Θηλυκά… μυαλά στο συνδικαλισμό των κρεοπωλών

13 September 2014

Θηλυκά… μυαλά στο συνδικαλισμό των κρεοπωλών

Γυναίκες εισβάλλουν στις Διοικήσεις των σωματείων του κλάδου και δίνουν νέο χρώμα

 

Ρεπορτάζ: Χρήστος Πραμαντιώτη

Δημοσιεύτηκε στο Meat News, τ.19, Σεπτέμβριος 2014

 

Κανένα ταμπού δεν κρατάει για πάντα. Τουλάχιστον όχι στα επαγγέλματα. Το στερεότυπο του άνδρα κρεοπώλη με το οποίο μεγαλώσαμε όλοι, ούτε και αυτό θα κρατούσε για πάντα. Είναι πολλά χρόνια που οι γυναίκες έχουν μπει σε αυτό το κάστρο δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στο επάγγελμα. Γιατί όχι εξάλλου; Το εμπορικό μυαλό δεν είναι ανδρικό προνόμιο.

Μπαίνοντας όμως οι ίδιες στο επάγγελμα, και κατανοώντας το σύνολο των προβλημάτων και των επιλογών που έχει ο κάθε επαγγελματίας, μάλλον αποφάσισαν ότι «το άλλο μισό του ουρανού» δεν υστερεί ούτε και στην αγωνιστικότητα που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του κλάδου. Ήταν λοιπόν καιρός να μπουν και στο συνδικαλισμό, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις, την επινοητικότητα, τη νοικοκυροσύνη, τις ικανότητές τους και σε αυτό το πεδίο. Ποιος λέει εξάλλου ότι ο συνδικαλισμός δεν απαιτεί και θηλυκό μυαλό, εκτός των άλλων; Αυτά ακριβώς εννοούν οι συνομιλήτριές μας, όλες εκλεγμένες στις διοικήσεις σωματείων κρεοπωλών ανά την Ελλάδα, όταν μιλούν για την άλλη οπτική που μπορεί να φέρει η γυναίκα στο συνδικαλισμό των κρεοπωλών. Μιλούν στην πραγματικότητα για ένα νέο πνεύμα στην αντιμετώπιση των ουκ ολίγων προβλημάτων του κλάδου.

Το Meat News αναζήτησε και βρήκε τρεις τέτοιες περιπτώσεις εκλεγμένων γυναικών, και προσπάθησε να καταλάβει τι τις ώθησε να ασχοληθούν στην πρώτη γραμμή με τα συνδικαλιστικά των κρεοπωλών, πώς βλέπουν το ρόλο τους αυτό, αλλά και πώς τις αντιμετωπίζουν οι άνδρες συνάδελφοί τους στα Διοικητικά Συμβούλια. Πρόκειται για την Κατερίνα Βενιζέλου που διατηρεί κρεοπωλείο στο Μαρκόπουλο Αττικής και εξελέγη πρόσφατα στο Δ.Σ. του Σωματείου Κρεοπωλών Αθήνας «Οι Ταξιάρχες», τη Διαλεχτή Παυλάκη από τις Σέρρες που το κρεοπωλείο της εξειδικεύεται στο κοτόπουλο και εκλέγεται εδώ και δύο χρόνια στο Σωματείο Κρεοπωλών Σερρών έχοντας τώρα τη θέση του ταμία, και την Σοφία Κιλιγκαρίδου, που έχοντας κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, εξελέγη και στο Δ.Σ. του Σωματείου Κρεοπωλών της συμπρωτεύουσας.

Μαχητικές και οι τρεις, εκφράζουν μια νέα άποψη στα συνδικαλιστικά του κλάδου υποστηρίζοντας ότι τα κοινά προβλήματα όλων των κρεοπωλών είναι πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσει ο κλάδος με διάλογο και συναπόφαση, παρά με εντάσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των σωματείων.

Είναι φανερό ότι όπως αντιμετώπισαν οι γυναίκες την έλλειψη μυϊκής δύναμης που απαιτεί η δουλειά του κρεοπώλη και μπήκαν έτσι στο επάγγελμα, με τον ίδιο τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν και να αντεπεξέλθουν στη δυσκολία και τη σκληρή δουλειά που απαιτεί η ενασχόληση με τα συνδικαλιστικά του κλάδου: με το διαφορετικό χρώμα που φέρνουν, τη διαφορετική πινελιά στη συζήτηση και τις αποφάσεις.

Από την πλευρά μας στο Meat News, ευχόμαστε σε όλες και στην καθεμιά ξεχωριστά, καλή επιτυχία στα ούτως ή άλλως δύσκολα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα.

______________

 

 

KATERINA_VENIZELOU_low

Κατερίνα Βενιζέλου, Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Κρεοπωλών Αθήνας

 

Το επάγγελμα αλλάζει, πηγαίνουμε για ένα ευρωπαϊκό κρεοπωλείο

 

Το επάγγελμα του κρεοπώλη είναι παραδοσιακά ένα αντρικό επάγγελμα. Ο συνδικαλισμός στους κρεοπώλες, επίσης. Τι σας ώθησε να εκλεγείτε στο σωματείο κρεοπωλών της Αθήνας;

Συνήθως στις γυναίκες μάς αρέσει η τάξη. Μας αρέσει να είμαστε πρακτικές, να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, να υπάρχει νοικοκυροσύνη σε κάθε τομέα. Σίγουρα έχουμε, θα έλεγα, και άλλη οπτική γωνία. Αυτή ήταν η δική μου λογική όταν μπήκα στο σωματείο, και έτσι ακριβώς θέλω να προσφέρω. Πρέπει όμως να σας πω ότι δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές. Είμαστε καθημερινοί άνθρωποι. Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, αισθάνομαι πραγματικά ελεύθερη να προσφέρω στον κλάδο ό,τι μπορώ, να λύσουμε προβλήματα.

 

Τι ιδιαίτερο φέρνει λοιπόν μια γυναίκα στο συνδικαλισμό των κρεοπωλών;.

Αυτά που λέγαμε πριν, μια άλλη οπτική σε σχέση με τα καθιερωμένα. Μπαίνοντας στη Διοίκηση ενός σωματείου έχεις κάποια δεδομένα τα οποία λειτουργούσαν επί χρόνια. Όλοι, έχοντας απέναντί τους μια γυναίκα, είναι διαφορετικοί, δείχνουν άλλο τρόπο αντιμετώπισης, περισσότερο σεβασμό. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο ευέλικτοι. Στη συζήτηση, στις αποφάσεις, στην ενημέρωση, σε πολλούς τομείς. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

 

Ποια νομίζετε ότι είναι τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και πρέπει να ασχοληθεί το σωματείο κατά προτεραιότητα;

Κοιτάξτε, είμαι πολύ καινούργια στη Διοίκηση και προσπαθώ να οργανώσω τις σκέψεις μου. Έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις νομοθεσίες που επηρεάζουν το κρεοπωλείο, είναι μεγάλα ζητήματα. Χρειαζόμαστε περισσότερες ισορροπίες σε όλη αυτή την τρέλα που επικρατεί στη χώρα. Για να τα αντιμετωπίσουμε όλα όσα μας απασχολούν πρέπει να φέρουμε λίγο περισσότερο διάλογο, το οποίο τον έχουμε ξεχάσει.

 

Οι άντρες συνάδελφοί σας πώς βλέπουν μια γυναίκα στο συνδικαλισμό να τους εκπροσωπεί;

Με πάρα πολύ θετική ματιά. Έχω πάρει πολλά συγχαρητήρια για την εκλογή μου.

 

Το μήνυμά σας στις υπόλοιπες γυναίκες που έχουν εκλεγεί σε σωματεία κρεοπωλών ανά την Ελλάδα;

Ευχές, κουράγιο και πολλές αντοχές γιατί τις χρειαζόμαστε.

 

Όντως τις χρειάζεστε, γιατί είναι δύσκολες εποχές. 

Νομίζω ότι ο παραδοσιακός τύπος κρεοπωλείου έχει αλλάξει. Ο χασάπης που μπαίναμε μέσα, λέγαμε δώσε μου ένα κιλό κρέας και φεύγαμε, είναι μια εποχή που έχει τελειώσει. Το επάγγελμα αλλάζει. Πηγαίνουμε για ένα ευρωπαϊκό κρεοπωλείο. Δεν είναι το χασάπικο όπως το ξέραμε πριν από 30 χρόνια. Προσθέστε το γεγονός ότι το παρασκεύασμα έχει μπει ορμητικά στη δουλειά μας, καθώς ο καταναλωτής ζητάει κάτι διαφορετικό.

 

Εσείς στο κατάστημά σας προσφέρετε κάτι ιδιαίτερο στον πελάτη;

Παρασκευάσματα ημέρας, δεχόμαστε παραγγελίες για κάτι ιδιαίτερο που μπορεί να θέλει κάποιος, έχουμε πάρα πολύ συζήτηση με τον κόσμο, συζητάμε τι μπορούν να φτιάξουν στα τραπέζια τους. Είμαστε το μοναδικό μαγαζί που έχει σεφ. Τα παρασκευάσματά μας τα φτιάχνει σεφ. Ο Γιώργος ο Παγούνης. Είναι καινούργια συνεργασία αυτή στα τέσσερα χρόνια που έχω το κρεοπωλείο. Και όλα τα παρασκευάσματα είναι υπό τη δική του επίβλεψη. Επινοεί καινούργιες συνταγές, βρίσκεται μέσα στο κρεοπωλείο, αρκετές φορές μιλάει με τους πελάτες.

 

 

______________________

 

KILIGKARIDOY_low

Σοφία Κιλιγκαρίδου, Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης

 

Οφείλουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του καταναλωτή στο κρεοπωλείο

 

Λένε ότι το επάγγελμα του κρεοπώλη είναι δύσκολο για μια γυναίκα. Όταν μάλιστα αυτή ασχολείται και με τα συνδικαλιστικά του κλάδου, τα πράγματα είναι δυο φορές πιο δύσκολα… Αν είναι έτσι, πώς αποφασίσατε να ανακατευτείτε με τη διοίκηση του Σωματείου της Θεσσαλονίκης;

Είναι πράγματι δύσκολο επάγγελμα και όσον αφορά το ωράριο και όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας. Δεν με τρομάζει όμως, είμαι στη δουλειά αυτή από μικρή ηλικία και την αγαπώ πάρα πολύ. Σε μια δημοσίευση του περιοδικού που εκδίδει το σωματείο των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, διάβασα ότι ο κρεοπώλης πρέπει να σηκωθεί από τον καναπέ και να αναλάβει ενεργά δράση στα του κλάδου του. Αυτό με ώθησε να πάρω την απόφαση να μπω κι εγώ στο Διοικητικό Συμβούλιο για να βοηθήσω όσο μπορώ το σωματείο μας. Πρέπει πιστεύω όλοι να βοηθήσουμε και να είμαστε κοντά.

 

Ποια νομίζετε ότι είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας σήμερα, και πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα;

Είμαι καινούργια στα διοικητικά του κλάδου, ακόμη μαθαίνω από τους παλαιότερους και πιο έμπειρους. Τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά, όμως νομίζω πως έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πρέπει να μας απασχολήσει ο τρόπος, το τι θα κάνουμε δηλαδή, προκειμένου, ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη που δείχνει ο πελάτης στο κρεοπωλείο. Να κρατήσουμε τον πελάτη και να μη φύγει, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας.

 

Δεν είχατε ξαναθέσει στο παρελθόν υποψηφιότητα για τα διοικητικά του σωματείου. Οι πρώτες σας εντυπώσεις ποιες είναι;

Το σωματείο πραγματικά κάνει δουλειά και πρέπει να είμαστε όλοι κοντά σ’ αυτό, ενωμένοι, γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνουν όσα έχει ανάγκη ο κλάδος. Χρειάζεται νέοι άνθρωποι να πλαισιώσουν το σωματείο, και φέτος νομίζω ότι είναι πραγματικά έτσι, έχουμε μια καλή ομάδα πιστεύω.

 

Δεν αισθάνεστε λίγο παράξενα που είστε η μόνη γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο Διοικητικό Συμβούλιο;

Κοιτάξτε. Τους συναδέλφους τους γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια γιατί κάνω τη δουλειά από 18 χρονών. Ξέρουν ότι ξέρω τη δουλειά καλά, δεν πήγα σαν γλάστρα εκεί μέσα, με σέβονται και με εκτιμούν, ακούν τις απόψεις μου, ξέρουν ότι θα προσπαθήσω να συνεισφέρω όσο περισσότερο μπορώ.

 

Μετά από τόσα χρόνια στη δουλειά, ποιο πιστεύετε ότι είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο για ένα κρεοπωλείο;

Ασφαλώς η εμπιστοσύνη του πελάτη. Το κατάστημά μας βρίσκεται στη Νεάπολη, το άνοιξε ο πατέρας μου από το 1968, και πρέπει να σας πω ότι και ο παππούς μου ήταν κρεοπώλης. Ένα κρεοπωλείο για να αντέξει από το 1968, σημαίνει ότι έχει πετύχει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Κάνουμε παρασκευάσματα, έχουμε ποικιλία και πολύ καλά προϊόντα, όμως όλα οδηγούν στην εμπιστοσύνη. Ένα κρεοπωλείο που έχει αντέξει για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, σημαίνει ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

 

__________________

 

dialexti_low

Διαλεχτή Παυλάκη, Ταμίας στο Σωματείο Κρεοπωλών Σερρών

 

Υπάρχει σεβασμός όταν υπάρχει γυναίκα στην παρέα

 

Το επάγγελμα του κρεοπώλη είναι παραδοσιακά ένα αντρικό επάγγελμα. Το ίδιο και ο συνδικαλισμός στους κρεοπώλες. Έχω δίκιο;

Είναι ένα επάγγελμα που είναι ακόμη ανδροκρατούμενο, αν και σιγά-σιγά η γυναίκα έχει μπει σε πολλά επαγγέλματα. Γιατί όχι και στου κρεοπώλη. Μια άξια γυναίκα μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα.

 

Μια γυναίκα που εκλέγεται στο σωματείο των κρεοπωλών φέρνει κάτι καινούργιο στο συνδικαλισμό του κλάδου;

Μια γυναίκα μπορεί να βλέπει με διαφορετική ματιά τα πράγματα από ό,τι τα βλέπει ένας άνδρας. Στις συνελεύσεις μια γυναίκα δίνει τη δική της πινελιά, το διαφορετικό από αυτό που συνηθιζόταν μέχρι τότε. Εδώ στις Σέρρες για παράδειγμα, θα μπορούσα να σας πω ότι πρότεινα να κάνουμε ομάδα για αιμοδοσία, μια τράπεζα αίματος του σωματείου, αλληλοβοηθητική για τα μέλη του, και πιστεύω ότι θα προχωρήσει. Γενικότερα όμως, πρέπει να πω ότι υπάρχει μια πιο ήρεμη συζήτηση στις συνεδριάσεις. Υπάρχει σεβασμός όταν υπάρχει γυναίκα στην παρέα.

 

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζετε ως κλάδος;

Μας κυνηγούν πάρα πολύ όλες οι υπηρεσίες γιατί δεν μας έχει επηρεάσει η κρίση τόσο δραματικά όσο άλλους κλάδους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασχολούνται πάρα πολύ, υπερβολικά, με τα κρεοπωλεία, αλλάζουν συνεχώς οι νόμοι, και φορολογείται πάρα πολύ ο ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι πολύ βαριά η φορολογία, κι αυτό βεβαίως ισχύει για όλους τους κλάδους επαγγελματιών, όχι μόνο για τους κρεοπώλες.

Το σωματείο των Σερρών ασχολείται πολύ με όλα αυτά. Είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας, ο πρόεδρος βρίσκεται τουλάχιστον δυο φορές το μήνα στην Αθήνα για να παρακολουθήσει συνεδριάσεις και συμβούλια για όλα τα θέματα που μας αφορούν.

 

Πώς βλέπουν μια γυναίκα στο επάγγελμα οι άντρες συνάδελφοί σας;

Δεν είναι όπως παλιά. Έχουν ξεπεραστεί αυτά. Είμαστε ίσοι και όμοιοι. Το επάγγελμα του κρεοπώλη είναι από τα λίγα παραδοσιακά που επιβιώνουν ακόμη τη σήμερον ημέρα που τα πράγματα είναι δύσκολα. Από τη στιγμή που έχει γίνει υποχρεωτική η σχολή κρεοπωλών, εκεί μαθαίνουμε όλοι πολύ χρήσιμα και πρακτικά πράγματα για το μέλλον του κρεοπωλείου είτε από το θέμα ποιότητας, είτε της συντήρησης των κρεάτων, ακόμη και τρόπους μαγειρέματος. Και θεωρώ ότι μια γυναίκα μπορεί πιο εύκολα να μεταδώσει στη σύγχρονη νοικοκυρά πώς να μαγειρέψει το κρέας που αγοράζει και τι επιλογές έχει.

 

Εσείς απ’ όσο ξέρω ασχολείστε με το κρέας κοτόπουλου στο κατάστημά σας.

Ναι, τα πάντα γύρω από το κοτόπουλο. Κάνω πολύ ωραία παρασκευάσματα, όλα χειροποίητα και με πολύ αγνά υλικά. Είμαι στη δουλειά αυτή 17 χρόνια, ξεκινώντας από μικρή ηλικία να βοηθάω στο μαγαζί που άνοιξε ο πατέρας μου. Όταν τελείωσα το σχολείο, το πήρα προσωπικά. Ταυτόχρονα τελείωσα ειδικός πωλήσεων-μάρκετινγκ σε ΙΕΚ, πράγμα που με ωφέλησε πολύ στη δουλειά μου. Μετά τη σχολή κρεοπωλών πήγαινα 2 φορές το μήνα στη Θεσσαλονίκη για σεμινάρια κρέατος γύρω από τις νέες τάσεις στην αγορά, που με βοήθησαν πολύ στα παρασκευάσματα. Αλλά στηρίζομαι πιο πολύ στην καλή εξυπηρέτηση, στην ποιότητα, και στο σεβασμό προς τον πελάτη. Αγωνίστηκα σκληρά, αλλά αν μπορούσε να γυρίσει πίσω ο χρόνος, δεν θα άλλαζα τίποτε από όλα αυτά.

13 September 2014
Banner
Banner