Θετικά αποτελέσματα στη σύσκεψη για τα επείγοντα θέματα της πτηνοτροφίας

11 March 2022

Θετικά αποτελέσματα στη σύσκεψη για τα επείγοντα θέματα της πτηνοτροφίας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/3/2022, στο Υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθησαν τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της Πτηνοτροφίας, υπό το πρίσμα των πρόσφατων ραγδαίων εξελίξεων στο πεδίο του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθώς και οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.κ. Σίμος Κεδίκογλου και Γεώργιος Στύλιος. Τον κλάδο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) κ. Θάνος Αγγελάκης, ενώ συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) κ. Βασίλης Σαλάτας.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για όλες τις πρώτες ύλες ζωοτροφών συμπεριλαμβανομένων του σιταριού, του καλαμποκιού, του πίτουρου, του κριθαριού, της σόγιας και των πρόσθετων β υλών των ζωοτροφών .
  2. Ένταξη και των ελληνικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων στο καθεστώς επιχορήγησης 4% επί του τζίρου για το β’ εξάμηνο του 2021, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, όπως έχει ήδη αναγγελθεί και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας.
  3. Επέκταση του μέτρου της επιχορήγησης για τη χρήση ενέργειας συμπεριλαμβανομένου και του LPG (υγραέριο), το οποίο αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τη θέρμανση των πτηνοτροφικών θαλάμων.

Ειδικά για το 1ο θέμα, επισημαίνονται τα εξής:

Διαπιστώνεται μία στρέβλωση σε ό,τι αφορά το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, όπου το σιτάρι παραμένει στο 13%, ενώ το καλαμπόκι, η σόγια αλλά και το μείγμα ζωοτροφής πού πωλούν τα εργοστάσια στους παραγωγούς βρίσκονται στο 6%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον πιστωτικό ΦΠΑ. Η πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι Θάνος Αγγελάκης και Βασίλη Σαλάτας ήταν να συμπεριληφθεί και το σιτάρι στο καθεστως ΦΠΑ 6% και ταυτόχρονα, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για τα ζωντανά κοπάδια που εμπίπτουν σε καθεστώς συμβολαιακής κτηνοτροφίας / πτηνοτροφίας. Έτσι, θα επιτευχθεί εξισσορόπηση εισροών – εκροών ΦΠΑ και θα πάψουν να δημιουργούνται δυσβάσταχτα προβλήματα ρευστότητας στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΠ κ Θάνος Αγγελάκης σχολίασε: «Είναι πραγματικά ευχάριστο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι συζητήσαμε σε κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης. Ο Υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα τα αιτήματά μας και θα συνδράμει στην επίλυσή τους. Επίσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υποστήριξε πλήρως τις θέσεις της ΕΔΟΠ και του ΣΕΒΙΖ. Οφείλω μάλιστα να τονίσω ότι οι Υφυπουργοί κ.κ. Κεδίκογλου και Στύλιος στέκονται πάντα αρωγοί στην πρωτογενή παραγωγή και ειδικά στην Ελληνική Πτηνοτροφία, δρομολογώντας και διευκολύνοντας την επίλυση των όποιων θεμάτων προκύπτουν.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ κ. Βασίλης Σαλάτας εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για το κλίμα της σύσκεψης, όσο και για την άμεση ανταπόκριση των τριών Υφυπουργών στα ζητήματα που απασχολούν τον Σύνδεσμο.

11 March 2022
Banner
Banner