφορίας ακουμπούν ιδιαίτερα τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι παγκόσμιες προοπτικές για το Δ’ τρίμηνο του 2021 είναι σχετικά θετικές, καθώς: α) συνεχίζεται η ισχυρή ζήτηση σε ένα φόντο περιορισμένης προσφοράς, β) παραμένουν σχετικά σταθερές (αλλά υψηλές) οι τιμές ζωοτροφών και γ) αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις του όγκου των συναλλαγών καθώς ανακάμπτουν οι υπηρεσίες εστίασης.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, αυτά έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την αύξηση των τιμών καταναλωτή, ενώ ο μεγάλος άγνωστος παραμένει η Covid-19 – μια δυσμενής εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας θα μπορούσε να δημιουργήσει αναταράξεις, ιδιαίτερα σε πιο εύθραυστες περιοχές, όπως η Ευρώπη και η Νοτιοανατολική Ασία.

Η έκθεση της Rabobank αναδεικνύει τα βασικά σημεία που πρέπει να αναμένονται στην παγκόσμια αγορά κρέατοςπουλερικών:

- Υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες ανάπτυξης σε όλες τις βασικές περιοχές παραγωγής, –εκτός από τη Νοτιοανατολική Ασία–, λόγω της επαναλειτουργίας των οικονομιών και της σχετικά περιορισμένης τοπικής προσφοράς. ΗΠΑ, Μεξικό, Ρωσία και Ιαπωνία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καλής κερδοφορίας για τους τοπικούς παραγωγούς.

- Η αύξηση της προσφοράς το Β’ εξάμηνο 2021 θα περιοριστεί σε αρκετές περιοχές λόγω προβλημάτων στη διαθεσιμότητα εργατικών χεριών. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα την παραγωγή στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ταϊλάνδη. Επιπλέον, την παγκόσμια προσφορά επηρεάζουν ο κίνδυνος από τη γρίπη των πτηνών και οι υψηλές τιμές ζωοτροφών.

- Οι τιμές των ζωοτροφών αναμένεται να παραμείνουν σχετικά σταθερές, με κάποια αύξηση στις τιμές του σιταριού λόγω της μικρότερης προσφοράς από την Ευρ. Ένωση και τη Ρωσία. Οι τιμές της σόγιας έχουν επίσης μειωθεί, κυρίως λόγω του εξορθολογισμού της ζήτησης.

- Το διεθνές εμπόριο επέτυχε ισχυρή ανάκαμψη το Β’ τρίμηνο του 2021, με τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε ιστορικά υψηλά. Βραζιλία και ΗΠΑ έχουν επωφεληθεί περισσότερο, ενώ την ίδια στιγμή οι εξαγωγές από Ευρώπη, Ρωσία και Ουκρανία μειώθηκαν λόγω της γρίπης των πτηνών και της επιβράδυνσης που παρουσίασε η κινεζική ζήτηση για εισαγωγή κρέατος πουλερικών.

23 September 2021
Banner