Θερινή ανάκαμψη της αγοράς χοιρινού

01 August 2016

Θερινή ανάκαμψη της αγοράς χοιρινού

Καλή εποχή για τους Έλληνες παραγωγούς χοιρινού αποδεικνύεται το μεσοκαλόκαιρο, καθώς η κατανάλωση «τσιμπάει» από τους εγχώριους και ξένους τουρίστες οι οποίοι στις διακοπές τους αυξάνουν την κατανάλωση κρέατος. Την ίδια στιγμή φαίνεται πως και το μέτωπο των τιμών έχει δώσει μερικές καλές ειδήσεις, αφού στα μέσα Ιουλίου οι τιμές στον χοιροτρόφο ξεπέρασαν το 1,40 ευρώ/κιλό (σε βάρος ζώντος ζώου), περί τα 10 ευρωλεπτά δηλαδή αυξημένες σε σύγκριση με τις αρχές Ιουνίου. Οι χοιροτρόφοι το εξηγούν αυτό λέγοντας ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση χοιρινού κρέατος από την Κίνα και αυτό παρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές στην Ελλάδα, παρ’ όλο που η χώρα μας δεν έχει τέτοιες… δοσοληψίες με τους Κινέζους.

Μετά την κατάρρευση στις τιμές την περσινή χρονιά, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει στο χοιρινό να αλλάζει λίγο η εικόνα, τουλάχιστον επί του παρόντος. Οι άριστες εξαγωγικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι ασιατικές αγορές όπως και η ισχυρή ζήτηση στην εσωτερική αγορά έσπρωξε ανοδικά τις τιμές στο χοιρινό τους τελευταίους τρεις μήνες. Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου η μέση τιμή στα σφάγια χοίρου βρέθηκε στα 163,39 ευρώ/100 κιλά (αυτό σημαίνει 0,7% αύξηση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 7,1% αύξηση σε σχέση με τέσσερις εβδομάδες πριν, και 11% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015). Η αύξηση στις τιμές του χοίρειου προέκυψε από ένα συνδυασμό δύο κυρίως παραγόντων: εποχικότητα (αφού η ζήτηση για κρέας ανεβαίνει σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών) και συγκυρία (καθώς η Κίνα παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση χοίρειου κρέατος).

Στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, η μέση τιμή για τα χοιρίδια στην Ε.Ε. αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό και βρέθηκε στα 44,37 ευρώ/κεφάλι (μείωση 0,1% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση 4,4% σε σχέση με τέσσερις εβδομάδες πριν και αύξηση 20,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015).

Οι σφαγές χοίρων στην Ε.Ε. για την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2016 αυξήθηκαν κατά 1,1% σε αριθμό κεφαλιών και κατά 1,9% σε τόνους. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις, η παραγωγή χοιρινού αυξήθηκε μόνο κατά 0,3% στο α’ τρίμηνο του 2016, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι λαμβάνει χώρα μια παραγωγική αναπροσαρμογή σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Οι εξαγωγές χοιρινού από την Ε.Ε. τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 αυξήθηκαν κατά 40% σε όγκο και 33% σε αξία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Κίνα είναι ο πρώτος προορισμός για το χοιρινό της Ε.Ε. με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 106% σε όγκο και 123% σε αξία, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το έλλειμμα στην προσφορά συνεχίζει να χαρακτηρίζει την αγορά χοίρειου της Κίνας, δημιουργώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές, οι οποίες κρατιούνται μόνο και μόνο επειδή οι εισαγωγές δημιουργούν ισορροπία προσφοράς-ζήτησης.

Το Χονγκ Κονγκ είναι ο δεύτερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού με αύξηση 19% σε όγκο και 44% σε αξία, την ίδια στιγμή που η Ιαπωνία είναι ο τρίτος κατά σειρά προορισμός με 33% αύξηση σε όγκο και 25% σε αξία.

Άλλοι προορισμοί όπου αυξήθηκαν σε όγκο οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2015, είναι: Φιλιππίνες (+33%), ΗΠΑ (+28%), Αυστραλία (+10%) και Ουκρανία (+13%).

Στο ίδιο διάστημα, Ιανουάριος-Μάιος 2016 οι εισαγωγές χοιρινού στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.

 

[Με πληροφορίες από το Παρατηρητήριο Αγοράς Κρέατος της Ε.Ε.]

01 August 2016