Με αέρα Θεσσαλονίκης, προώθηση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον αγροτικό τομέα

13 September 2016

Με αέρα Θεσσαλονίκης, προώθηση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον αγροτικό τομέα

Απολογισμό δράσεων και επαφών με τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, πραγματοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σημερινή του ανακοίνωση. Οι συναντήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, όπου η Ρωσία είναι τιμώμενη χώρα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης αλλά και της Στρογγυλής Τράπεζας που διοργανώθηκε, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων την ενίσχυση και διεύρυνση του Οδικού Χάρτη για την ελληνορωσική συνεργασία στον αγροτικό τομέα, αλλά και την ετοιμότητα ελληνικών επιχειρήσεων για άμεση εξαγωγική δραστηριότητα σε περίπτωση άρσης του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα μετά το 2017. Σημειώνεται ότι και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η θετική εξέλιξη της πορείας υλοποίησης του προαναφερόμενου Οδικού Χάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας στον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε Διμερής συνάντηση του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμη με τον αν. Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου. Σε συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για τη Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα, η οποία ακολούθησε και συντόνιζε ο κ. Κασίμης, απεύθυναν χαιρετισμό ο αν. Υπουργός ΥΠΑΑΤ Μ. Μπόλαρης, ο αν. Υπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν και ο Γεν. Γραμματέας ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου, ενώ συμμετείχαν με εισηγήσεις ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χρήστος Δήμας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιάννης Βογιατζής, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) Γρηγόρης Αντωνιάδης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Μανώσης, ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδας Παπλωματάς καθώς και στελέχη του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν: εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης, ο Πρύτανης και η Αντιπρύτανης του Κρατικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Βόλγκογκραντ, καθώς και στελέχη του Ρωσικού Υπουργείου Γεωργίας. Επίσης παρευρέθησαν εκπρόσωποι συλλογικών παραγωγικών φορέων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών του ΥΠΑΑΤ.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν τόσο στη Διμερή Συνάντηση όσο και στην Στρογγυλή Τράπεζα, αφορούσαν σε:

Α. Ενίσχυση και διεύρυνση του Οδικού Χάρτη για την Ελληνο-Ρωσική Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα, ο οποίος υπογράφηκε στην Αθήνα τον Μάιο 2015:
- Ενδυνάμωση διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων που δεν υπόκεινται στο καθεστώς απαγόρευσης (εμπάργκο) και εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, απλούστευση διαδικασιών καθώς και έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση.
- Σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον αμπελοοινικό τομέα με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εμπλεκομένων φορέων του κλάδου.
-Θετική ανταπόκριση από τις δύο πλευρές για σύσταση μικτών επιχειρήσεων με αποσαφήνιση θεσμικού πλαισίου.
- Εκπόνηση προγράμματος δράσεων και επισκέψεων στις δύο χώρες για τις επενδύσεις στον αμπελοοινικό τομέα.
- Διαμόρφωση Πρωτοκόλλου συνεργασίας των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον αγροτικό τομέα, διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων και ανταλλαγή φοιτητών.
- Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για Ρώσους φοιτητές στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και εκδήλωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) για την αγροτική έρευνα και καινοτομία, στο πλαίσιο του «Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα».
- Προώθηση δράσεων αγροτουρισμού.

Β. Επικαιροποίηση της Συμφωνίας για Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Τομέα της Γεωργίας και των Τροφίμων, η όποια έληξε το 2010.

Γ. Προοπτικές άρσης απαγόρευσης εισαγωγής αγροτικών προϊόντων σε ρωσική επικράτεια μετά το 2017. Ετοιμότητα ελληνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές των δύο χωρών για άμεση  εξαγωγική δραστηριότητα σε περίπτωση  άρσης του εμπάργκο.

Και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η θετική εξέλιξη της πορείας υλοποίησης του Οδικού Χάρτη.

Το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Κτήμα Γεροβασιλείου όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους αμπελώνες, στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής επιχείρησης καθώς και στο Μουσείο Οίνου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, του Υπουργού κ. Ε. Αποστόλου, του Αν. Υπουργού κ. Μ. Μπόλαρη και των Γ. Γραμματέων κ.κ. Χ. Κασίμη και Ν. Αντώνογλου.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 20126, η ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αν. Υπουργό Γεωργίας Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν, επισκέφθηκε το περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στην 81η ΔΕΘ, όπου ενημερώθηκε για την οργανωτική δομή του υπουργείου, την στρατηγική και τις προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη καθώς και για το έργο των Εποπτευομένων Οργανισμών του.

13 September 2016
Banner
Banner