Τα προβλήματα του κλάδου συζητήθηκαν στο Συνέδριο της ΠΟΚΚ στην Ηγουμενίτσα

17 June 2019

Τα προβλήματα του κλάδου συζητήθηκαν στο Συνέδριο της ΠΟΚΚ στην Ηγουμενίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή και σοβαρό προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου πραγματοποιήθηκε το 38ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, στην Ηγουμενίτσα, στις 16 Ιουνίου.

Κεντρικά θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο το μέτρο της αναγραφής της προέλευσης κρέατος στις ταμειακές μηχανές, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι σχολές κρέατος, αλλά και μια πρόταση του σωματείου των Σερρών για την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή του κλάδου.

Όσον αφορά την αναγραφή της προέλευσης έγινε ενημέρωση των συνέδρων για την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής κατά της ΚΥΑ που έχει καταθέσει η ΠΟΚΚ (αναλυτικά δείτε εδώ). Από συνέδρους τονίστηκε ότι ο αγώνας για την κατάργηση του μέτρου πρέπει να συνεχιστεί, ενώ αναφέρθηκε η θετική εμπειρία από τη δικαστική διεκδίκηση κρεοπωλών της Θεσσαλονίκης κατά προστίμων που είχαν επιβληθεί για τις ζυγιστικές μηχανές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ Σταύρος Πέρρος επανέφερε το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού, μιλώντας για τον νόμο Χατζηδάκη που κατάργησε την απαγόρευση της πώλησης προϊόντων κάτω του κόστους. Ένα μέτρο που άνοιξε το δρόμο για να μπορούν μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις να πωλούν ανεξέλεγκτα, πλήττοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

Σημαντικός ήταν ο προβληματισμός των συνέδρων γύρω από τις σχολές κρέατος. Όπως αναφέρθηκε από το γραμματέα της ΠΟΚΚ Σάββα Κεσίδη, υπάρχει μια συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων σχολών κρέατος και παράλληλα μια άνθιση των ιδιωτικών σχολών. Η πρόταση που κατέθεσε και ψηφίστηκε ομόφωνα ήταν να εξεταστεί σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ η δυνατότητα να αναλάβει η ΠΟΚΚ με τα κατά τόπους σωματεία την εκπαίδευση των κρεοπωλών, αξιοποιώντας τις εκπαιδευτικές υποδομές της ΓΣΕΒΕΕ.

Με πρόταση του Σ. Πέρρου το σώμα υιοθέτησε απόφαση να μην παραβρεθεί η ΠΟΚΚ στο συνέδριο της UECBV (το οποίο διοργανώνεται το Νοέμβριο από την ΕΔΟΚ) αν και εφόσον προσκληθεί. Επίσης θα αναζητηθούν τρόποι να έχει παρουσία η Ομοσπονδία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών του 2020, μέσω της ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Οι χαιρετισμοί των "επισήμων"

Σημαντικά μηνύματα περιείχαν οι χαιρετισμοί των "επισήμων" με κυρίαρχο την ενίσχυση της μικρής τοπικής παραγωγής και την πάταξη των ελληνοποιήσεων. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Ηπείρου Αλέκος Πάσχος, ο εκπρόσωπος των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών Μάριος Τρουμπούκης.

Εντύπωση προκάλεσε μια γυναικεία παρουσία, που εκπροσωπούσε την πρωτογενή παραγωγή στο Συνέδριο. Ήταν η Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, η οποία ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η ΠΕΚ δεν θεωρεί ότι η πρωτογενής παραγωγή εκπροσωπείται στην Διεπαγγελματική και γι αυτό έχει προβεί σε ανάλογα διαβήματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ζήτησε τη στήριξη του κλάδου των κρεοπωλών στην ελληνική παραγωγή κρέατος.


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς στο βήμα του Συνεδρίου

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε στο προεκλογικό περιβάλλον και χαρακτήρισε θετικό το ρόλο των ρυθμίσεων, ειδικά αυτή που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται προσοχή ο αποκλεισμός πολλών μικρών επιχειρήσεων και ειδικά ελευθέρων επαγγελματιών.

Μια πρόταση για αξιοποίηση του διαδικτύου


O πρόεδρος των κρεοπωλών Σερρών Φάνης Καμπούρης παρουσιάζει την πρόταση για την αξιοποίηση του διαδικτύου

Σημαντικές πληροφορίες περιείχε η παρουσίαση που έκανε στο Συνέδριο ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Σερρών Φάνης Καμπούρης που αφορούσε την αξιοποίηση του διαδικτύου για την προβολή του κλάδου. Με τεκμηριωμένα στοιχεία έδειξε τον αυξανόμενο ρόλο της διαδικτυακής διαφήμισης, προτείνοντας να αναλάβουν η ΠΟΚΚ και τα σωματεία την οργανωμένη προβολή του κλάδου ειδικά στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Επεσήμανε βέβαια την προσοχή που πρέπει να δοθεί στην άρτια εμφάνιση που πρέπει να έχουν τα μηνύματα που αναρτώνται, αλλά και η συχνότητα και σταθερότητα που πρέπει να έχει μια τέτοια προβολή.

Ομιλητές που έλαβαν το λόγο θύμισαν ότι σε πρόταση του Σωματείου των Σερρών οφείλεται η αφίσα που εκδόθηκε από την ΠΟΚΚ, ανεξάρτητα αν δεν αξιοποιήθηκε όσο έπρεπε.

Ο γραμματέας του σωματείου Θεσσαλονίκης και μέλος του προεδρείου της ΠΟΚΚ Νίκος Μπαλαμπανίδης σημείωσε ότι για να γίνει μια κίνηση προβολής χρειάζεται στρατηγική, επισημαίνοντας ότι λείπει η πιστοποίηση της δουλειάς του κρεοπώλη.

Αντίστοιχη ήταν και η πρόταση του προέδρου της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας Βασίλη Ντεληφιλιππίδη, ο οποίος θύμισε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν δυο λέξεις -κρεοπώλης και κρεοπωλείο- και αυτές να προμοταριστούν για να μην τις εκμεταλλεύονται άλλοι.

Από τις ομιλίες των συνέδρων

Σημιεώνουμε μερικά ενδιαφέροντα θέματα που τέθηκαν από συνέδρους στη διάρκεια του Συνεδρίου:

Το θέμα του αποκλεισμού κρεοπωλών από διαγωνισμούς που γίνονται για τη διανομή τροφίμων σε απόρους μέσω ΤΕΒΑ, έθεσε ο πρόεδρος των κρεοπωλών του Αγρινίου Βασίλης Παπαθανάσης.

Την κάθετη πτώση της κατανάλωσης αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων επισήμανε ο πρώην πρόεδρος των κρεοπωλών της Θεσπρωτίας Κώστας Τσάτσας.

Την μονοπώληση της εμπορίας κρέατος από μια επιχείρηση στην περιοχή της Λάρισας ανέφερε ο Χρήστος Πάσχος, ζητώντας να εξεταστεί από τον κλάδο μια πρόταση συνεταιριστικής προμήθειας πρώτης ύλης.

Να μην στηρίζει ο κλάδος την τεμαχιοποίηση, αλλά να επιμένει στην πώληση με το κιλό, ζήτησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Αθήνας Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, επισημαίνοντας επίσης ότι με την επέκταση γνωστής αλυσίδας λιανικής, έφτασε να πωλείται τυποποιημένο κρέας και στα... βενζινάδικα.

17 June 2019
Banner
Banner