ΣΥΡΙΖΑ: Οι αυξήσεις στο ρεύμα «καίνε» την αγροτική παραγωγή

21 October 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αυξήσεις στο ρεύμα «καίνε» την αγροτική παραγωγή

Οι πολλαπλές συνέπειες που επιφέρουν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτές από την Κυβέρνηση, υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ με αρμοδιότητα στους τομείς Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σ. Φάμελλος, και Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης.

Τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί με δεκάδες ακόμη βουλευτές κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι το ξέφρενο ράλι αυξήσεων σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες ακολουθούν τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος που βλέπουν ξανά υπέρογκες αυξήσεις «σε συνέχεια της αύξησης 13% που είχε και πάλι επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση το 2019 και που ουσιαστικά εξαφάνισε τη μείωση ΦΠΑ από 13% σε 6% που είχε πετύχει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια!»

Τα πάντα εκτινάσσονται στα ύψη, σημειώνουν οι ερωτώντες: το κόστος των αγροεφοδίων, το κόστος παραγωγής, το κόστος λειτουργίας των θερμοκηπίων και των σταβλικών εγκαταστάσεων, ακόμη και το κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών γεωτρήσεων και κυρίως των ΤΟΕΒ, που ήδη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού πολλοί ΤΟΕΒ και μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν ήδη  ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ.

Οι δύο βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς:

  1. Σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν για την αντιμετώπιση των υπέρογκων αυξήσεων στα αγροτικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν υψηλούς καταναλωτές όπως ΤΟΕΒ και που εξυπηρετούν συλλογικά εγγυώμενοι την παραγωγή και τα αγροτικά εισοδήματα στους καλλιεργητές αρδευόμενων εκτάσεων;
  2. Προτίθενται να αξιοποιήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχίαν και ιδίως τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιον αλλά και την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, όπως εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ για ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης;
21 October 2021
Banner
Banner