Τα αποτελέσματα των ελέγχων στη Λεπενού έδωσε ο Αποστόλου στη Βουλή

15 June 2017

Τα αποτελέσματα των ελέγχων στη Λεπενού έδωσε ο Αποστόλου στη Βουλή

Στη Δικαιοσύνη πρόκειται να παραπέμψει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την υπόθεση των μαζικών δηλώσεων ψευδούς ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τα ευρήματα του ελέγχου που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως ανέφερε ο Β. Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά, μετά το συστηματικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην περιοχή οι υπηρεσίες του Υπουργείου, όπου το ποσοστό απόκλισης ανάμεσα στα δηλωθέντα και στα επιλέξιμα ζώα ήταν περίπου 60%, «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης των αρχών και παραβίασης των σχετικών Κοινοτικών κανονισμών και γι’ αυτό η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη».

«Επειδή θέλουμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία θα συνεχίσουμε τους σχετικούς ελέγχους και σε άλλες περιοχές. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι συγκεκριμένοι πόροι, που εισρέουν στο σύνολό τους στο χώρο, δεν μπορεί να τυγχάνουν διαχείρισης με διαδικασίες που καταλήγουν σε βάρος των συνεπών κτηνοτρόφων που τηρούν τη νομιμότητα», συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου.

Λίγο πριν, ο κ. Αποστόλου είχε αναφερθεί -στην απάντησή του προς τον βουλευτή- με συγκεκριμένα στοιχεία στα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λεπενού. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός:

- Τα ζώα που βρέθηκαν μη-επιλέξιμα λόγω διαφορετικής ηλικίας αφορούσαν ιδιαίτερα εμφανείς περιπτώσεις. Σε σύνολο 4.153 μετρηθέντων ζώων τα 324 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία.

- Τις ημέρες του ελέγχου έγιναν καταγγελίες ότι μεταφέρονταν ζώα με φορτηγά από άλλες περιοχές. Επίσης σε διάφορες περιπτώσεις ήταν εμφανές ότι το κοπάδι δεν ήταν του ελεγχόμενου κτηνοτρόφου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστεύει ότι ένα 15% των ζώων που μετρήθηκαν ήταν μεταφερόμενα.

- Το ποσοστό απόκλισης που βρέθηκε ανάμεσα στα δηλωθέντα και στα επιλέξιμα ζώα ήταν 60%. Εξ αυτών η επίδραση στην πληρωμή των συνδεδεμένων έχει ως εξής: 15 ελεγχόμενοι έχουν ποσοστό απόκλισης έως 0% – στην προκειμένη περίπτωση οι πληρωμές γίνονται κανονικά. 13 ελεγχόμενοι έχουν ποσοστό απόκλισης 0-20% - αυτοί θα έχουν πληρωμή με ποινή. 24 ελεγχόμενοι έχουν ποσοστό απόκλισης 20-50% - αυτοί δεν θα πληρωθούν. 150 ελεγχόμενοι έχουν ποσοστό απόκλισης ίσο ή μεγαλύτερο του 50% - δεν θα πληρωθούν, και επιπλέον θα έχουν κυρώσεις.

- Μόλις 57 ήταν οι ενστάσεις από τους 187 ελεγχθέντες που ευρέθησαν να έχουν απόκλιση.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο ακριβώς θέμα, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Βαρεμένος, Μαρία Τριανταφύλλου) είχαν ζητήσει από τις 24 Μαΐου μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, Κατάθεση Εγγράφων για τα στοιχεία που προκύπτουν από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λεπενού. Το αίτημά τους δεν είχε μέχρι σήμερα απαντηθεί. Με την ευκαιρία της επίκαιρης ερώτησης του κ. Σαλμά πήραν και αυτοί τις απαντήσεις που ζήτησαν…

15 June 2017
Banner
Banner