Με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο Κρέατος

04 March 2015

Με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο Κρέατος

Story Highlights

  • Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν ξεπέρασαν τις 120, χωρισμένες σε 18 θεματικές ενότητες και στρογγυλές τράπεζες

Related Articles

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο Το Κρέας και τα Προϊόντα του «Από τον στάβλο στο πιάτο». Για τρεις μέρες, από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2015 και επί περισσότερες από 30 ώρες δεκάδες άνθρωποι παρακολούθησαν, συμμετείχαν, έλαβαν το λόγο σε ένα ιδιαίτερα πυκνό από άποψη παρουσιάσεων και έντονο από άποψη ενδιαφέροντος επιστημονικό γεγονός, το οποίο συγκέντρωσε τα σημαντικότερα ιδρύματα και τις πιο ενεργές παρουσίες στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την έκθεση Detrop, στο Συνεδρικαό Κέντρο Ι. Βελλίδης.
Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν ξεπέρασαν τις 120, χωρισμένες σε 18 θεματικές ενότητες και στρογγυλές τράπεζες. Σημαντικό βάρος δόθηκε στην πρωτογενή παραγωγή με 27 εργασίες οι οποίες διαπραγματεύτηκαν θέματα ζωοτροφών, ευζωίας και δημόσιας υγείας, εκτροφών και ποιότητας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δυο στρογγυλές τράπεζες με θέμα τη διαχείριση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του αδύνατου κρίκου που ονομάζεται κρέας. Ενός τομέα, τον οποίο υπόσχεται να στηρίξει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σγουρίδης.
Στην έρευνα επάνω σε νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες αιχμής επικεντρώθηκαν 23 παρουσιάσεις, πολλές από αυτές με πολύ ενδιαφέροντα πειραματικά ευρήματα.
Η υγιεινή, η ασφάλεια και η ποιότητα στη διατροφή απασχόλησαν άλλες 19 εργασίες. Μεγάλη συζήτηση έγινε γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο και τους επίσημους ελέγχους με 11 ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από όλους τους φορείς ελέγχου – ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, κτηνιατρικές υπηρεσίες, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια επίκαιρη συζήτηση για τους ελέγχους στο κρεοπωλείο.
Ειδική ενότητα δημιούργησαν οι κτηνιατρικές αρχές των ενόπλων δυνάμεων, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια πολύ επίκαιρη συζήτηση για το Μηχανικά Διαχωρισμένο Κρέας.
Στο Συνέδριο επίσης υπήρξε και διεθνής συμμετοχή. Συμμετείχαν ομιλητές από τη Ρωσία – πραγματοποιήθηκε ειδική συζήτηση για τις απαιτήσεις πιστοποίησης στις εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά, την Ολλανδία και την Γαλλία.
Οι εγγεγραμμένοι σύνεδροι που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου ξεπέρασαν τους 300, ανάμεσά τους στελέχη των επιχειρήσεων κρέατος, ερευνητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές.
Χαρακτηριστικό του φετινού συνεδρίου η ενεργή συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού από τα πιο διαφορετικά ιδρύματα της χώρας, στα οποία παράγεται πρωτότυπη έρευνα και διεξάγονται πειραματικές εφαρμογές. Οι εργασίες του Συνεδρίου ήταν μια καλή ευκαιρία να παρουσιαστούν αυτές οι δράσεις και να ανταλλαχτούν απόψεις μεταξύ επιστημόνων διαφορετικών αντικειμένων, συμβάλλοντας έτσι στη διάχυση της γνώσης και στην ανάπτυξη συνεργειών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λαμπρή προοπτική για δεκάδες νέους επιστήμονες και, γιατί όχι, για την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων στην παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση.

 

Υποθήκη για το μέλλον
Τα θετικά σχόλια που διατυπώθηκαν από πολλούς και καταξιωμένους επιστήμονες της χώρας για τις εργασίες του Συνεδρίου, δημιουργούν τις καλύτερες προοπτικές για την συνέχιση αυτών των προσπαθειών και στο μέλλον. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε μια εξαιρετικά αισιόδοξη υποδοχή του γεγονότος από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα του κρέατος και αυτό δημιούργησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του. Το Meat News έχοντας αναλάβει την ευθύνη συνδιοργάνωσης και επωμιζόμενο μεγάλο βάρος της υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου θεωρεί ότι συνεισέφερε στην πρόοδο του τομέα και στην εδραίωση μια καθιερωμένης συνάντησης που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια. Βέβαια, η φετινή τέταρτη διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλαν αρκετά οι χορηγοί μας, τους οποίους και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια: τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο οποίος υποστήριξε την έκδοση του τόμου των πρακτικών, τη μάρκα Bovillage και την Interbev που ανέλαβαν την επίσημη χορηγία, την εταιρεία Kafsis που ήταν ο χρυσός χορηγός του Συνεδρίου, την εταιρεία Vion (αργυρός χορηγός) και τις εταιρείες TUV Hellas και Q-check.

04 March 2015
Banner
Banner