Βαγγέλης Ρίζος: Είθε αυτό το Συνέδριο να είναι η απαρχή να βγούμε πιο δυνατοί

07 June 2023

Βαγγέλης Ρίζος: Είθε αυτό το Συνέδριο να είναι η απαρχή να βγούμε πιο δυνατοί

Related Articles

Με αφορμή το Συνέδριο της ΠΟΚΚ, το οποίο διεξάγεται στη Λάρισα στις 4 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών της πόλης και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Ρίζος, μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη, όπου εκθέτει τις απόψεις του για τον κλάδο και τις προσδοκίες του από το κορυφαίο γεγονός του κλάδου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο Meat News No 116 (Ιούνιος 2023)

Meat News: Κύριε Ρίζο ως Συντεχνία Κρεοπωλών Λάρισας θα είστε οικοδεσπότες του φετινού Συνεδρίου της ΠΟΚΚ. Πείτε μας τις σημαίνει αυτό για σας.

Β. Ρίζος: Αποδεχτήκαμε την πρόταση της Ομοσπονδίας και αναλάβαμε την φιλοξενία του 41ου Συνεδρίου της ΠΟΚΚ στην Λάρισα. Έτσι μετά από πολλά χρόνια η πόλη μας θα φιλοξενήσει πανελλήνιο συνέδριο κρεοπωλών. Η τελευταία φορά που είχαμε φιλοξενήσει πάλι κάποια δραστηριότητα της ΠΟΚΚ, ήταν το 2019, όταν είχε συνεδριάσει εδώ το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Ξεκινήσαμε να βρούμε το χώρο, τα κατάλληλα καταλύματα, αλλά και τους χορηγούς, αφού ένα Συνέδριο έχει πολύ μεγάλα έξοδα.

Οι τοπικοί φορείς της πόλης δεν έδειξαν ενδιαφέρον κι έτσι στραφήκαμε σε ιδιώτες χορηγούς. Εδώ να σημειώσω ότι είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας και ιδιαίτερα της Διαλεκτής Παυλάκη, της ταμία της ΠΟΚΚ.

Meat News: Έχετε καλέσει και συναδέλφους σας να παρακολουθήσουν;

Β. Ρίζος: Είχα απευθύνει αίτημα στο προεδρείο να είναι ανοικτό το Συνέδριο. Οι συνάδελφοί μας κρεοπώλες εδώ στη Λάρισα, πέρα από το Σωματείο μας, δεν γνωρίζουν την Ομοσπονδία και θεώρησα ότι το Συνέδριο μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε όλους τη συνδικαλιστική μας οργάνωση, αλλά και το τι θέματα συζητάει.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας έδωσε τη δυνατότητα να καλέσουμε και τα μέλη της διοίκησης της Συντεχνίας, αλλά και απλά μέλη.

Meat News: Ποια είναι η προσδοκία σας από αυτό το Συνέδριο;

Β. Ρίζος: Το Συνέδριο γίνεται στο κέντρο της Ελλάδας. Ας γίνει αυτό μια απαρχή να συζητηθούν καινοτόμα θέματα, να αγγίζουν το θεσμό του κρεοπώλη, να λύσουμε θέματα που μας ταλανίζουν πολλά χρόνια. Να μην χρονοτριβούμε και συζητάμε θέματα παλιά, που έχουν συζητηθεί κι εξαντληθεί στο παρελθόν. Η αγορά τρέχει και πρέπει και μεις να μην βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις. Να δούμε από άλλη οπτική γωνία τα προβλήματα του κρεοπώλη.

Meat News: Ασχολείσαι αρκετά χρόνια με τα συνδικαλιστικά του κλάδου και με την ιδιότητα του γραμματέα παλαιότερα και του προέδρου τώρα συμμετέχεις αρκετά χρόνια και στα συνέδρια και τις συνεδριάσεις της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Έχεις, λοιπόν, μια ευρύτερη άποψη για το επάγγελμα. Πώς βλέπεις τον κλάδο σας;

Β. Ρίζος: Το κρεοπωλείο έχει ανέβει επίπεδο, δεν είναι ο παλιός κρεοπώλης που με ένα ψυγείο και ένα κούτσουρο έκανε τη δουλειά του. Τα καταστήματά μας έχουν πλέον αναβαθμιστεί, όλοι οι συνάδελφοι έχουν ρίξει πολλά χρήματα για να εκσυγχρονίσουν τα καταστήματά τους. Η συνεχής αναβάθμιση απαιτεί ένα μπάτζετ, το οποίο είτε από ίδια κεφάλαια, είτε από δανεισμό χρειάζεται να το διαθέτεις, ώστε κάθε φορά να προχωράς στις απαραίτητες καινοτομίες που σου προσφέρει η αγορά.

Βέβαια, δεν αρκεί αυτό για να αυξάνεται η δουλειά μας. Μας ταλανίζει μια οικονομική κρίση εδώ και καιρό, η οποία δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε τη δουλειά να αυξάνεται. Υπάρχουν και έκτακτες καταστάσεις, όπως η υγειονομική κρίση, που ενώ στην αρχή φάνηκε να μας «βοηθάει» με κάποια σχετική αύξηση πελατείας και δουλειάς, στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι μειώνει τις δυνατότητες κατανάλωσης. Ύστερα ήρθε η ενεργειακή κρίση. Μια σειρά παραγόντων που μας καθηλώνουν και δεν αφήνουν τα κρεοπωλεία να αναπτυχθούν.

Meat News: Πέρα από το οικονομικό περιβάλλον που είναι δυσμενές, υπάρχουν άλλα δεδομένα σε σχέση με το επάγγελμα που έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια;

Β. Ρίζος: Φυσικά και έχουν αλλάξει. Αν εξαιρέσουμε κάποιους συναδέλφους που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μόνοι τους τις προμήθειές τους, τα περισσότερα καταστήματα με τις ποσότητες που διακινούμε είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε από τους εμπόρους. Αυτό μας επιβαρύνει με κόστος, αλλά και μας περιορίζει τις δυνατότητες επιλογής.

Meat News: Η περιοχή σας έχει αξιόλογη πρωτογενή παραγωγή. Σας καλύπτει;

Β. Ρίζος: Η περιοχή μας έχει αρκετή παραγωγή και μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας από τοπικά προϊόντα. Το θέμα είναι, όπως προανέφερα, ότι δεν έχουν όλοι συνάδελφοι τη δυνατότητα να κάνουν μόνοι τους προμήθεια και έτσι επιλέγουν αναγκαστικά τους εμπόρους. Οι υπόλοιποι αγοράζουμε από τους κτηνοτρόφους της περιοχής και σφάζουμε συνήθως σε ένα σφαγείο, αφού τα άλλα δυο είναι πλέον ιδιωτικά και δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε εμείς.

Meat News: Τι θα ήθελες να βγει από αυτό το Συνέδριο για τον κλάδο;

Β. Ρίζος: Είθε αυτό το Συνέδριο να είναι η απαρχή να βγούμε πιο δυνατοί, πιο σοφοί, πιο ευέλικτοι, αποφασιστικοί και με νέες βάσεις για τον κρεοπώλη και πιο διεκδικητικοί μέσα από τον ορισμό της συλλογικότητας. Βλέπουμε ότι η Πολιτεία είναι απούσα από όλα τα προβλήματα του κρεοπώλη. Όσα αιτήματα έχουμε καταθέσει, όσες επιστολές έχουμε στείλει για θέματα που μας απασχολούν δεν μας έχουν ικανοποιήσει ποτέ. Θα πρέπει να μπορούμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και στα δικά μας «θέλω». Γι αυτό και στο Συνέδριό μας πρέπει να δείξουμε πως είμαστε δυνατοί και διεκδικούμε. Είμαστε ένα δυναμικό κομμάτι της αγοράς, ο επόμενος κρίκος μετά την κτηνοτροφία, ο ρόλος μας είναι σημαντικός και δεν πρέπει να παρακαλούμε, αλλά να απαιτούμε να μας ακούνε.

Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του Συνεδρίου και όλοι οι συνάδελφοι να μείνουν ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία μας.

07 June 2023
Banner
Banner