Συντονισμός των κτηνοτρόφων κατά των φορολογικών μέτρων

21 October 2015

Συντονισμός των κτηνοτρόφων κατά των φορολογικών μέτρων

Την απόφασή τους να δράσουν συντονισμένα διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, της Ένωσης Φυλής Holstein, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σπάνιων Φυλών, καθώς επίσης κι αντιπροσωπειών από οργανώσεις φορέων της Καστοριάς, των Γρεβενών, των Ιωαννίνων, της Ελασσόνας, της Θεσπρωτίας, της Πέλλας, της Άρτας, του Κιλκίς κλπ.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σχεδόν τετράωρης σύσκεψης, από την οποία δεν έλειψαν τα ξεσπάσματα αγανάκτησης και πικρίας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει διαχρονικά η πολιτεία τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, με τα νέα φορολογικά μέτρα και τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ο κλάδος διαλύεται και χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση και στην έξοδο από την παραγωγή.

«Αρνούμαστε να γίνουμε νέοι και καταναλωτές εισαγόμενων προϊόντων από τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης και τις άλλες τρίτες χώρες» ήταν το κοινό μήνυμα που συμφώνησαν να στείλουν, με τις τοποθετήσεις τους, οι πρόεδροι του ΣΕΚ, της ΠΕΚ και οι άλλοι εκπρόσωποι των άλλων οργανώσεων παραγωγών, κάνοντας επίσης λόγο για «κατάσταση πολέμου στον κλάδο από την οποία δεν περισσεύει κανείς» και στην κατεύθυνση αυτή έθεσαν ως ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν τα εξής:

  • Θέσπιση αφορολόγητου για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στις 12.000 ευρώ, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους Έλληνες και προοδευτική κλίμακα φορολόγησης ανάλογα με το πόσα στρέμματα ή ζώα διαθέτει ο φορολογούμενος.
  • Επιστροφή του ΦΠΑ από 23% στο 13% για τις χονδροειδείς ζωοτροφές και τα ζώντα ζώα.
  • Να ισχύσει το γερμανικό μοντέλο και να μην υπολογίζονται οι επιδοτήσεις, τουλάχιστον έως το ποσό των 5.000 ευρώ, ως εισόδημα.
  • Να μην υπάρχει προκαταβολή φόρου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε η ρευστότητα αυτή να διοχετεύεται στις ανάγκες για τη νέα καλλιεργητική σεζόν.
  • Να μην ισχύσει ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ.
  • Να δημιουργηθεί μητρώο μεταναστών οι οποίοι απασχολούνται στην κτηνοτροφία ως εποχιακοί εργάτες (βοσκοί κτλ.) και να αναγνωριστεί ως έξοδο η δαπάνη που αφορά στην πληρωμή αυτών των εργατών
  • Η ιδιοαπασχόληση να θεωρείται ως έξοδο όπως και η απασχόληση των μελών της οικογένειας και να αναγνωριστεί το δικαίωμα αποσβέσεων,
  • Διαγραφή 50% των δανείων της πρώην ΑΤΕ, όπως προβλέπεται από το νόμο Δένδια και ρύθμιση των υπόλοιπων.
  • Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα.

Πηγή: www.agro24.gr

21 October 2015
Banner
Banner