Νίκος Κακαφίκας, πρόεδρος Συντεχνίας Κρεοπωλών Βέροιας «Αρχάγγελος Μιχαήλ»: Στόχος να μεγαλώσουμε το σωματείο μας

14 September 2015

Νίκος Κακαφίκας, πρόεδρος Συντεχνίας Κρεοπωλών Βέροιας «Αρχάγγελος Μιχαήλ»: Στόχος να μεγαλώσουμε το σωματείο μας

Δημοσιεύτηκε στο Meat News, T.30

Σχεδόν εκατό χρόνια ιστορίας έχει η Συντεχνία Κρεοπωλών της Βέροιας. Ένα σωματείο πολύ δραστήριο, το οποίο δεν σταματά να παίρνει πρωτοβουλίες για την προβολή του επαγγέλματος. Η διοίκηση αποτελείται από νέα άτομα. Ένας από αυτούς ο Νίκος Κακαφίκας, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του προέδρου εδώ και 4 χρόνια:
«Νιώθω πολύ τυχερός που αντικατέστησα έναν πρόεδρο σαν τον κύριο Χαρίση, που ανέλαβε μετά την προεδρία της ΠΟΚΚ. Και επίσης πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον κ. Χαρίση και τον κ. Ζιώγα, οι οποίοι είναι πρωτεργάτες στη Βέροια και έφτασαν τη Συντεχνία μας σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα κρεοπωλεία που ανήκουν στην Συντεχνία της Βέροιας είναι ουσιαστικά μαγαζιά – μπουτίκ. Είμαστε πάντα πρωτοπόροι σε οτιδήποτε καινοτόμο και νέο».

-Πείτε μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
Έχουμε σοβαρό θέμα με τα «κρεοπωλεία» που έχουν ανοίξει κάποιοι έμποροι και πουλάνε αμφιβόλου προέλευσης κρέατα. Δεν πουλάνε ελληνικό κρέας, ή τα ελληνικής εκτροφής, αλλά «βαφτίζουν» ελληνικά κρέατα και τα πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές. Ποντάρουν στην ανέχεια του κόσμου, δηλαδή ότι ο κόσμος δεν έχει και δεν κάνει έρευνα αγοράς και δεν ψάχνει να βρει τι θα φάει. Είναι 4-5 τέτοια μαγαζιά που έχουν ρίξει πολύ τις τιμές και φυσικά εμείς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Εμείς τους έχουμε περιθωριοποιήσει ως εμπόρους και δεν ψωνίζουμε από αυτούς κρέατα, όπως καλούμε και τους συναδέλφους από όμορους νομούς να μην ψωνίζουν από αυτούς. Έχουμε κάνει καταγγελίες και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ζητάμε να ελέγχονται και αυτοί. Για εμάς ο έλεγχος είναι «διαφήμιση» γιατί γνωρίζουν οι πελάτες μας ότι λέμε την αλήθεια για το κρέας που πουλάμε, αλλά θα πρέπει να ελεγχτούν και αυτοί.
Το άλλο μας πρόβλημα είναι οι λαϊκές αγορές, όπως και σε άλλους νομούς της Ελλάδας. Βγαίνουν διάφοροι πλανόδιοι χωρίς άδεια κρεοπωλείου και χωρίς πτυχίο κρεοπώλη και πουλάνε στην αρχή πουλερικά και μετά κρέας. Κάποιους που βγήκαν στην αρχή, με παρέμβαση δική μας, τους σταμάτησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Τώρα έχει αρχίσει και παρατηρείται το φαινόμενο σε δήμους γύρω από την πόλη της Βέροιας και θα πρέπει να παρέμβει η υπηρεσία και πάλι. Δεν μπορεί να έρχεται ο έλεγχος στα καταστήματά μας και να ζητά χίλια δυο πράγματα και να τα έχει το κάθε κρεοπωλείο και να βγαίνει κάποιος με ένα αυτοκίνητο «καντίνα» και να πουλά κρέας στο δρόμο. Έτσι ξεφτιλίζουμε και το ίδιο το προϊόν μας.

-Πείτε μας τις στόχους έχει η διοίκηση.
Κάνουμε κάποιες κινήσεις για να επεκταθεί το σωματείο σε όλο το νομό. Κάναμε επαφές με κρεοπωλεία της Νάουσας, όπου δεν υπάρχει σωματείο και κάποια έχουν εγγραφεί στη Συντεχνία μας. Το ίδιο γίνεται και με την Αλεξάνδρεια. Θα είναι μεγάλη επιτυχία αυτής της διοίκησης να μεγαλώσει το σωματείο μας και να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και στην Ομοσπονδία, αλλά και στην περιοχή. Τη στιγμή που σε κάποιες πόλεις τα σωματεία συρρικνώνονται εμείς θα μεγαλώνουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε 50 μέλη και ο στόχος μας είναι σε λίγους μήνες να γίνουμε 80-90.

-Φέτος κάνατε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στη Βέροια. Πείτε μας γι αυτήν.
Σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας είπαμε να αλλάξουμε τη γιορτή των κρεοπωλών που κάνουμε και να μάθει ο κόσμος τα παραδοσιακά κρεοπωλεία. Κάναμε μια γιορτή στη πλατεία Δημαρχίας και μοιράσαμε κρέατα δωρεάν. Πάλι θέλουμε να κάνουμε μια γιορτή μεγάλη στην πόλη και επίσης μια εκδήλωση ενημέρωσης για το μοσχάρι της περιοχής ή για τα κρέατα της περιοχής.

14 September 2015
Banner
Banner