Συνελήφθησαν οι “μαϊμού” ελεγκτές

17 May 2016

Συνελήφθησαν οι “μαϊμού” ελεγκτές

Συνελήφθη η πολυμελής σπείρα που διενεργούσε παράνομους ελέγχους και εκβίαζε καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι έξι συλληφθέντες συνελήφθησαν μετά από πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ και κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με τα αδικήματα της εκβίασης, της απάτης και της αντιποίησης κατ' εξακολούθηση.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι συλληφθέντες από τον Σεπτέμβριο του 2015, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά όλοι οι συλληφθέντες, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.
Ειδικότερα, ο 56χρονος συλληφθείς, που είχε ηγετικό ρόλο, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια και προσποιείτο τον υπάλληλο διαφόρων δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών ((ΕΦΕΤ, ΙΚΑ, Τμήμα Υγιεινής, Κτηνιατρική Υπηρεσία κ.α.), χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα. Καταγγελίες είχαν γίνει και από κρεοπώλες, οι οποίοι είχαν δεχτεί ενοχλήσεις από τη σπείρα.
Μάλιστα, η εμπλοκή του Εσωτερικών Υποθέσεων έχει να κάνει με το ότι η καταγγελία που έγινε στους αστυνομικούς από θύμα, ήταν για επίορκο υπάλληλο του ΕΦΕΤ, ωστόσο σύντομα φάνηκε πως ήταν απατεώνας και μαζί με τους συνεργούς του προσποιούνταν τους δημόσιους λειτουργούς για να εκβιάζουν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών με το πρόσχημα των δήθεν υγειονομικών παραβάσεων.
Στις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες ο «εγκέφαλος» και «μαϊμού» ελεγκτής του ΕΦΕΤ απειλούσε τους ιδιοκτήτες με «ελέγχους» στα καταστήματα τους για βεβαίωση παραβάσεων ή για «καταγγελίες» που επισύρουν υψηλά πρόστιμα, απαιτώντας εκβιαστικά την καταβολή διαφόρων – κατά περίπτωση – χρηματικών ποσών.
Η κατάθεση των χρημάτων πραγματοποιούνταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυε ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης και άνηκαν στον ίδιο ή τους συνεργάτες του.
Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 συναφείς περιπτώσεις εκβιασμών και εξαπάτησης, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων προσώπων.

Η Ένωση Κρεοπωλών Αθήνας ευχαριστεί θερμά το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα τον διοικητή του κ. Σαρρή, την κ. Κουγιούφα και τον κ. Σταματιάδη "που με τις συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες, αλλά και το ζήλο που επέδειξαν, κατάφεραν να συλλάβουν την παραπάνω σπείρα".
Για άλλη μια φορά ζητούν από τα μέλη της Ένωσης να καταγγέλλουν οποιοδήποτε περιστατικό, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο κάθε συνάδελφο.

17 May 2016
Banner
Banner