Σύσκεψη κτηνοτρόφων με αιτήματα και αποφάσεις

14 October 2022

Σύσκεψη κτηνοτρόφων με αιτήματα και αποφάσεις

Οι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα κατά τη νέα σεζόν, αφού αναγκάστηκαν να κλείσουν την παραγωγή χωρίς τιμή, συγκάλεσαν σύσκεψη στις 11/10/22 στη Λάρισα, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΚ, της ΠΕΚ, της Oμοσπονδίας Kτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, του συντονιστικού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εκπρόσωποι της ΕΔΟΦ, του ΣΑΣΟΕ, της ΕΘΕΑΣ καθώς και εκπρόσωποι συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψη αναλύθηκε το κόστος παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος καθώς και τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, δήλωσαν πως «ειδικά με τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος  που ακούγονται σήμερα και με βάση το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι δεδομένο ότι όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα οδεύσουν σε «κλείσιμο». Με τις σημερινές τιμές που δίνονται από τις τυροκομικές επιχειρήσεις δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής».

Οι γαλακτοπαραγωγοί, αποφάσισαν στη σύσκεψη να συναντηθούν με τον υπΑΑΤ ενώ ταυτόχρονα απαιτούν:

  • Τον διπλασιασμό του κονδυλίου των 90 εκ. ευρώ για την αποζημίωση των ζωοτροφών και να δοθεί άμεσα.
  • Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά τρόφιμα από το 13% στο 6%.
  • Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου .
  • Χρηματοδότηση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.
  • Να μην ενταχθεί η φέτα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Λόγω του ΠΟΠ και της δυναμικής που έχει στις εξαγωγές.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι διαταγές πληρωμών οι κατασχέσεις στάβλων και κατοικιών των κτηνοτρόφων από τα  funds που διαχειρίζονται παλιά δάνεια και τις τράπεζες. Να θεσπιστεί το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας και στάβλων και να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί που έχουν δεσμευθεί .
  • Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, οι γαλακτοπαραγωγοί δήλωσαν πως η μη έγκυρη λήψη των προτεινόμενων μέτρων θα οδηγήσει σε κινητοποιήσεις πανελλαδικά.

Φωτογραφίες από www.ertnews.gr

14 October 2022
Banner
Banner