Σταύρος Πέρρος: Θα συνεχίσω το έργο που είχαμε ξεκινήσει

13 November 2014

Σταύρος Πέρρος: Θα συνεχίσω το έργο που είχαμε ξεκινήσει

Οι εκλογές που έγιναν στο πρόσφατο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών ανέδειξαν τον Σταύρο Πέρρο στο αξίωμα του προέδρου. Ο ίδιος έχει εκλεγεί για δεύτερη θητεία πρόεδρος στο Σύνδεσμο Κρεοπωλών Πειραιά, ενώ συμμετείχε και στην προηγούμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλά για συνέχεια του έργου που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση και μας καταθέτει κάποιες σκέψεις για το πώς πρέπει να κινηθεί η ΠΟΚΚ στο επόμενο διάστημα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη

Δημοσιεύθηκε στο Meat News, τ.21, Νοέμβριος 2014

 

Meat News: Στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΚΚ αναδειχθήκατε πρόεδρος. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τις προτεραιότητες που θα βάλετε στη νέα διοίκηση για την επόμενη τριετία;

Στ. Πέρρος: Η απερχόμενη διοίκηση της ΠΟΚΚ, στην οποία ήμουν μέλος είχε βάλει κάποιους στόχους. Αυτοί ήταν η αναβάθμιση των σχολών επαγγελμάτων κρέατος, τα υπολείμματα των κρεοπωλείων, τα κοτόπουλα που πωλούνται στις λαϊκές, οι σχέσεις με τον ΕΛΟΓΑΚ, τον ΕΦΕΤ και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. Εγώ ήρθα να συνεχίσω αυτό το έργο, το οποίο ξεκινήσαμε μαζί, γιατί θεωρώ ότι οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας πρέπει να έχουν μια συνέχεια στο έργο τους. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα πετάξω κάποια πυροτεχνήματα, τα οποία δεν θα λυθούν, αλλά θέλω βήμα-βήμα να προχωράμε και να λύνουμε ένα πρόβλημα κάθε φορά. Όπως κάναμε με τον παρακείμενο χώρο, όπου ήμουν στην ομάδα που δούλεψε το θέμα και πετύχαμε να το προωθήσουμε και να το λύσουμε. Έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε σε όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα και θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε.

Εμείς προγραμματίζουμε το επάγγελμα του παραδοσιακού κρεοπώλη του 2020. Και φυσικά θα αντιμετωπίσουμε όσα προβλήματα παρουσιαστούν στην πορεία. Γιατί ζούμε σε μια ρευστή κατάσταση και όλα αλλάζουν και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε άμεσα ότι προκύψει.

 

Meat News: Αναλάβατε πρόεδρος της ΠΟΚΚ σε μια εποχή που η Ομοσπονδία δεν βρίσκεται στην καλύτερη οργανωτική κατάσταση (πολλά σωματεία δεν συμμετέχουν, άλλα έχουν ελλιπή δραστηριότητα, τα οικονομικά της Ομοσπονδίας έχουν εξαντληθεί). Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;

Στ. Πέρρος: Με υπομονή και επιμονή προς το συνάδελφο κρεοπώλη. Ξέρεις τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου η εθνική μελαγχολία έχει αγγίξει και τον κλάδο μας. Πρέπει να δώσουμε να καταλάβει ο συνάδελφος ότι δεν είναι μόνος. Όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση δυνατοί. Θα περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο την αυτοτέλειά μας και θα χαράξουμε κοινή πορεία διεκδίκησης.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις επαφές μας με όλα τα σωματεία και προσπαθούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι μόνος κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αν θέλει ο κάθε συνάδελφος να διατηρήσει το μαγαζί του, θα πρέπει πρώτα να διατηρήσει το σωματείο του και όλα μαζί τα σωματεία να διατηρήσουν την Ομοσπονδία.

 

Meat News: Παρά τις αδυναμίες, η ΠΟΚΚ έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει διαδικασίες για σοβαρά θέματα του κλάδου. Αναφέρατε πριν ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό με τα παρασκευαστήρια. Θέλετε να μας πείτε πώς θα κινηθεί η νέα διοίκηση για τα υπόλοιπα θέματα;

Στ. Πέρρος: Όπως για τον παρακείμενο χώρο δουλέψαμε συντεταγμένα και μεθοδικά και προβάλλαμε τις θέσεις μας με ειλικρίνεια και δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη του, το ίδιο θα πράξουμε και για τα υπόλοιπα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα.

 

Meat News: Στις προηγούμενες δυο θητείες η ΠΟΚΚ εγκαινίασε τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, την IBC. Γνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει αυτή η συμμετοχή, πώς εκτιμάτε τη συνεργασία σας μέχρι σήμερα και πώς βλέπετε το μέλλον της;

Στ. Πέρρος: Η πορεία της Ομοσπονδίας μας είναι και ευρωπαϊκή. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την συμμετοχή στην IBC και θα πρέπει να γίνουμε και ενεργά μέλη της, δηλαδή να έχουμε και ψήφο. Αυτό το σταματήσαμε τα δυο τελευταία χρόνια γιατί είχε ένα κόστος που δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε. Η συνεργασία μας στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μας έχει βοηθήσει και μας έχει δώσει βαρύτητα.

 

Meat News: Ήσασταν μέλος και των προηγούμενων διοικήσεων της ΠΟΚΚ. Φέτος έγινε μια ευρεία ανανέωση προσώπων. Πιστεύετε ότι χρειάζεται «νέο αίμα» το συνδικαλιστικό κίνημα των κρεοπωλών;

Στ. Πέρρος: Οι ημέρες αυτές είναι μέρες ευθύνης. Για να μην μας προσπερνούν, λοιπόν, οι εξελίξεις και να είμαστε πάντα μπροστά, χρειαζόμαστε αυτή την «μετάγγιση του νέου αίματος» στο συνδικαλιστικό κίνημα των κρεοπωλών. Με την ευκαιρία εύχομαι στα νέα παιδιά κουράγιο και ψυχραιμία και να έχουν το «εμείς» πάνω από «εγώ» τους.

 

Meat News: Ως νέος πρόεδρος τι θα θέλατε να ευχηθείτε για την επόμενη θητεία της Ομοσπονδίας;

Στ. Πέρρος: Να είναι μια δημιουργική τριετία και κάθε συνάδελφος και σωματείο να καταθέτουν τις προτάσεις τους τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες και να μην ακούγονται μόνο έωλες απόψεις, ώστε να μπορεί το προεδρείο να λειτουργεί σωστά. Θα ήθελα να κλείσω με μια ρήση του Paulo Coelho: ο κόσμος αλλάζει από το παράδειγμα που δίνεις και όχι από την άποψη που έχεις.

13 November 2014
Banner
Banner